Oletko ihmetellyt hehkutettua Curly Girl -metodia? Tästä on kyse: "Kokeilin – ja paluuta ei ole"

Curly Girl -metodi – kiharavillitys valtasi Suomen 7:37
Curly Girl -metodi – kiharavillitys valtasi Suomen! Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa toukokuussa 2019

Kaikki puhuvat Curly Girl -metodista, mutta mikä se on? Innostus on ollut niin suurta, että Curly Girl -metodia ja sen puolesta puhuvia kuvataan kultiksi, joka on "hurahtanut" hiusten hoitamiseen.

Siitä supistaan metrolaiturilla, junassa ja kaupan hyllyllä. Curly Girl, Curly Girl. Mullistava, suorastaan ihmeellinen hiustenhoitokeino. Mutta mitä sanapari oikeastaan tarkoittaa?

Kysyimme Curly Girl Suomi -Facebook-ryhmän ylläpitäjiltä, missä metodin taika piilee.

Curly Girl -metodi on jo vuosikymmeniä vanha

Curly Girl -metodi on ollut olemassa jo vuosikymmeniä, mutta se on vasta rantautunut Suomen. Ideana metodissa on korostaa omaa luonnonkiharaa tai hiusten luontaisia laineita.

Metodissa vältellään tuotteita, joissa on silikoneja, mineraaliöljyjä tai -vahoja, kuivattavia alkoholeja tai haitallisia sulfaatteja. Curly Girl -metodi sopii myös suorahiuksisille, mutta suora hius ei muutu metodilla kiharaksi.

Curly Girl -metodin vaiheet

 • Final Wash: Pesu sulfaattipitoisella pesuaineella. Metodi alkaa tästä!
 • Co-wash: Hiuksia pestään jatkossa hoitoaineella. Hiuksen voi pestä voi myös hellävaraisella, sulfaatittomalla shampoolla, joka voi sopia erityisesti taipuisalle ja laineikkaalle hiukselle.
 • Condition: Hiuksia kosteutetaan pesun jälkeen hoitoaineella.
 • Leave-in condiotioner: Hiuksiin voi lisätä myös hiuksiin jätettävän hoitoaineen.
 • Muotoilu: Hiuksia muotoillaan esimerkiksi moussella tai geelillä, joka puristellaan hiuksiin.
 • Ploppaus: Hiukset asetellaan t-paidan sisään ja paita sidotaan pään ympäri. Kuivatessa hiusta ei hangata froteepyyhkeellä! Fööniin liitettävä diffuusori helpottaa kiharan hiuksen kuivaamista.
 • Scrunch Out The Crunch. Termi tarkoittaa muotoilutuotteista syntyneen kovuuden poispuristelua. Tuotteista syntyy hiukseen geelikuori, cast. Hiukset puristellaan muotoonsa.

"Aluksi ajattelen, että onpa vaivalloista ja järjetöntä touhua"

Karoliinalle taika oli kuvissa: kun hän törmäsi netissä kuviin hyvinvoivista, kiiltävistä kiharoista, hän päätti itsekin alkaa panostaa.

– Noin pari vuotta sitten aloin jo vähentämään huomattavasti hiusten suoristamista, koska hiukseni olivat niin vaurioituneet ja kuivat. Olin ennen täysin riippuvainen suoristusraudasta enkä voinut kuvitellakaan meneväni jonnekin suoristamatta hiuksiani ensin, Karoliina Lyra, 25, sanoo.

– Ennen näytin myös omasta mielestäni oudolta luonnonkiharoilla, nyt näytän oudolta suorilla hiuksilla, hän jatkaa.

Natalia Silo, 32, puolestaan koukuttui Curly Girliin haettuaan YouTubesta apua hiustilanteeseensa hakusanalla wavy frizz.

Milla Haapaniemi, 28, bongasi metodin Facebookin ryhmästä. Kuten niin monet muutkin, myös Millan metodi vei lopulta mennessään.

– Aluksi ajattelen, että onpa vaivalloista ja järjetöntä touhua, että en taida edes kokeilla. Joskus aiemmin olin kokeillut hoitoainepesua, eikä se silloin toiminut minulla, ajattelin, ettei se toimi nytkään. Mutta sitten kokeilin, ja paluuta ei ole, Milla sanoo.

"En olisi silloin uskonut, että ryhmässä on yli 50 000 jäsentä"

Satu Kankaristo, 32, on Curly Girl Suomi -Facebook-ryhmän perustaja ja ylläpitäjä. Hänelle kaikki alkoi oikeastaan jo kymmenen vuotta sitten.

– Sain päähänpiston, että haluan paloautonpunaisen tukan. Kotikonstein parin värinpoiston ja rajun värjäyskierteen ansiosta tukkani kuoli täysin. Se oli todella epämääräinen hamppukasa, Satu muistelee.

Satu päätti, että jonkin on muututtava. Aluksi Satu vaihtoi tuotteensa silikonittomiin; hän oli kuullut, että silikonit vain “meikkaavat” hiuksen terveen näköiseksi.

– Pari vuotta sitten törmäsin YouTubessa johonkin videoon Curly Girl -metodista, ja lähdin etsimään Suomesta sopivia tuotteita ja opetella kaiken kantapään kautta, hän sanoo.

Pitkään vaikutti siltä, että Suomi on metodin suhteen niin sanotusti tyhjää täynnä.

– Sitten sattumalta kansainvälisestä Facebook-ryhmästä löytyi muita suomalaisia. Päätin perustaa Curly Girl Suomi -ryhmän, jotta voisimme antaa toisillemme vinkkejä Suomesta löytyvistä tuotteista. Enpä olisi silloin uskonut, että reilun vuoden päästä ryhmässä on yli 50 000 jäsentä, ja yhtäkkiä kaltaisiani oli aika paljon enemmän.

Metodilla jo kulttimaine

Räjähdys oli nopea. Aiemmin tuntematon Curly Girl -metodi valtasi mediat keväällä 2019.

Innostus on ollut niin suurta, että metodia ja sen puolesta puhuvia kuvataan kultiksi, joka on "hurahtanut" hiusten hoitamiseen. Metodia käyttävät puhuvat "omasta kiharamatkastaan" ja käyttävät sanastoa, joka ei aukea ulkopuoliselle.

Metodia noudattaville haastateltaville mediahype on ollut osittain yllätys, sillä Curly Girl -metodi ei ole uusi juttu. Se on ollut olemassa vuosikymmeniä.

– Metodi on kasvanut Suomessa nopeasti mediahuomion vuoksi. Maailmassa on ollut useampia vuosia valloillaan kehopositiivisuus, tämä on hyvää jatkoa sille, Milla kuvailee.

– Ehkä moni kokee tai on kokenut painetta siitä, miltä luonnonkiharat hiukset näyttävät, ja kun ne aina näyttävät "väärältä", eli pörröiseltä, kiillottomalta ja huonosti hoidetulta, vaikka niitä kuinka laittaisi. Mielestäni tämä on positiivista, että enää suora hius ei olekaan se "ainoa oikea".

Mediamylläkän myötä myös Facebookin Curly Girl -ryhmä on kokenut yleisöryntäyksen. Sopivat tuotteet loppuvat kaupoista kesken. Monet innostuvat saamistaan tuloksista niin, että jakavat otoksia ympäri somea. Tällöin innostus kasvaa.

– Monet tuntuvat hurahtaneet metodiin täysin, tästä ehkä kulttileima johtuu. Itse kuitenkin koen, että hurahtaminen johtuu siitä, että metodille lähteneet ovat löytäneet omat hiuksensa ja oppineet niitä rakastamaan, Satu sanoo.

Monet kiharan tukan omaavat ovat aiemmin kadehtineet ystäviensä suoria hiuksia.

– Monet luonnonkiharan kanssa elävät ovat lapsuudesta saakka kärsineet omasta pörröisestä ja helposti takkuuntuvasta hiuksestaan. Nyt, kun he ovat metodin myötä löytäneet oman hiuksensa potentiaalin, he ovat tosissaan innostuneet metodista. Mielestäni metodi on hyvää jatkoa kehopositiivisuustrendille, ensin opeteltiin rakastamaan itseään sellaisena kuin on, ja nyt omia hiuksiaan, hän jatkaa.

"En koe metodia enää ollenkaan työlääksi"

Metodissa on kuitenkin haasteensa. Se ei anna niin sanottua nopeaa helpotusta. Lukemattomissa blogeissa innostus on muuttunut kuvaukseksi siitä, kuinka työläs Curly Girl -metodi onkaan.

”Syy, miksi en jatkanut metodia on yksinkertaisesti se, että en viitsi. There, I said it”, kuvaa Maria blogissaan.

"Minä nyt vaan en ole ihminen, joka jaksaa hinkata päänahkaansa suihkussa minuuttikaupalla tai ploppailla sitä johonkin teeppariin", Sofia puolestaan kirjoittaa.

Karoliina myöntää, että varsinkin alussa metodi vaikuttaa monimutkaiselta.

– Nopeasti kuitenkin pääasiat selkenivät ja muodostui oma rutiini. En koe metodia enää ollenkaan työlääksi, hiusten kuivumisessa toki kestää jonkin aikaa, mutta niin kesti aiemminkin, hän sanoo.

Natalia uskoo, että aloittelijan silmiin metodi näyttäytyy työläänä.

– Itsekin olin sitä mieltä, kun aloitin metodin. Työläin osuus on muotoilutuotteiden laitto ja kuivaus. Metodia jatkaessa löytää itselleen sopivan tavan hoitaa rutiinia, ilman, että se tuntuu enää työläältä. Itse odotan aina innolla uutta pesupäivää, koska kiharat käyttäytyvät ja muodostuvat aina eri tavalla.

Alussa sisäistettävää asiaa ja termejä on paljon: on ploppausta ja teepparia, tutummin t-paitaa. Milla huomauttaa, ette Curly Girl oikeastaan vaadi enempää kuin muutkaan hiuskikat; hänhän oli hoitanut hiuksiaan ennenkin erilaisilla metodeilla, mutta tuloksitta.

– Alkuun pääseminen on työläin vaihe, pitää opiskella melko paljon erilaisia asioita ja löytää oikeat tuotteet. Mutta kun metodista on päässyt jyvälle ja on kehittänyt itselleen hyvän rutiinin metodi ei ole ollenkaan työläs. Ainakin minun elämäni hiusteni kanssa oli työläämpää ennen metodia. Metodia voi kuitenkin lähteä noudattamaan vaiheittain, jolloin prosessi ei ole aloittaessakaan työläs, Satu sanoo.

Muutosvaihe voi olla petollinen

Vaikka moni vannoo metodin nimeen, nopea taikakeino Curly Girl -metodi ei ole. Netissä kiertävien kuvien kaltaisten kiharapilvien syntymistä saa odottaa mahdollisesti kuukausia.

– Tulosten näkyminen on todella yksilöllistä ja riippuu myös siitä, miten hiusta on hoidettu ennen. Jollakin tuloksia näkyy heti ensimmäisen pesun jälkeen, toisella menee yhdestä kolmeen kuukautta, ennen kuin tuloksia alkaa näkyä, Satu sanoo.

– Myös muutosvaihe voi olla petollinen, ensin vaikuttaa todella hyvältä, mutta sitten yhtäkkiä meneekin huonompaan suuntaan. Hiuksella, joka on tottunut silikoneihin ja sulfaatteihin, voi kestää pitkään ennen kuin se alkaa toimia luonnollisemmin

Tuurikin voi käydä. Karoliina huomasi selkeän eron kiharansa muodossa heti. Nataliakin huomasi eron ensimmäisen pesun jälkeen.

– En tiennyt, että puristelemalla hiusta ja harjaamatta saa niin paljon kiharaa aikaiseksi! hän sanoo.

"Monesti olen lähtenyt kampaajalta kyyneleitä pidätellen"

Curly Girl-metodin yleistyttyä myös kampaajat ovat kiinnostuneet sekä metodista että sen toteuttamisesta. Karoliinan mukaan melko harva kampaaja on oikeasti perehtynyt luonnonkiharan hiuksen hoitoon. Aiemmin kampaajakäynti onkin usein ollut luonnonkiharan omaavalle pettymys.

Yleisiä ongelmia kiharan hiuksen hoitamisessa

 • Riittävä kosteuttaminen
 • Hiusten pörröisyys
 • Hiusten harjaaminen ja takut
 • Sopivien tuotteiden löytäminen

– Monesti olen lähtenyt kampaajalta kyyneleitä pidätellen. Mutta kampaajat eivät koulutuksessaan saa juuri opetusta luonnonkiharan hiuksen leikkaukseen tai hoitoon, Satukin kuvailee.

– He ovat heti suoristamassa sitä ja leikkaavat samalla tavalla kuin suoraa hiusta, Natalia kuvaa.

Vinkkejä kiharoiden hoitoon ei välttämättä osata antaa. Milla myöntää, ettei itsekään ole osannut vaatia kampaajalta osaamista, sillä moni luonnonkiharahiuksinen ei ole ennen Curly Girlin suosiota pitänyt omista kutreistaan.

– Sekä kiharahiuksisilla että kampaajilla on ehkä monilla ollut tähän asti se oletus, että no totta kai hiukset sitten suoristetaan. Kampaajat ovat olleet ilmeisen kiinnostuneita metodista ja kiharoista, joten tämäkin asia varmaan muuttuu, Milla uskoo.

Osittaiset lähteet: Hiusmuotoilija ja kihara-asiantuntija Meri Milashin haastattelu Huomenta Suomessa 6.5.2019, Anna.fi, Menaiset.fiLehtikuningas.fi, Lily.fi, Vauva.fi, Ekolo.fi

Lue myös:

  Uusimmat