Tutkimus: Kahvimieltymykset kertovat sydänterveydestä – juoman hyötyjä liioiteltu?

Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä 1:01
Missä kahvia kannattaa säilyttää? Videolla kerrotaan totuus yleisistä kahvimyyteistä.

Uuden australialaistutkimuksen mukaan sydänterveyteen vaikuttavat riskitekijät, kuten verenpaine ja syke, heijastuvat ihmisten kahvitapoihin. Samalla löydökset haastavat käsityksen, jonka mukaan kahvi suojaa sydänsairauksilta.

Etelä-Australian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka kärsivät korkeasta verenpaineesta, sydänperäisistä rintakivuista sekä rytmihäiriöistä juovat vähemmän kahvia ja enemmän kofeiinitonta kahvia kuin ihmiset, joilla ei ole sydänoireita.

The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä ilmestyneet löydökset perustuvat Britannian biopankista saatuihin tietoihin yli 390 000 aikuisesta. Osallistujat olivat iältään 39–73-vuotiaita, ja heidän verenpaineensa sekä sykkeensä mitattiin tutkimuksen alussa. Osallistujat raportoivat itse kahvitavoistaan.

Sydänterveyden ja kahvitottumusten välinen syy-seuraussuhde määriteltiin mendelistisellä satunnaistamisella, jossa sairauden ja sille altistavan riskitekijän välisen yhteyden selvittämisessä hyödynnetään tietoa riskitekijään tunnetusti vaikuttavien geenien vaihtoehtomuodoista.

Ihminen säätelee alitajuisesti kahvinjuontiaan

Tutkimus johtanut professori Elina Hyppönen sanoo tiedotteessa olevan hyvä asia, että perimä säätelee ihmisten kahvinkulutusta ja estää alitajuisesti juomasta sitä liikaa.

– Tämä tarkoittaa, että paljon kahvia juovalla on todennäköisesti perinnöllisesti parempi kofeiinin sietokyky kuin henkilöllä, joka juo kahvia hyvin vähän.

Vähän kahvia juova ja kofeiinia välttelevä on Hyppösen mukaan todennäköisemmin alttiimpi kofeiinin haittavaikutuksille ja korkealle verenpaineelle. Kahvin juominen nostaa hetkellisesti verenpainetta sekä tihentää sydämen lyöntien taajuutta.

Kahvin juomisesta johtuvat epämiellyttävät tuntemukset vähentävät todennäköisesti ihmisten halua juoda kahvia, Hyppönen arvioi Medical News Today -verkkolehdelle. Kehoaan kannattaa kuunnella eikä kahvia juoda enempää kuin mikä tuntuu hyvältä.

Yleisimmät kahvin juomiseen liittyvät haitat johtuvat kofeiinista, joka stimuloi keskushermostoa. Kahvin juominen etenkin iltaisin voi vaikeuttaa nukahtamista ja aiheuttaa unettomuutta.

Huomattavan suuret määrät kofeiinia voivat aiheuttaa kofeiinimyrkytyksen, jonka oireita ovat levottomuus, pahoinvointi, vapina, sydämentykytys, hermostuneisuus ja vaikeassa myrkytyksessä kouristukset. Osan ihmisistä tiedetään olevan hyvin kofeiiniherkkiä, ja heillä oireita voi tulla jo kupillisesta kahvia.

Kahvin hyötyjä on saatettu liioitella

Säännöllisen kahvinjuonnin on aiemmin todettu olevan yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin, Parkinsonin tautiin sekä tiettyihin syöpiin.

Uuden tutkimuksen perusteella hyötyjä on sydänterveyden osalta saatettu liioitella, sillä kahvinjuojilla on muutenkin pienempi geneettinen riski sairastua kuin kahvia kaihtavilla.

Onko sinulla Moccamaster? Katso videolta kahvinkeittoa helpottava vinkki.

Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt 0:43

Lue myös:

    Uusimmat