Yllättävän harva autoilija hyödyntää ilmiselvän polttoaineen säästökikan: "Voi itse vaikuttaa"

Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa bensatankkisi luukussa? 0:21
KATSO VIDEO: Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa bensatankkisi luukussa?

Kyselyn perusteella moni suomalainen on ryhtynyt vähentämään autoiluaan menoveden kallistuessa. 

Suomalaiset ovat vähentäneet autoiluaan kallistuneen polttoaineenhinnan takia, selviää vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselystä.

Kyselyn tulos mukailee liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin heinäkuussa julkaisemaa tilastotietoa, jonka mukaan liikenne pääteillä vähentyi kesäkuussa selkeästi viime vuoteen verrattuna. Huhti-kesäkuussa liikennettä oli vajaat viisi prosenttia pandemiaa edeltävää tasoa vähemmän.

Karkeasti puolet eli 44 prosenttia kyselyyn vastanneista autoilijoista kertoi pyrkivänsä ajamaan vain välttämättömät ajot. Noin 14 prosenttia kertoi joutuneensa vähentämään ajamistaan, sillä siihen ei ollut enää varaa. 

– Neljännes autoilijoista kertoo pyrkivänsä ajamaan aiempaa taloudellisemmin, mikä on itse asiassa yllättävän vähän. Saattaa olla, että taloudellisen ajotavan vaikutuksia polttoainekuluihin ei tunneta tai omaa ajamista jo pidetään taloudellisena, kertoo Lähi-Tapiolan liikenneturvallisuudesta ja autopalveluista vastaava johtaja Tapani Alaviiri tiedotteessa.

Kauppalehti uutisoi aiemmin testistä, jonka perusteella polttoainekuluissa saattaa ajotapaansa muuttamalla säästää enimmillään jopa 15 prosenttia.

Kyselyn perusteella polttoaineen kallistuminen on vaikuttanut enemmistön autoilutottumuksiin. Vain joka neljäs kyselyyn vastannut ei koe autoilunsa muuttuneen millään tavalla.

Kolmannes kyselyyn vastanneista (28 %) kertoo vertailevansa pumppuhintoja aiempaa tarkemmin. Joka kymmenes (9 %) on alkanut harkita sähköautoiluun siirtymistä, ja hieman pienempi osa johonkin muuhun vaihtoehtoiseen käyttövoimaan siirtymistä.

Näin paljon autoilu maksaa kuukaudessa keskimäärin

Käyttövoimakulut tekevät ison osan autoilun kustannuksista. Kyselyssä tiedusteltiin myös, kuinka paljon suomalaiset arvioivat kaikkiaan käyttävänsä rahaa autoiluun kuukaudessa. Vastausten perusteella autoilu maksaa suomalaiselle keskimäärin 331 euroa kuukaudessa.

Kun vastaajilta tiedusteltiin, mitä menoja he huomioivat antamassaan arviossa, enemmistö (72 %) mainitsi polttoaine- tai muut energiakulut, ja noin puolet myös vakuutukset, pakolliset huollot ja ylläpidon sekä verot. Rengas- ja pysäköintikulut sekä esimerkiksi auton hankintakulut sen sijaan huomioi harvempi.

– Kaikkiaan elinkustannukset ovat nyt nousussa, ja autoilussa saatetaan nähdä kallistumista myös muualla kuin polttoaineissa: uusien autojen pidentyneet toimitusajat ovat aiheuttaneet nousupainetta käytettyjen autojen hintoihin. Myös raaka-aineiden ja komponenttien saatavuusvaikeudet voivat vaikuttaa esimerkiksi autonvalmistus-, materiaali- ja rengaskuluihin, Alaviiri pohtii tiedotteessa.

– Oma auton käyttö ja taloudellinen ajotapa ovat ne, joihin kuluttaja voi helpoiten itse vaikuttaa, hän jatkaa.

Tilastokeskuksen viikoittaisen seurannan mukaan 95-oktaanisen bensiinin keskihinta kävi kesäkuun keskivaiheilla korkeimmillaan 2,57 eurossa ja 98-oktaanisen bensiinin 2,67 eurossa. Dieseliä on tankattu keskikesällä kalleimmillaan 2,53 euron keskihintaan.

Viime viikkoina pumpuilla on kuitenkin näkynyt hieman helpotusta, kun myyntihinnat ovat jonkin verran laskeneet esimerkiksi raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan ja hallituksen päättämän uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteen laskun myötä.

Alla olevalla videolla kerrotaan helppoja tapoja säästää hieman rahaa.

Pikkuisen lisää sukanvarteen? Tässä helpot rahansäästökikat 0:45
KATSO VIDEO: Pikkuisen lisää sukanvarteen? Testaa helpot rahansäästökikat.

Lue myös:

    Uusimmat