Näin sähkölaskusi muodostuu – Vain tästä voit säästää

Sähkölasku muodostuu itse sähköstä, sen siirrosta ja vero-osuudesta. Ainoastaan sähkön hintaan voi vaikuttaa kilpailuttamalla sähköyhtiönsä, mutta niinkin voi säästää rutkasti, sillä puolet sähkölaskusta muodostuu varsinaisesta sähkön hinnasta.

Kun tilaat sähköä kotiisi, maksat sähköstä ja sen siirrosta. Tämän lisäksi maksettavaksesi koituu myös veroja. Yksityisen kuluttajan sähkölaskusta 40–50 prosenttia koostuu sähkön hinnasta.

Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa, mutta sen kohtuullisuutta valvotaan Energiavirastossa. Sähkölaskun vero-osuus koostuu arvonlisäverosta, sähköverosta ja huoltovarmuusmaksusta. Sähkölaskun verot muodostavat 32 prosenttia sähkölaskusta.

Sähkön myynnin voi kilpailuttaa

Sähkön myynnistä ja siirrosta voi vastata sama yhtiö, tai ne voi ostaa erikseen. Tämä vaikuttaa esimerkiksi siihen, tuleeko kotiin erikseen lasku siirrosta ja varsinaisesta sähköenergiasta.

Siirtoyhtiöön tai sen hintoihin ei voi vaikuttaa. Sähkön myyjään kuitenkin voi: sen voi kilpailuttaa helposti tarkastelemalla hintoja sähköyhtiöiden nettisivuilta ja valitsemalla itselleen sopivimman. Näin vuodessa voi säästää isonkin summan rahaa.

“Voit itse pienentää sähkölaskuasi huomattavasti kilpailuttamalla sähkösopimuksesi. Sähkön siirtohinta on mitä on, mutta onneksi kuluttaja voi valita ja vaihtaa sähkön myyjänsä vapaasti”, toteaa 220 Energian johtaja Håkan Gustafsson.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat