Näin suojelet lemmikkiäsi uudenvuoden traumoilta: "Pelko voi alkaa milloin vain"

Turvallinen uusivuosi lemmikin kanssa 2:00
Katso videolta asiantuntijoiden vinkit lemmikinomistajan turvalliseen uuteenvuoteen.

Uusivuosi raketteineen on stressaavaa aikaa eläimille. Uutisaamussa vierailleet asiantuntijat kertoivat, miten lemmikinomistajien kannattaa varautua vuoden vaihtumiseen.

Uudenvuodenaatto on monelle eläimelle vuoden pelottavin ilta. Lemmikinomistajien kannattaa valmistautua juhlaan ajoissa auttaakseen eläintä välttymään traumoila.

– Kannattaa muistaa, että pelko voi alkaa milloin vain. Vaikka ei viime vuonna olisi ollut mitään, niin tänä vuonna voi olla, eläinten käyttäytymisen asiantuntija Janica Raudasoja Mustista ja Mirristä sanoi Uutisaamussa.

Mikäli eläimensä tietää pelkäävän raketteja todella paljon, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Omaeläinklinikan eläinlääkäri Niina Murron mukaan traumoilla on tapana pahentua vuosi vuodelta. Jos oireisiin ei puututa, voi se heikentää lemmikin elämänlaatua merkittävästi. Pahasti pelästynyt lemmikki voi loukata itsensä esimerkiksi pyrkiessään ulos huoneesta. Samalla se saattaa tuhota omaisuutta.

Avuksi voi ottaa rauhoittavat lääkkeet, jotka auttavat selviämään pahimman paukutteluajan yli. Lemmikkiä voi rauhoittaa myös feromonisuihkeella tai painepaidalla, mutta tärkeintä on omistajan läsnäolo ja perustarpeista – levosta, ruoasta ja palautumisesta – huolehtiminen.

Jos eläin on pakko jättää yksin, tulee verhot pitää suljettuina ja koti täyttää esimerkiksi televisiosta tulevilla "turvaäänillä".

Koiran ulkoilu uutenavuotena

Ilotulitteita pelkäävää koiraa ei tule viedä ulos uudenvuodenaattona kello 18–02 välisenä aikaa jytinän ollessa pahimmillaan. Koiraa kannattaa lenkittää päivän mittaan ja alkuillasta, jolloin sillä ei välttämättä ole tarve päästä ulos riskiaikaan. Seuraavan aamun ulkoilutusta voi myös aikaistaa.

Napakasti istuva panta ja valjaat estävät koiraa livahtamasta karkuun, jos se sattuu pelästymään lenkillä. Toimiva paikannuslaite ja lemmikistä otettu kuva on hyvä olla siltä varalta, että eläin pääsee paniikissa karkaamaan.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Tarkkana kannattaa olla myös uudenvuoden jälkeen, sillä eläimet haistavat ilotulitteiden ruudin vielä pari päivää rakettien ampumisen jälkeen, mikä voi aiheuttaa lemmikissä jännitystä. Koirat saattavat myös pureskella ilotulitteiden hylsyjä tai vahingoittaa tassunsa sirpaleisiin.

Myös kissa voi pelätä ilotulitteita:

Myös kissa voi pelätä ilotulitteita 1:41
Myös kissa voi pelätä ilotulitteita. Päivystyksen vastuueläinlääkäri Niina Murto Omaeläinsairaala Mevetistä kertoo, miten kissaa voisi hoivata uutenavuonna.

Lue myös:

    Uusimmat