Ihmisen tunteet voivat tarttua koiraan myös hajun kautta – lemmikki todella "haistaa pelon"

Tutkimuksen mukaan ihmisen tunteet voisivat tarttua koiraan kemosignaalein – eli siis hajun kautta! 

Video: Nämä asiat koirasi haluaisi opettaa sinulle!

Tutkimuksen mukaan ihmisen tunteet voivat tarttua koiraan myös hajuviestein, eli kemosignaalein.

Kemosignaalit ovat kemiallisia viestintämekanismeja. Niitä käytetään yleensä lajien sisäisessä viestinnässä.

– Kemosignaalit toimivat tietoisen ajattelun ulkopuolella eikä niitä tarvitse miettiä – niihin vain reagoidaan, jos vastaanottaja on sopivassa tilassa. Lajien sisällä on monenlaista kemoviestintää, mutta entäpä lajien välinen viestintä? Pipa Pärssinen kirjoittaa Sporttirakki-sivustolla.

Voiko ihmisen tunnetila siirtyä koiralle hajun välityksellä?

Vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa haluttiin selvittää, voisiko ihmisen tunnetila, kuten pelko tai onnellisuus, siirtyä koiralle hajun välityksellä.

Tutkimuksessa oli mukana 40 koiraa: 31 labradorinnoutajaa ja 9 kultaistanoutajaa. Hajuja kerättiin kuudelta mieheltä, jotka eivät olleet paikalla testitilanteessa.

Kokeessa koiran ja sen omistajan kanssa huoneessa olivat tuntematon ihminen ja hajua erittävä laite. Koira sai liikkua tilassa vapaasti.

Koirat altistuivat satunnaisesti joko pelon, onnen tai neutraalin "kontrollihajun" tuoksulle. Koirien käyttäytymistä tarkkailtiin ja niiden sydämen sykettä mitattiin.

Tuoksu todella vaikutti!

Tutkimuksessa havaittiin, että ihmisen kemosignaalit todella vaikuttivat koiriin: lemmikin syke oli korkeampi, kun se haisteli pelokkaan ihmisen hajua. Koirilla esiintyi myös enemmän stressiin liittyvää käytöstä ja ne hakeutuivat enemmän omistajansa lähelle pelkotuoksulle altistuttuaan.

Jos koira nuuhki "onnellisuustuoksua", se oli vähemmän omistajan seurassa ja enemmän tuntemattoman henkilön seurassa.

Koira todella "haistaa pelon"

Hajun välityksellä tapahtuvaa tunteiden siirtymistä on epäilty ennenkin. Osaltaan tutkimus vahvistaa epäilyjä.

– Huonoa tässä on se, että jos ihmistä pelottaa, hänen on elekielellään tai äänellään vaikea huijata koiraa, joka "haistaa pelon". Täten koiran käyttäytyminen voi muuttua pelokkaammaksi omistajan ollessa pelokas. Toisaalta jos omistaja on rento ja iloinen, tämäkin hajuviesti siirtyy eteenpäin ja voi auttaa esimerkiksi jännittävää koiraa kyseisessä tilanteessa, Pärssinen kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja