Näin pidät ilmalämpöpumpun kunnossa – katso ohjeet

Ilmalämpöpumppu tarvitsee säännöllistä huoltoa toimiakseen moitteettomasti ja energiataloudellisesti. Kaikkia huoltotöitä ei saa mennä tekemään ilman ammattiosaamista, mutta tietyt huoltotoimenpiteet ovat välttämättömiä laitteen kunnossapidolle.

Tutustu ennen huoltoa ilmalämpöpumpun käyttöohjeeseen. Jos käyttöohje ei ole enää tallessa, ota yhteyttä maahantuojaan mallinumeron kanssa. Joidenkin laitteiden käyttöohjeet löytyvät valmistajan nettisivuilta.

Sisäyksikkö

Sisäyksikön suodattimet tulisi imuroida säännöllisesti kerran kuukaudessa. Joissakin malleissa suodattimet voi jopa irrottaa ja pestä.

Pölyisissä suodattimissa ilmankierto estyy ja laitteen hyötysuhde heikkenee. Varsinkin jos taloudessa on kotieläimiä tai ilmassa on tavallista enemmän pölyä, suodattimet kannattaa imuroida useamminkin kuin kerran kuukaudessa. 

Likainen suodatin on myös oivallinen alusta mikrobeille ja homekasvustolle. Siksi suodattimien puhdistus tulee ottaa mukaan säännöllisten siivouskohteiden listaan.

Ulkoyksikkö

Ulkoyksikköä ei kannata edes amatöörin mennä avaamaan. Ulkoyksikön päältä kannattaa pudottaa lumet ja poistaa jääpuikot ettei itse laite jäädy. Roskat tulee myös poistaa laitteen päältä. 

Ulkoyksikön kotelointiin kannattaa myös kiinnittää huomioita. Se ei saa olla liian tiukasti laitteen päällä, vaan ilman täytyy päästä kiertämään esteettömästi laitteen ja kotelon välissä. 

Muut huoltotoimenpiteet tulee antaa ammattilaisen tehtäväksi. Ilmalämpöpumppu tulisi huoltaa ammattilaisella 2–4 vuoden välein.


Lue myös:

    Uusimmat