Näin uutisankkurille loihditaan kuvaustyyli – kurkista kulisseihin

MTV Lifestyle seurasi kuinka uutisankkuri Kirsi Alm-Siira valmistautuu lähetykseen.

Uutisankkurin työssä ulkonäöllä on väliä. Ankkurin tulee näyttää pirteältä ja levänneeltä jo aamun ensimmäisessä lähetyksessä puoli seitsemältä.

– Tulen maskiin puoli viideltä, ja minusta saadaan sen näköinen, kuin olisin nukkunut yöllä, Kirsi Alm-Siira kehuu maskeeraaja Fanny Timmebackaa.

Maskeeraajien tehtävänä on saada uutisankkuri näyttämään huolitellulta muttei kovin meikatulta. Aikaa hiusten laittamiseen ja meikkaamiseen on korkeintaan 45 minuuttia.

Yleensä Alm-Siira, 39, antaa meikkaajalle vapaat kädet. Välillä toki ankkuri saattaa toivoa vahvempaa huuli- tai silmämeikkiä tai sitä, että hiukset laitetaan kiinni.

– En ohjaile maskeeraajien duunia, koska eiväthän hekään neuvo minua uutisten tekemisessä. En seuraa niin paljon trendejä, että tietäisin, mitkä ovat in. Maskeeraajat tietävät.

Ihonhoidosta moitteita

Ammattituotteet ovat laadukkaita ja pysyviä, eikä iho niistä juurikaan kärsi. Lähetysten jälkeen Alm-Siira pesee yleensä meikin pois mahdollisimman nopeasti. Muuten hän tunnustaa olevansa laiska ihonhoidossa.

– En rasvaa aamulla kasvojani. Saan täällä moitteita. Minulla pitäisi olla enemmän kauneusrutiineja, mutta olen sentään parantanut tapojani. Kymmenen vuotta sitten saatoin laittaa naamaan samaa rasvaa kuin rohtuneisiin käsiin. Nyt minulla on oikeita tuotteita, mutta toki ne ovat aika paljon kaapissa.

Monista töissä tutuksi tulleista tuotteista tulee suosikkeja, joita Alm-Siira käyttää myös vapaa-ajalla.

– Työn etu on se, että opin uusimmat ja kivoimmat jutut ja löydän itselleni lempituotteet.

Hiuksiaan ankkurin tulee hoidattaa työn takia ahkerasti. Timmerbacka tuntee Alm-Siiran hiukset hyvin, koska on myös tämän kampaaja.

– En kävisi kampaajalla kerran kuukaudessa, jos en olisi tässä duunissa.

Iso vaateongelma

Alm-Siira on ollut tv-työssä 12 vuotta. Tuossa ajassa vaatteita on ehtinyt kertyä melkoinen varasto. Eniten on bleisereitä, noin 50.

– Esimerkiksi hyvin leikattu harmaa perusjakku ei vanhene 12 vuodessa. Se voi olla välillä out, ja otan sen taas joskus uudestaan käyttöön. Niitä, joita en enää käytä, annan kavereille tai kierrätykseen.

Työvaatteista hän päättää itse. Vaatteet voisi säilyttää töissä, mutta Alm-Siira pitää mieluummin kaikki vaatteensa ja asusteensa kotona, jotta sopiva asukokonaisuus on helpompi valita.

– Melkein joka viikko ostan jotain työhön liittyvää, kuten korun tai mekon alennusmyynnistä. Vapaa-aikana käytän tosi vähän samoja vaatteita kuin töissä.

Tähän asti hänellä on ollut kotona pukeutumissoppi, joten vaatteiden säilytys ei ole tuottanut isoja ongelmia. Remontin myötä sopesta tulee huone perheen nuoremmalle tyttärelle, joten äiti joutuu keksimään uuden ratkaisun.

Ei aikaa ajatella ulkonäköä

Uutisankkurin ammatti on näkyvä, mutta Alm-Siiralla ei ole ulkonäköpaineita.

– Jos uutisiin haettaisiin ihmiset ulkonäön perusteella, haettaisiin jostain muualta, kuin mistä minä olen tullut. Totta kai aina haluaisi olla kauniimpi, laihempi sekä pidempi- ja vahvempihiuksinen, mutta ei minulla paineita ole, Alm-Siira sanoo.

– Etenkään aamulla ei hirveästi ehdi ajatella ulkonäköä. Maskeeraus on pakollinen paha mutta myös todella tärkeä. Näyttäisimme kaameilta ilman meikkiä.

Lapset näkevät kotona hyvin erilaisen äidin kuin tv:stä. Uutisankkuri on monta kertaa viikossa töissä meikattuna, joten vapaa-aikana meikkaaminen ei houkuttele.

– Kerran, kun minulla oli normaalia enemmän meikkiä ja nuttura, vuoden vanha tyttäreni katsoi minua oudosti. Hän varmaan ajatteli, että minulla on hattu päässäni. Purin nutturan todella nopeasti, Alm-Siira sanoo.

– Aina laitan jotain meikkiä, mutta muuten olen nudena. Haluaisin olla ihmisten ilmoilla liikkuessani vähän huolitellumman näköinen, kuin mitä olen, mutta siihen ei tässä elämäntilanteessa ole mahdollisuutta. Usein on liian haastavaa ehtiä olla peilin edessä 15 minuuttia.

Huomenta Suomi palaa MTV3-kanavalla ruutuun 27. tammikuuta uusin kasvoin ja uusin kuvioin.

Leenastiina Simola, leenastiina.simola@mtv.fi

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat