Nukuitko huonosti? Älä herättele itseäsi tällä tyypillisellä tavalla, tutkijat varoittavat – ei tee hyvää terveydelle

Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt 0:43
Omistatko Moccamasterin? Tämä nerokas kikka helpottaa huomattavasti kahvin keittämistä.

Brittitutkijoiden löydökset vihjaavat, että väsyneenä kahvin juominen ennen aamupalaa voi olla pahaksi terveydelle. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa CNN

Bathin yliopiston pieni tutkimus tuo huonoja uutisia ihmisille, jotka yrittävät huonosti nukutun yön jälkeen herätellä itseään pelkällä kahvilla. Tutkimuksen mukaan terveellisempää olisi syödä ensin aamupala ja vasta sen jälkeen nauttia kofeiinipitoista juomaa.

Tutkijoiden mukaan yritys selättää väsymys ensisijaisesti kahvilla voi vaikuttaa negatiivisesti verensokerin säätelyyn. Tämä voi lisätä riskiä sairastua esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen ja sydänsairauksiin.

Tutkimus ilmestyi British Journal of Nutrition -lehdessä.

Tutkimus kesti kolme yötä

Kolme yötä kestäneeseen tutkimukseen osallistui 29 tervettä nuorta miestä ja naista.

Yhtenä yönä osallistujat nukkuivat tavallisen määrän ja he joivat sokeripitoisen, tyypillisen aamiaisen kaloripitoisuutta vastaavan juoman aamulla.

Toisena yönä tutkijat häiritsivät osallistujien unta herättämällä heidät tunnin välein. Huonosti nukutun yön jälkeen he joivat jälleen sokerisen juoman.

Kolmantena yönä osallistujien nukkumista häirittiin samalla tavalla, mutta heräämisen jälkeen he joivat ensin vahvaa mustaa kahvia. Puoli tuntia kahvin nauttimisen jälkeen he nauttivat sokerisen juoman.

Jokaisen kokeen jälkeen osallistujilta otettiin verinäytteet.

Väsyneenä juotu kahvi heikensi verensokerin säätelyä

Tulosten mukaan yksi huonosti nukuttu yö ei huonontanut osallistujien verensokeritasoja ja insuliinivastetta. Kahvin juominen ennen aamupalaa sen sijaan vaikutti negatiivisesti glukoosiaineenvaihduntaan ja nosti sitä noin 50 prosentilla. 

Löydös vihjaa, että kahvin juominen huonosti nukutun yön jälkeen voi heikentää kehon kykyä sietää runsaasti hiilihydraatteja sisältävää aamiaista.

– Yksinkertaistettuna verensokerin säätely heikentyy, jos ensimmäinen kehomme kohtaama asia erityisesti huonosti nukutun yön jälkeen on kahvi. Asiaa voisi helpottaa syömällä ensin ja juomalla kahvin sen jälkeen, jos sitä vielä kokee tarvitsevansa. Tällä voi olla merkittäviä terveyshyötyjä kaikille meistä, tutkimusta valvonut metabolisen fysiologian professori James Betts sanoo Bathin yliopiston tiedotteessa.

Betts arvioi CNN:lle, että vaikka tutkimuksessa käytettiin mustaa kahvia, todennäköisesti myös maitokahveilla on sama vaikutus.

Lisää tutkimuksia kuitenkin tarvitaan selvittämään, miten uni ja unihäiriöt vaikuttavat aineenvaihduntaan sekä millaisia seurauksia tällä on pitkällä aikavälillä.

Kahvin juominen on monissa aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty pienentyneeseen diabetesriskiin, ja juoman on havaittu voivan hyödyttää jo sairastuneitakin. Univajeen on puolestaan huomattu lisäävän diabetekseen sairastumisen riskiä.

Lue myös:

    Uusimmat