Näin toteutat huippusuosittua Curly Girl -metodia: "En olisi ikinä uskonut, että oma luonnonkihara voi näyttää näin hyvältä"

Curly Girl -metodi – kiharavillitys valtasi Suomen 7:37
Curly Girl -metodi – kiharavillitys valtasi Suomen! Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa toukokuussa 2019

Curly Girl -metodissa hiusta hoidetaan monivaiheisella rutiinilla, jonka voi muokata itselleen sopivaksi. 

Suomenkin pyörremyrskyn lailla vallanneen Curly Girl -metodin ideana on korostaa omaa luonnonkiharaa tai hiusten luontaisia laineita. Metodissa hiusta hoidetaan monivaiheisella rutiinilla, jonka pääpaino on hiuksen huoltamisessa ja kosteuttamisessa.

Curly Girl -metodin vaiheet

  • Final Wash: Pesu sulfaattipitoisella pesuaineella. Metodi alkaa tästä!
  • Co-wash: Hiuksia pestään jatkossa hoitoaineella. Hiuksen voi pestä voi myös hellävaraisella, sulfaatittomalla shampoolla, joka voi sopia erityisesti taipuisalle ja laineikkaalle hiukselle.
  • Condition: Hiuksia kosteutetaan pesun jälkeen hoitoaineella.
  • Leave-in condiotioner: Hiuksiin voi lisätä myös hiuksiin jätettävän hoitoaineen.
  • Muotoilu: Hiuksia muotoillaan esimerkiksi moussella tai geelillä, joka puristellaan hiuksiin.
  • Ploppaus: Hiukset asetellaan t-paidan sisään ja paita sidotaan pään ympäri. Kuivatessa hiusta ei hangata froteepyyhkeellä! Fööniin liitettävä diffuusori helpottaa kiharan hiuksen kuivaamista.
  • Scrunch Out The Crunch. Termi tarkoittaa muotoilutuotteista syntyneen kovuuden poispuristelua.  Tuotteista syntyy hiukseen geelikuori, cast. Hiukset puristellaan muotoonsa.


Curly Girl -metodin vaikeimpia vaiheita on omien tuotteiden löytäminen. Curly Girl Suomi -Facebook-ryhmän perustaja Satu Kankaristo, 32, etsii edelleen ”tuotteiden Graalin maljaa”.

– Olen pian kaksi vuotta etsinyt omaa niin sanottua holy grailiani, eli yhdistelmää tuotteista, joka sopisi parhaiten omalle kiharalleni. En ole vielä löytänyt. Mutta tykkään testailla eri tuotteita, ja yhdistellä niitä eri tavoin, Satu kuvailee.

– Välillä lopputulos on todella kiva, välillä menee aika pahasti metsään. Holy grailin etsintä jatkuu, mutta en ota siitä stressiä.

Ahaa-elämyksiäkin voi tulla. Paksuhkot hiukset omaava Karoliina Lyra, 25, on metodin kautta huomannut, että sheavoita sisältävät tuotteet sopivat hänen hiuksilleen. Karoliina, kuten muutkin tässä haastatellut, ovat Curly Girl Suomi -Facebook-ryhmän ylläpitäjä.

Curly Girl -metodia voi soveltaa vapaasti

Curly Girl -metodia voi soveltaa vapaasti ja muokata omiin rutiineihinsa ja arvoihinsa sopivaksi. Ideana on kertyvien silikonien, vahojen, sulfaattien ja kuivattavien alkoholien välttäminen.

Metodiin kannattaa tutustua huolella etukäteen. Milla Haapaniemi, 28, opiskeli Curly Girl -ryhmien materiaaleja kuukauden ajan ennen metodin aloitusta.

– Silloin olin jo saanut kattavan kuvan siitä, mitä tässä tehdään ja miksi. Metodia voi toteuttaa monella tavalla, ja kun oppii ymmärtämään, mikä metodi on, ymmärtää myös eri tavat, joita voi vaihdella tarpeen mukaan, Milla sanoo.

Jotkut luopuvat sampoosta kokonaan

Osa yhdistää Curly Girl -metodiin vegaaniuden, eläinkokeettomat tuotteet ja muovittomuuden. Yksi ei halua plopata, toinen ei halua käyttää hiusgeeliä.

Natalia Silon, 32, mukaan laineikkaat hiukset hyötyvät sulfaattipesusta kerran kuukaudessa, mutta hyvin kihara hius ei välttämättä tarvitse sitä ollenkaan. Jotkut taas luopuvat sampoosta kokonaan ja siirtyvät niin sanottuun No Poo -menetelmään. 

Jos suuri muutos jännittää, aluksi voi kokeilla vain vaihtaa hiustuotteitaan metodiin sopiviksi.

– Vaikka yhdellä edullisella hoitoaineella pärjää, Milla vinkkaa.

Intohimoisimmat vaihtavat myös tyynyliinansa

Curly Girl -metodi vie kuitenkin helposti mennessään. Intohimoisimmat  vaihtavat myös tyynyliinansa toisiin, koska karhea tyynyliina voi pörhistää hiuksia.

– Mitä liukkaampi, sitä parempi! Silkkityynyliina on paras, mutta satiinityynyliina on myös hyvä vaihtoehto. Liukas pinta estää hiusta hiertymästä yön aikana ja pörröä on paljon vähemmän seuraavana aamuna kuin tavallisen puuvillatyynyliinan kanssa, Natalia sanoo.

Milla pitää hiuksensa öisin löysällä nutturalla pään päällä. Päähän voi myös vetää yöksi päähänsä satiini- tai silkkimyssyn tai huivin.

Älä kuivaa froteepyyhkeeseen

Myös pyyhkeellä on merkitystä: Curly Girl -metodissa ei suositella froteepyyhettä, vaan hiukset voi kuivata vanhaan paitaan tai käyttää apuna hiustenkuivainta ja diffuuseri-lisäosaa.

– Tavallista froteepyyhettä ei metodissa käytetä, koska se on liian karhea hiukselle ja imee liikaa kosteutta. Pyyhkeen sijasta voidaan käyttää esimerkiksi mikrokuitupyyhettä, t-paitaa tai puuvillaista hamam-pyyhettä, Satu kuvailee.

– Fööniä käytetään diffuuseripään kanssa, joka hajottaa ilmavirran ja antaa kiharalle muotoa ja volyymia. Hiustenkuivaajasta käytetään vain matalaa lämpöä ja pientä puhallusvoimakkuutta, koska lämpökäsittelyt eivät kuulu metodiin.

"Hiukset kiiltävät paljon enemmän ja tuntuvat paremmalta"

Mitä metodista sitten saa? Kannattajien mukaan ainakin hyvinvoivat kiharat. Esimerkiksi Karoliinan hiusten kunto parani noin kuukaudessa.

– En olisi ikinä uskonut, että oma luonnonkihara voi oikeasti tuntua pehmeältä ja näyttää näin hyvältä! Ajattelin ennen metodia, että oma kiharani nyt vain on tällainen kuiva, katkeileva ja hauras, Karoliina sanoo.

– Kihara pysyy minulla hyvin muodossaan, hiukset kiiltävät paljon enemmän ja tuntuvat yksinkertaisesti paljon paremmalta. Hiukset eivät myöskään katkeile enää jatkuvasti, eli tuntuu siltä kuin ne kasvaisivatkin enemmän kuin ennen. Ero on siis huima, hän kuvaa.

Metodi vaatii aikaa toimiakseen kunnolla

Oikotie onneen Curly Girl -metodi ei ole, sillä vaikutuksia huomaa vasta kuukausien kuluttua. Satu kärsi metodiin siirryttyään pitkän siirtymävaiheen, jonka aikana kiharat suoristuivat laineiksi.

– Olen ollut nyt kaksi vuotta metodilla ja huonoja tukkapäiviä on edelleen, mutta onneksi nykyään enemmän niitä hyviä. Tuntuu, että edelleen jokainen geelikuoren eli castin puristelu on jännitysnäytelmä, koskaan ei voi ennustaa, mitä castin alta paljastuu, Satu sanoo.

Natalialla kiharat eivät aluksi pysyneet muodossaan hiusten kuivumisen jälkeen, vaan lätsähtivät ja pörrööntyivät parin tunnin jälkeen.

– Olen ollut nyt metodilla vuoden ja minusta tuntuu, että vasta nyt olen saavuttanut jotain, mitä tällä metodilla koitetaan saada aikaiseksi. Nykyään kihara pysyy useamman päivän kauniina vähällä vaivalla. Siitä huolimatta minulla on edelleen huonoja hiuspäiviä, kuten kaikilla meillä, hän sanoo.

Millan hius puolestaan oli ensimmäisten kuukausien ajan ohutta "nuudelikiharaa".

– Suurin muutos on se, että hiukset tuntuvat oikeasti pehmeiltä ja sileiltä, ja se että olen oppinut itse arvostamaan hiuksiani. Kalliit suoristusraudat ovat jääneet metodin aloituksen jälkeen käyttämättä kaappiin, ennen olin niistä niin riippuvainen, että niitä on kaksi, Milla kuvailee.

Kaikki ei ole pilalla, jos hiukset pesee vahingossa silikonisampoolla

Vaikka sääntöjä on paljon, Curly Girl -metodi antaa myös anteeksi. Kaikki ei ole pilalla, jos hiuksensa pesee vaikkapa lomamatkalla vahingossa silikosisampoolla.

– Peli ei ole menetetty, eikä maailma kaadu yhteen silikonishampooseen. Jos joutuu tekemään uuden final washin, niin metodi ei ala alusta, saattaa vain ottaa pienen hetkellisen takapakin, Satu sanoo.

– Shampoopesua kehiin ja elämä jatkuu. Itse kuitenkin yritän vältellä silikonia ja otan matkallekin mieluusti omat aineet mukaan pienissä pulloissa, Milla kuvailee.

Monet käyvät myös kampaajalla, vaikka noudattavat metodia.

– Metodilla ollessa sattuu ja tapahtuu kaikenlaista koko ajan. Vaikka kuinka pyrkii välttämään joitakin aineita, tapahtuu virheitä, Natalia lohduttaa.

Tärkeintä on rakastaa omia hiuksiaan

Satu asennoituisi Curly Girl -metodiin niin, että sen toteuttaja lähtee loppuelämän matkalle omien hiustensa kanssa.

– Mikään kiire ei ole. Aluksi voit vaihtaa tuotteet CG-hyväksyttyihin, keskittyä vain hiusten kosteutukseen, muotoilutuotteet voi ottaa mukaan myöhemminkin. Tai ensin voi tutustua tekniikoihin väärillä aineilla, jotta saa pullojen pohjat kulutettua loppuun ennen uusien ostamista, Satu sanoo.

Tärkeintä on rakastaa omaa kiharaansa, oli se sitten laajaa lainetta tai tiukkaa korkkiruuvia.

– Älä vertaile omia luonnonkiharoitasi tai laineitasi muiden hiuksiin. Jokaisella on erilaiset hiukset, sinun omasi ovat ihan yhtä hyvät kuin muidenkin! Karoliina muistuttaa.

Etkö pääse alkuun? Nappaa tästä inspiraatiota:

Natalia toteuttaa metodia näin!

Natalia käyttää tavallisia markettituotteita ja kalliita merkkituotteita sekaisin. Hän pitää paljon proteiinia sisältäviä hoitotuotteita. Natalian hiukset ovat hennot ja liukkaat, värjäys ja hiusten vaalentaminen ovat antaneet enemmän tekstuuria ja paksuutta hiuksiin.

"Rutiiniini kuuluu hiusten pesu sulfaatittomalla shampoolla. Pesun jälkeen käytän tavallisesti hoitoainetta, selvitän hiukset ja huuhtelen hoitoaineen täysin pois. Sen jälkeen laitan litimärkään tukkaan hiuksiin jätettävää hoitoainetta ja puristelen hiukset, jolloin kihara alkaa muodostua.

Kun olen laittanut hiuksiin kaikki niihin jätettävät aineet, puristan ylimääräiset vedet t-paitaan. Ilmakuivaan hiuksia hetken ennen kuin laitan muotoilutuotteet. Diffuuseria käyttäessä lämpö kannattaa pitää matalalla eikä laittaa puhallusta täysille.

Muotoilutuotteista tykkään käyttää kolmea, jokaisella on oma tarkoituksensa. Ensimmäinen on kiharavoide, joka aktivoi kiharaa sekä kosteuttaa. Sen jälkeen laitan hiukan muotovaahtoa, jotta saan paljon tuuheutta. Kaiken päälle laitan geeliä. Geeli auttaa kiharaa pysymään nätisti useamman päivän ja estää pörröä. Kaikki aineet puristelen hiuksiin, en haro niitä.

Lopuksi puristelen hiuksia lisää t-paitaan ja kuivaan hiukset diffuuserilla. Kun hiukset ovat kokonaan kuivat, puristelen muodostuneen geelikuoren parilla tipalla öljyä. Koko rutiiniin menee noin tunti.”

Milla toteuttaa metodia näin!

Millan hiukset ovat karheat ja kuivat, ei käsitellyt. Ne kaipaavat paljon hoitoa. Milla käyttää sekä edullisia että kalliimpia tuotteita, sekä luonnonkosmetiikkaa että tavallista kosmetiikkaa.

"Pesen hiukset hoitoaineella kahdesti viikossa. Annan naamion vaikuttaa 10–20 minuuttia, jos on aikaa. Huuhdon pikaisesti ja lisään märkiin hiuksiin jätettävän hoitoaineen ja kiharavoiteen.

Kuivaan hiuksia vanhaan trikoopaitaan ja ploppaan hetken.

Lisään muotovaahdon ja geelin. Sitten annan hiusten vuorotellen kuivua itsekseen ja välillä föönaan diffuuserilla. Hiukseni ovat aina kuivuneet tosi kauan, hiukseni ovat suorana alaselkäpituiset. Puristelen kovuuden muotoilutuotteista seuraavana aamuna pois."

Karoliina toteuttaa metodia näin!

Karoliinalla on paksuhko hius, joka tarvitsee reilusti kosteutusta. Kaapista löytyy edullisia merkkejä ja kalliimpia tuotteita. Karoliinan hiuksissa toimii paremmin geeli kuin muotovaahto.

"Pesen hiukset sulfaatittomalla shampoolla ja huuhtelen. Levitän hiuksiin ja päänahkaan reilusti hoitoainetta, annan vaikuttaa muutaman minuutin ja selvitän takut tarvittaessa sormin tai harvapiikkisellä kammalla.

Huuhtelen hiukset viileällä vedellä ja puristelen litisevän märkiin hiuksiin jätettävää hoitoainetta, ploppaan eli käärin hiukset paitaan noin kymmeneksi minuutiksi, ja sen jälkeen puristelen hiuksiin vielä geeliä.

Annan hiusten ilmakuivua, tai nopeutan kuivumista diffuuserilla. Kun hiukset ovat täysin kuivat, puristelen kovettuneen geelikuoren pois."

Satu toteuttaa metodia näin!

Satu käyttää sekä markettituotteita että kalliimpia tuotteita ja luonnonkosmetiikka. Hänellä on hennot ja ohuet hiukset, mutta itsepäiset kiharat, joilla on täysin oma tahto. 

"Pesen yleensä kahdesti viikossa hiukset hoitoaineella, jonka jälkeen laitan toista hoitoainetta ja sen avulla selvittelen takut hiuksista. Annan hoitoaineen vaikuttaa pari minuuttia ja huuhtelen sen pois viileällä vedellä. Sen jälkeen vettä valuviin hiuksiin jätettävää hoitoainetta, kiharavoidetta ja geeliä.

Rutistelen kiharan kasaan, ja rutistelen ylimääräiset vedet hamam-pyyhkeeseen. En siis ploppaa ollenkaan. Tämän jälkeen annan hiusten joko ilmakuivua tai kuivaan ne diffuuserilla. Diffuuserilla kuivaukseen menee noin tunti, ilmakuivuessa useampi tunti.

Kun hiukset ovat mielestäni kuivat, odotan ainakin vielä tunnin, jotta hiukset todella olisivat castin eli niihin muodostuneen kerroksen alla kuivat. Tämän jälkeen puristelen castin pois parilla tipalla arganöljyä.

Kerran viikossa annan maskin vaikuttaa noin 20 minuuttia, ja pari kertaa kuussa pesen sulfaatittomalla shampoolla."

Lue myös:

    Uusimmat