Näin paljon 120-neliöisen omakotitalon sähkölasku kallistuu nykymenolla: "Tuntuu kyllä todella hurjalta"

3:10
Voisiko sähkön hinnan kriisiä helpottaa verotuksella? Tällaisen ehdotuksen Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander antaa.

Pörssisähkö nousi maanantaina tämän vuoden ennätyslukemiin. Miten paljon omakotitaloasuja vielä joutuu sähkölaskun hintapiikkiä sietämään?

Korkeimmillaan sähkön hinta käväisi eilen jopa yli eurossa kilowattituntiin nähden. Hintapiikki aiheuttaa jo nyt päänvaivaa kuluttajille.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä toteaa, että esimerkiksi saunominen omakotitalossa saattaa pian olla moninkertaisesti kalliimpaa.

– Kun kiuas on 1,5 tuntia päällä, aiemmin sähköenergia siihen maksoi 50 senttiä tai euron. Nyt sitten se voikin maksaa vitosen tai kympin.

Omakotitalossa asuvilla saattaa olla edessään todellinen kurimus – sähkön hinnan odotetaan jopa kolminkertaistuvan nykyisestä loppuvuoden aikana.

– Pientaloasukkaan kukkarossa se alkaa todella tuntua jo nykyisellään – saati sitten näiden ennustuksien toteutuessa, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

Omakotiliiton tekemässä laskelmassa 120-neliöisen omakotitalon sähkölasku nousisi nopeasti. Sähkön hinta on nyt tuplasti korkeampi kuin vuosi sitten, mutta lähiaikoina sähkön hinnan odotetaan jopa kolminkertaistuvan.

– 14 000 kilowattitunnin vuosikulutuksella tästä syntyy jo 1 200 euroa lisäkustannusta. Jos se siitä kolminkertaistuu, ollaan lähellä 4 000 euroa. Tuntuu kyllä todella hurjalta, Silander toteaa.

Silander muistuttaa vielä omakotitaloasujaa energian säästöstä: Kodin lämpötilaa kannattaa laskea, lämmintä vettä voi säännöstellä suihkua lyhentämällä ja mikäli energiaremontti on mahdollinen, sitä kannattaa harkita.

Fingridin varatoimitusjohtaja Asta Sihvonen-Punkka arvioi, että helpotusta sähkölaskuihin saadaan keväällä.

– Markkinoiden eli futuurien mukaan keväällä, maaliskuun kieppeillä tultaisiin jo alaspäin. Silloin kulutus alkaa laskea ja meille tulee lisää tuulivoiman tuotantokapasiteettia. Toivon mukaan Olkiluoto 3 on täydessä kaupallisessa käytössä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja