Näin se on mahdollista: Auton hakkerointi onnistuu ilmateitse tai usb-tikulla: "Naputtelemme Teslan näyttöä lujaa"

Hack Day 2019 – valkohattuhakkerit ovat digiajan partiolaisia I 1:52:05

Miten turvallinen on sähköauto? Onnistuisiko sen hakkeroiminen? SuomiAreenan ranta -lavalla on nähty tänään autoja ja kokeiltu keinoja niiden hakkeroimiseksi.

On esitetty, että tulevaisuuden tiepalvelumies voi korjata auton vaikka USB-tikulla.

Keinoja Tesla-auton hakkeroimiseksi Hack Day -paneelissa tutkivat Team Whackista ja Team ROTista tutut hakkerit. Autojen hakkerointiosuuden päätarkoitus oli kartoittaa Teslojen ja muutaman muun auton tutkijaturvallisuutta.

Tavoitteena selvittää bugit

Vaikka hakkerointi on mahdollista myös fyysisen laitteen avulla, sitä tehdään yhä enemmän ilmateitse. Vaikka testattavat autot ovatkin pääasiassa Tesla-merkkisiä, asia koskettaa useita nykyautoja, jotka voidaan yhdistää esimerkiksi wi-fi-verkkoon.

– Tarkoituksena on selvittää mahdolliset bugit ja raportoida ongelmat valmistajille. Teemme siis samantyyppisiä tietoturvatestejä kuin rikollisetkin, mutta positiivisiin tarkoituksiin, kertoo hankkeeseen osallistuneen tietoturvayritys Symbion asiakasvastaava Eero Kaappa.

Kaapan mukaan autoihin voi päästä käsiksi monellakin eri tavalla. Yksi näistä on sniffer, jonka avulla on mahdollista tutkia puhelimen ja auton välistä radioliikennettä.

Myös avaimen ja auton välisiä tapahtumia on mahdollista tutkia snifferin avulla.

– Yksi testaustapamme on sellainen, että naputtelemme Teslan näyttöä lujaa ja tutkimme, kaatuuko applikaatio jossakin kohtaa.

Kiinnostus suurta

Kaapan mukaan autojen hakkerointi on kiinnostanut laajaa yleisömäärää, ja Hack Daylla on ollut lukuisia katsojia pitkin päivää. SuomiAreena-kävijän on ollut mahdollista kuunnella aiheeseen liittyviä puheita ja seurata auton hakkerointia samalla.

– Nykyään tällaiset tapahtumat kiinnostavat ihmisiä nimenomaan tietoturvakonsultoinnin näkökulmasta, kun aletaan tajuta, että hakkerointia voi tehdä myös positiivisessa mielessä, Kaappa pohtii.

Vaikka Tesloja testataan paljon jo muutenkin, Kaappa odottaa, että Hack Day -tapahtuman myötä autoista voisi löytää uusia haavoittuvuuksia.

Tarkkaa ennustetta hakkeroinnin onnistumiselle hänellä ei ole.

– Mielenkiinnolla seuraan, mitä iltapäivä tuo tullessaan.

 

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat