Näin kevään ja kesän sää vaikuttaa sähkölaskuusi – pienennä kulutusta!

Sähkö kuluu yleensä eniten tammi-maaliskuussa, jolloin kuluu jopa kolmannes koko vuoden saldosta. Miten sähkölaskua voisi kaventaa?

Suomalaiskodeissa kulutetaan eniten sähköä tammi-maaliskuussa, jolloin lohkaistaan kolmannes koko vuoden aikana kulutetusta sähköstä. Talven kääntyminen kevääksi tuo tähän kuitenkin helpotusta, sillä kevät pudottaa kulutusta yleensä viitisentoista prosenttia. Vuodenajan vaihtuminen onkin hyvä aika tarkistaa sekä sähkön hintataso että kodin sähkösopimus.

Mihin suuntaan hinta liikkuu keväällä?

Sähkön hinta ei ole juurikaan muuttunut syksyn jälkeen, vaan pysyttelee sitkeästi maltillisella tasolla. Kevään hintoja on vaikea ennustaa, sillä niihin vaikuttavat muun muassa taloudelliset näkymät, teollisuuden kapasiteetit sekä ydinvoimaloiden käyttöaste. Hinnankorotuspaineita ei kuitenkaan ole näkösällä.

Myös sää lyö oman leimansa hintatasoon. Paljon sähköä kuluttavissa kodeissa laitetaankin nyt sormet ja varpaat ristiin ja toivotaan, että kesästä tulisi lämmin ja sateinen – silloin sähkön hinnat pysyvät aisoissa.

– Lämmin sää vähentää kulutusta ja laskee hintoja. Sateita puolestaan tarvitaan paljon, sillä vesisähkön tuotantoaltaissa on nyt vähemmän vettä kuin yleensä. Runsaat sateet ja sulavasta lumesta kertyvä vesi täyttävät altaita ja hinnat pysyvät alhaalla, kertoo tuotespesialisti Peter Strandberg Vattenfallilta.

– Jos keväästä tulee kylmä ja kuiva, sähkön hinta voi hypätä rajustikin. Pohjoismaissa ollaan hyvin riippuvaisia vesisähköntuotannosta.

Millainen sopimustyyppi kannattaa nyt?

Jos kotona ei ole määräaikaista, voimassa olevaa sähkösopimusta, nyt on hyvä aika tarkistaa sopimus. Sähkön hintavaihtelut tuntuvat eniten pörssisopimuksissa, jotka ovat suoraan sidoksissa sähkön pörssihintaan. Pörssihintojen ennakoidaan pysyvän alhaisina kevään aikana, joten riskinottajalle pörssisopimus on hyvä sopimusvaihtoehto.

– Määräaikaisiin sopimuksiin hintojen heittely ei vaikuta, sillä sama hinta on voimassa koko sopimuskauden. Hinnat ovat nyt niin alhaalla, että myös määräaikainen sopimus tulee edulliseksi, Peter Strandberg neuvoo.

Miten sähkönkulutusta voi pienentää?

Sähkönkulutus pienenee kevään tullen lämmitys- ja valaistustarpeen vähentyessä lähes automaattisesti. Sähköä ei silti kannata ryhtyä käyttämään miten sattuu. Kevään sähkönsäästövinkit saa helposti käyttöön vaikkapa kevätsiivouksen yhteydessä.

– Pakastin on hyvä sulattaa nyt, kun on vielä pakkasta, sillä pakastimen paksu huurrekerros lisää sähkönkulutusta. Myös ikkunat kannattaa pestä säiden salliessa, sillä lika estää valon ja lämmön pääsyn ikkunoiden läpi. Ikkunan likaisuus voi viedä päivänvalon tehosta jopa 40 prosenttia, Strandberg varoittaa.

Tärkeää on kiinnittää huomiota myös muun muassa huonelämpötilaan: useassa kotitaloudessa lämpötila pyörii 25 asteessa, kun suositus on noin 21 astetta. Myös innokas saunominen voi näkyä helposti lompakossa.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja