Yllättävän harva on kikkaillut – Kuluttajaliitto muistuttaa ilmiselvästä keinosta sähkölaskun pienentämiseen: "Kannattaa aina"

Käytätkö sähköä yöllä, koska silloin se on halvempaa? Asiantuntija arvioi säästömyytit 2:16
KATSO MYÖS VIDEO: Käytätkö sähköä yöllä, koska silloin se on halvempaa? Asiantuntija arvioi säästömyytit?

Monessa suomalaisessa kotitaloudessa kärvistellään jo, tai viimeistään talven tullen, korkeiden sähkölaskujen kanssa. Kuluttajaliitto muistuttaakin, että nyt on hyvä hetki tarkastaa oman sähkösopimuksensa sisältö ja ryhtyä tarvittaessa toimiin.

Maailmanlaajuinen energiakriisi iskee myös suomalaisten kukkaroihin. Sähkön pörssihinta oli kesäkuussa 2,5-kertainen verrattuna vuodentakaiseen, käy ilmi sähköpörssi Nordpoolista

"Yllättävän harva on kilpailuttanut sähkösopimuksensa"

Kuluttajaliitosta muistutetaan nyt, että sähkölaskuun voi saada helpotusta sopimusta muuttamalla.

– Yllättävän harva on kilpailuttanut sähkösopimuksensa, vaikka kilpailuttamalla kuluttajan olisi mahdollista saada ehdoiltaan kilpailukykyisempi sopimus, kertoo Kuluttajaliiton asumisasioihin erikoistunut lakimies Kristel Pynnönen liiton tiedotteessa.

Sen lisäksi, että kilpailuttaminen voi johtaa edullisempaan hintaan, voi samalla vaikuttaa myös ostamansa sähkön alkuperään. Pynnönen vinkkaa, että eri sopimustyyppeihin kannattaa tutustua jo etukäteen ja pohtia, mikä sopisi omaan sähkönkulutukseen.

– Jokaisen kannattaakin nyt vertailla sähköyhtiöiden hintoja ennen uuden sopimuksen solmimista ja jo olemassa olevan sopimuksen ehdot on hyvä tarkistaa. 

Sähkön kilpailuttamiseen on olemassa erilaisia sivustoja, joista Energiaviraston ylläpitämä on sahkonhinta.fi. Ihan mihin tahansa sopimukseen ei kuitenkaan kannata tarttua, vaikka se kuulostaisi kuinka hyvältä. Pynnönen muistuttaa, että sähköyrityksen taustat ja luotettavuus kannattaa tarkistaa vaikkapa nettihaun avulla.

Sähkön hinta: Sähkölasku koostuu kolmesta osasta

Jos sähkölaskut ovat olleet aiemmin maltillisia, ei niihin välttämättä ole tullut kiinnitettyä sen enempää huomiota. Kuluttajaliiton Kristel Pynnönen muistuttaa, että sähkölasku koostuu kolmesta osasta: sähköenergian hinnasta, sähkön siirron hinnasta ja veroista.

– Näistä ainoastaan sähköenergian hinnan osuus on se, jonka voi valita vapaasti ja tilata miltä tahansa sähköyhtiöltä asuinpaikasta riippumatta. 

Pynnösen mukaan kuluttaja saattaakin kokea, ettei oma sähkösopimus ole kilpailuttamisen arvoinen. Näin ei kuitenkaan ole.

– Kilpailuttaminen kannattaa aina. Varsinkin silloin, kun tekee uuden sopimuksen, mutta myös toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta voi vertailla muiden hintoihin.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen: Näin sen teet

Kuluttajaliitto neuvoo tiedotteessaan helpot ohjeet sähkön kilpailuttamiseen. Ota huomioon nämä asiat sähköä kilpailutettaessa:

Sähkön hinta: Tarkista energia- ja perusmaksu

Tarkista energiamaksu (snt/kWh tai c/kWh) sekä perusmaksu (€/kk). Perusmaksu (tai kuukausimaksu) voi vaihdella muutamien euron välillä ja osa sähköyhtiöistä tarjoaa sähkösopimuksen myös ilman perusmaksua. 

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus? 

Yleisimmät sopimustyypit ovat toistaiseksi voimassa oleva sopimus tai määräaikainen sopimus kiinteällä hinnalla. 

Toistaiseksi voimassaolevassa sopimuksessa sähkön myyjän tulee ilmoittaa hinnanmuutoksesta kuukautta etukäteen.Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa on se hyöty, että voi vertailla hintoja ja halutessaan vaihtaa sähköntoimittajaa, jos sähköä saa muualta halvemmalla.  Kuluttajaliiton mukaan toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta hyötyy siis eniten, jos itse aktiivisesti seuraa ja vertailee hintoja. Hintataso ei kuitenkaan vaihtele yhtä usein kuin pörssisähkössä, vaan hintoja voidaan muuttaa lähinnä muutamia kertoja vuodessa.

Määräaikaisessa kiinteähintaisessa sopimuksessa on se hyvä puoli, että sähkökustannuksia on mahdollista ennakoida etukäteen. Kuluttajaliiton mukaan määräaikaiset sopimukset ovat useimmiten kiinteähintaisia, eikä hinta muutu sopimuskauden aikana. Jos hinnat lähtevät nousuun, sopimuksen hinta pysyy samana. Toisaalta, jos hinnat laskevat, maksaa silloin markkinahintaa kovemman hinnan.

Määräaikaisia sopimuksia saatetaan tarjota useammaksi vuodeksi kerrallaan. Lain mukaan pisin mahdollinen määräaikainen sopimus sitoo kuluttajaa kuitenkin kaksi vuotta. Jos sopimus on tehty pidemmäksi aikaa, on se myyjän puolelta sitova muttei kuluttajan.

Kannattaako pörssisähkö?

Pörssisähkö nousi viime syksynä uutisotsikoihin, kun sen hintataso pysytteli korkealla ja ylsi jopa ennätyslukemiin. Onko pörssisähkössä siis mitään järkeä?

Kuluttajaliiton mukaan pörssisähköstä voi hyötyä aktiivinen kulutaja, joka on  kiinnostunut seuraamaan hintoja ja valmis siirtämään joustavasti sähkön kulutusta vuorokauden edullisiin tunteihin.

Pörssisähkön hinnassa voi kuitenkin olla suuriakin heilahteluja, jopa tunneittain. Pörssisähkön hinta voi vaihdella erittäin korkeasta lähes ilmaiseen. Mutta jos onnistuu ajoittamaan kodin toimia, kuten pyykinpesun, ruoan laittamisen ja sähköauton lataamisen edullisten jaksojen mukaan, voi pörssisähkö todella säästää selvää rahaa.


Katso myös: Voiko sähkön hinta nousta jopa 10-kertaiseksi ensi talvena, ja mistä se johtuu?

Voiko sähkön hinta nousta jopa 10-kertaiseksi ensi talvella, ja mistä se johtuu? Asiantuntija vastaa 4:02
Asiantuntija kertoo, mitä sähkön hinnalle voi talvella tapahtua.

Lue myös:

    Uusimmat