Onko verenpaineesi korkea? Älä juo tätä enempää kahvia – yhteydessä sydänkuolemaan

2:10
Nämä tekijät altistavat muun muassa sydän- ja verisuonisairauksille.

Mikäli verenpaine on korkea, kannattaa ihmisen hillitä kahvinjuontiaan sydänriskejään pienentääkseen, uusi japanilaistutkimus esittää.

Journal of the American Heart Association -tiedelehdessä ilmestyneen tutkimuksen perusteella verenpainetaudista kärsivien kannattaa rajoittaa kahvinjuontiaan alle kahteen kupilliseen päivässä. Tätä runsaamman kahvinjuonnin havaittiin olevan yhteydessä suurentuneeseen sydänperäisen kuoleman riskiin.

Milloin verenpaine on koholla?

Verenpaine on normaali, kun se on alle 130/85 mmHG. Verenpaineen katsotaan olevan koholla, kun arvot ylittävät 140/90. Itsehoidon tueksi lääkehoitoa tarvitaan yleensä, kun verenpainearvot ovat 160/100.

Suurempi luku merkitse yläpainetta ja pienempi alapainetta.

Lähde: Terveyskirjasto

Löydös perustuu noin 18 600 japanilaisen otantaan. Tutkimuksen alkaessa 40–79-vuotiaiden osallistujien elämäntapoja ja terveydentilaa kartoitettiin kyselyiden sekä terveystarkastusten avulla. Noin 19 vuoden seurannan aikana noin 840 osallistujaa kuoli sydän- ja verisuonielimistön tauteihin.

Aineisto osoitti, että verenpainelukemien ollessa 160/100 mmHG (millimetriä elohopeaa) kaksi kupillista kahvia päivässä kaksinkertaisti sydänperäisen kuoleman riskin verrattuna kahvista pidättäytymiseen. Yksi kupillinen kahvia päivässä ei suurentanut riskiä.

Sen sijaan vihreän teen juonti ei lisännyt sydänriskejä, vaikka teekupillisia olisi nauttinut useampia. Tee sisältää kahvin tavoin kofeiinia, joskin pienemmissä määrin. Tutkijat epäilevät, että vihreän teen polyfenolit voivat osin selittää, miksei juoma näytä lisäävän verenpainepotilaiden sydänriskejä kahvin tavoin.

Sydänpotilaalle vain kohtuullisesti kahvia

Kahvin juonnin tiedetään nostavan hetkellisesti verenpainetta sekä sykettä. Lisäksi runsas kahvin kittaaminen voi aiheuttaa sydänterveyteen kielteisesti vaikuttavia uniongelmia. Suurina määrinä kofeiini saattaa aiheuttaa rytmihäiriöitä.

Säännöllisen kahvinjuonnin on aiemmin todettu olevan yhteydessä pienentyneeseen sydän- ja verisuonisairauksien riskiin. Vuonna 2021 ilmestyneen tutkimuksen mukaan kahvin hyötyjä on kuitenkin saatettu liioitella, sillä runsaasti kahvia juovilla näyttää olevan geneettisesti pienempi riski sairastua kuin kahvia kaihtavilla.

Nykykäsityksen perusteella kohtuullinen määrä kahvia kuitenkin sopii sydänpotilaille. Japanilaistutkimus vihjaa, että kohtuuden raja kulkee kahdessa kupillisessa.

Huimaako ylös noustessa? Alla olevalla videolla kerrotaan, mitä oire voi paljastaa verenpaineesta.

2:30
Tätä ortostaattinen matala verenpaine tarkoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja