Näin syöt elimistösi terveeksi kesällä – lue esimerkkipäivän ohjeistus

Kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Nina Haavisto ohjeistaa, miten kesällä kannattaa syödä.

Kesäaikaan kannattaa kiinalaisen lääketieteen mukaan syödä kirpeitä ruokia, esimerkiksi sipulia.

Nina Haavisto kertoo kirpeiden ruokien edistävän keuhkojen terveyttä ja ehkäisevän syysflunssia. Ennen keuhkojen hyvinvointiin keskittymistä kannattaa huomio kuitenkin kiinnittää pernan ja mahalaukun vahvistamiseen.

– Ihmisen terveys lähtee vatsan ja suoliston terveydestä. Perna on kiinalaisen lääketieteen mukaan ravinnonjakelukeskus. Sitä ja mahalaukkua täytyy hoitaa aina ensin oikeanlaisella ravinnolla, koska ruoka menee suusta ensimmäisenä sinne. Jos ne eivät toimi hyvin, ruuan kulku estyy. Vatsan terveyttä hoitamalla ihminen alkaa tervehtyä, oli kyse sitten mistä sairaudesta hyvänsä.

Haavisto laati kesäpäivään sopivan ruokavalion, joka hellii elimistöä kiinalaisen lääketieteen suositusten mukaisesti.

Aamupala: hirssipuuro

– Hirssi poistaa limaa ja tukoksia koko keuhosta ja aktivoi aineenvaihdunnan.

Välipala: hapanmaitotuote

– Hapanmaitotuotteita ei kannata syödä talvella. Kesällä ne sen sijaan ovat hyviä, sillä ne estävät hikoilua. Aamupalana hapanmaitotuotteita ei kuitenkaan kannata käyttää, sillä ne hidastavat pernan ja vatsalaukun aineenvaihduntaa.

Lounas: salaattia ja lämmintä broileria tai kalaa

– Ihmiset syövät usein lounaaksi salaattia, mutta salaateissa kala tai broileri on yleensä kylmää. Se häiritsee vatsan aineenvaihduntaa, joten parempi vaihtoehto on syödä liha lämpimänä. Se tasapainottaa sulamista.

Välipala: marja-hedelmä-smoothie

– Marjat ja hedelmät sopivat hyvin iltapäivään. Moni syö marjoja ja hedelmiä pelkästään aamupalalla ja sitten ihmettelee, miksi koko aamupäivän ajan närästää. Se johtuu siitä, että elimistö saa liikaa nesteitä heti aamusta.

– Kuumana kesäpäivänä nesteitä saa tietenkin kehossa ollakin reilusti, mutta aamua en silti marjoilla tai hedelmillä aloittaisi. Minulla on ollut paljon asiakkaita, jotka ovat aloittaneet päivän hedelmillä ja kärsineet närästyksestä. Hedelmien siirtäminen toiseksi välipalaksi on lopettanut närästyksen.

Päivällinen: kasvismunakas

– Lämpimillä kasviksilla ja sipulilla täytetty munakas on hyvä vaihtoehto päivälliseksi. Illalla hiilihydraattejakaan ei enää niin tarvitse.

Entä suomalaisten kesän ykkösruoka: grilliruoka?

– Grilliruoan liiallista nauttimista pitää välttää. Kuumia grilliruokia ja voimakkaita mausteita pitää syödä kohtuudella. Grilliruoan kanssa on hyvä nauttia raikasta salaattia, joka tasapainottaa kuumia ruokia. Ylipäänsä on tärkeää hakea tasapainoa kylmän ja kuuman ruoan välille. Kesällä pari lämmintä ruokaa riittää päivässä, talvella olisi hyvä syödä kolmekin lämmintä ateriaa.

Juttu on julkaistu alunperin kesäkuussa 2012.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja