Näin kahvi voi vaikuttaa päivittäisen liikunnan ja unen määrään sekä sydämeen – tutkija kertoo, missä tapauksessa kahvia ei kannata juoda

Pärjääkö perinteinen kahvi maailman kalleimmalle kissankakkakahville? 6:16
KATSO MYÖS: Miten perinteinen kahvi pärjää makutestissä kalleimmalle kissankakkakahville?

Kahvi on yksi kulutetuimmista juomista ympäri maailman, mutta mielipiteet ja tieto sen hyödyistä ja haitoista ovat vaihdelleet suuntaan ja toiseen. Jälleen kerran yksi uusi tutkimus on saanut selville, että tällä suomalaistenkin suosikkijuomalla on sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia ihmisen terveydelle.

Erilaisia kahvitutkimuksia julkaistaan jatkuvasti. Hiljattain The New England Journal of Medicine -sivustolla julkaistu pieni tutkimus sai selville, että kupillinen kahvia päivässä voi lisätä päivittäisen liikunnan määrää, mutta vähentää vuorokautista unen määrää. Lisäksi kahvi voi nostaa tietynlaista sydämentykytystä, kertoo CNN.

– Suuremman kuvan tutkimuslöytö on se, ettei kahvin juonnilla ole vain yhtä terveyteen vaikuttavaa seurausta, vaan totuus on paljon monimutkaisempi, sanoo tutkimuksen johtaja, kardiologian lääkäri ja lääketieteen professori Gregory Marcus, Kalifornian yliopistosta.

Askelia enemmän kahvipäivinä

Tutkijat rekrytoivat sata, keski-iältään 39-vuotiasta, tervettä aikuista San Franciscon alueelta. Osallistujille annettiin käyttöön aktiivisuusrannekkeet, joilla mitattiin päivän aikana otettuja askeleita ja unta. Lisäksi osallistujien verensokeria ja sydämen rytmiä monitoroitiin jatkuvasti.

Tutkimukseen osallistujia kehotettiin juomaan kahden päivän aikana niin paljon kahvia kuin he itse halusivat. Tämän jälkeen kahvinjuonnista pidettiin kahden päivän tauko, jonka jälkeen tätä rytmiä toistettiin yli kahden viikon ajan.

Päivinä, jolloin osallistujat joivat kahvia, heille kertyi yli 1058 askelta enemmän kävelyä päivän aikana kuin kahvittomina päivinä. Unta puolestaan kertyi 36 minuuttia vähemmän vuorokaudessa niinä päivinä, kun osallistujat joivat kahvia.

Mitä enemmän osallistujat joivat kahvia, sitä enemmän heille kertyi päivän aikana fyysistä aktiivisuutta, kun unta puolestaan kertyi entistä vähemmän.

Kahvilla vaikutusta myös sydämeen – tässä tapauksessa jätä kahvi juomatta

Tutkijat eivät löytäneet merkittävää suhdetta kahvin kulutuksen ja ennenaikaisten eteissupistusten välillä. Ennenaikaiset eteissupistukset ovat hyvin yleisiä, varhaisia sydämen yläkammion lyöntejä. Ne voivat tuntua rintakehässä lepatukselta tai siltä, että sydän jättää lyönnin välistä.

– Ne ihmiset, jotka kokevat useammin ennenaikaisia eteissupistuksia, ovat korkeammassa eteisvärinän riskissä, Gregory Marcus selittää. 

Eteisvärinässä sydämen rytmi on epätasainen. Rytmihäiriöstä on harvoin haittaa sydämelle, mutta se voi aiheuttaa epämiellyttäviä oireita.

Jos osallistujat joivat päivän aikana enemmän kuin kupillisen kahvia, tarkoitti se kuitenkin noin 50 prosenttia enemmän ennenaikaista kammioiden supistusta verrattuna kahvittomiin päiviin. Tällaiset sydämenlyönnit syntyvät sydämen alemmissa kammioissa, ja ne voivat myös tuntua sydämentykytykseltä tai siltä kuin sydämen lyönti jäisi väliin.

Marcus huomauttaa tämän viittaavan vahvasti siihen, että niiden ihmisten, jotka kokevat häiritsevää lepatuksen tunnetta rintakehässä liittyen ennenaikaiseen kammioiden supistumiseen, voisi olla kannattavaa kokeilla olla ilman kahvia.

– On olemassa todisteita siitä, että jollain ihmisillä ennenaikaiset kammioiden supistukset voivat johtaa sydämen heikkenemiseen tai sydämen pettämiseen. Jos, joku on erityisen huolestunut sydämen pettämisestä, esimerkiksi sukurasitteen vuoksi, kannattanee hänen luopua kahvista kokonaan, arvelee Marcus.

Asiantuntija huomauttaa tutkimuksen puutteista

Peter Kistler, joka toimii elektrofysiologian johtajana Alfred-sairaalassa Australian Melbournessa, kuvailee tutkimusta vahvaksi, mutta huomauttaa, että kyseessä on lyhytaikaistutkimus, joka keskittyi vapaaehtoisten osallistujien terveyteen.

– Tutkimustulokset eivät tarjoa tietoa kahvin terveyshyödyistä tai -haitoista heille, jotka juovat kahvia säännöllisesti. Tutkimus ei myöskään kerro, miten kahvi vaikuttaa niiden ihmisten terveyteen, joilla on joitain terveyshaasteita, Kistler kommentoi CNN:lle.

Kistler huomauttaa vielä, että osallistujat joivat lähinnä maltillisia määriä kahvia.

Kahvin terveysvaikutukset

Kun ihmiset juovat kahvia, heillä voi olla enemmän motivaatiota treenaamiseen tai kahvi on parantanut heidän suorituskykyään, sanoo Marcus. Silti kahvia tai energiajuomia ei pitäisi hyödyntää parantaakseen treenisuoritusta, koska korkea annos piristäviä aineita voi johtaa unihäiriöihin.

Kahvin vaikutukset vähentyneeseen unen määrään eivät ehkä ole yllättäviä, mutta siihen liittyvä geneettinen näkökulma saattaa olla.

Omistatko Moccamasterin? Tätä niksiä et ehkä tiennyt. Juttu jatkuu videon alla.

Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt 0:43
Katso videolta kätevä vinkki Moccamasterin omistajille.

Tutkimuksen aikana kerätyistä DNA-näytteistä kävi ilmi, että niillä osallistujilla, joilla kahvi vaikutti eniten unen määrään, löytyi hitaampaan kofeiinin metaboloitumiseen yhdistettyjä geenejä. Kun taas heillä, joilla löytyi kofeiinin nopeampaan metaboloitumiseen liitettäviä geenivariaatioita, oli enemmän ennenaikaisia kammioiden supistuksia.

Tutkimuksen mukaan nämä löydökset voivat tarkoittaa, että henkilökohtaistettu näkökulma kahvin kulutukseen voi olla paras metodi määrittää kahvin kulutuksen terveysvaikutuksia.

Kristlerillä on myös toinen näkemys koskien vähentyneen unen löydöksiä.

– Kahvi on yleisin "huume", jolla parannetaan kognitiivista suoriutumista. Kahvia juovat ihmiset ovat vähemmän väsyneitä. Se ei välttämättä ole huono asia.

Koskien kahvin kulutuksen ja ennenaikaisten kammioiden supistusten yhteyttä, kahvi voi sisältää aktiivisia aineenvaihduntatuotteita, kuten aminofylliiniä, jota käytetään astmalääkkeissä. Astmalääkkeiden tiedetään isoina annoksina aiheuttavan rytmihäiriöitä, Marcus sanoo.

– Kahvi vaikuttaa lisäävän aktiivisuutta sympaattisessa hermostossa tai adrenaliinin puolta hermostossa, joka voi aiheuttaa ennenaikaista kammioiden supistumista.

Mitä tämä tarkoittaa kahvin ystäville?

Tutkimustuloksia kannattaa pohtia omiin terveystietoihin ja -tavoitteisiin pohjaten, sanoo Marcus. Ainakaan kahvilla ei ole mitään välittömiä vaarallisia vaikutuksia, hän vakuuttaa.

Voit myös kiinnittää huomiota tarkemmin siihen, mitä omat kokemuksesi kertovat omasta kofeiininsietokyvystäsi. Eli jos koet ahdistusta tai tärinää jo yhden kahvikupillisen jälkeen, kuulut todennäköisesti kofeiinia hitaasti polttavien ryhmään, Marcus selittää. Jos kuitenkin kestät kofeiinia hyvin suuremmissakin määrissä, kuulut luultavasti heihin, joiden keho polttaa kofeiinia nopeammin.

Lue myös:

    Uusimmat