Näin totutat koiran kynsien leikkaamiseen: "Yleisin virhe omistajilla on usein se..."

Näin totutat koiran kynsien leikkaamiseen 1:45

Koiran voi opettaa pitämään kynsien leikkaamisesta. Lue, miten sujuu oikeaoppinen koiran kynsien leikkaus! 

Koiran kynsien leikkaus voi aiheuttaa päänvaivaa omistajalle. Koiraa tulisi opettaa kynsien leikkaamiseen pennusta asti. Jos pentu hankitaan kasvattajalta, parasta olisi, että jo kasvattaja on harjoitellut pennun kanssa kynsien käsittelemistä.

– Kynsiä voi alkaa vaikka nukkuessa napsuttelemaan ensimmäisiä kertoja, vinkkaa Länsi-Vantaan eläinklinikan klinikkaeläinhoitaja Ronja Nieminen.

"Tehdään homma reilusti, ja se on kiva homma"

Kynsien leikkaamista harjoitellaan rauhallisissa tilanteissa, kun leikit on leikitty ja pentu on rento.

– Ei harjoittelua kannata ajoittaa siihen, kun pentu on riehakkaimmillaan. Jos kyseessä on aikuinen koira, jota ei ole paljoa käsitelty, niin opetteleminen on haasteellisempaa. Ihmisen kannattaa olla siinä jämäkkä: ei pakolla, mutta ei itse pelkää tilannetta. Tehdään homma reilusti, ja se on kiva homma, Nieminen neuvoo.

Harjoituksia ei oikeastaan voi olla liian usein – mieluummin liian tiheästi kuin liian harvoin!

Kynsi leikataan viistosti ytimen vierestä

Koiran kynnet leikataan hyvillä, terävillä koiran kynsisaksilla, sillä tylsät voivat repiä kynttä. Markkinoilla on myös saksia, joissa on niin sanottu turvaläppä; näiden avulla kynttä ei voi leikata liikaa.

Näin leikkaat koiran kynnet oikein 2:30
Näin leikkaat koiran kynnet

Kynnen kuorikerroksen sisällä on piilossa kynnen ydin. Kynsi leikataan viistosti ytimen vierestä. Tummat kynnet ovat haaste, sillä niistä ydintä ei näe.

– Silloin on parasta ottaa pieniä pätkiä kärjestä. Monesti kynsi kasvaa vähän koukkuun siitä, missä ydintä ei ole. Siitä napsuttelee pieniä paloja, Nieminen kuvaa.

Entä, jos leikkaan ytimeen?

Jos sakset osuvat ytimeen, ei kannata hätääntyä.

– Ei kannata reagoida äkillisesti. Koiralle saa siitä epämiellyttävän kokemuksen sillä, että itse säikähtää voimakkaasti: ai kauheaa, nyt se meni ytimeen!

Viereen kannattaa ottaa talouspaperia ja kylmää vettä. Jos kynnen ydin alkaa vuotaa verta, sen päällä pidetään viileää vesituppoa, joka tyrehdyttää vuodon. Apteekista saa myös tyrehdyttävää jauhetta.

Yleisin virhe on liian pitkä leikkuutauko

Koiran kynsiä tulisi leikata parin viikon välein. Se on monille yllättävän usein.

– Yleisin virhe omistajilla on usein se, ettei kynsiä leikata tarpeeksi usein. Silloin tulee eteen se haaste, ettei koira ole tottunut leikkaamiseen, ja kynnet kasvavat pitkiksi. Ydinhän kasvaa siellä mukana, jolloin ytimeen osuu helpommin, Nieminen sanoo.

Jos leikkausväli on venähtänyt pitkäksi, kaikki ei ole pilalla. Ytimen kasvun voi "perua".

– Kynttä voi leikata alhaalta ja ylhäältä viistoon, jolloin ydin jää keskelle enemmän pintaan ja ottaa vastaan enemmän tärähtelyä, jolloin se alkaa vetäytyä. Tällöin kynttä pitää leikata hieman useammin, tiheästi ja pikkuisen.

Jokainen voi oppia leikkaamaan koiran kynnet

Jos kynsien leikkaaminen jännittää, koiran voi tuoda manikyyriin myös eläinlääkäriin. Samalla omistajalle voidaan opettaa kynsien leikkaamisen perusteet.

Nieminen uskoo, että kuka tahansa voi oppia leikkaamaan lemmikkinsä kynnet.

– Ihan varmasti pystyy ainakin niin, että ottaa vähän kerrallaan. Leikkaa vaikkapa muutaman päivän välein ihan pienen pään kynttä.

Lue myös:

    Uusimmat