Univaje voi vanhentaa aivoja – tutkimuksessa kuitenkin lohdullinen havainto

Jos herätys on 7.00, mihin aikaan lapsen pitäisi mennä nukkumaan? Asiantuntija kertoo ohjenuoran 2:06
KATSO MYÖS VIDEO: Herätys kello 7, milloin lapsen pitää mennä nukkumaan?

Tuoreen tutkimuksen mukaan unen puute saattaa vanhentaa aivoja 1–2 vuodella. Kenenkään ei kuitenkaan kannata menettää tästä yöuniaan, sillä valvotun yön jälkeen nukutut makeat yöunet näyttivät korjaavan palauttavan aivot entiselleen.

Unen puute voi johtaa aivoissa näkyvään ikääntymiseen, sanoo uusi tutkimus. Tutkimustuloksista kertoo New York Post.

Journal of Neuroscience -lehdessä julkaistussa tutkimuksen mukaan yksi uneton yö aiheutti joissain tapauksissa merkittäviä muutoksia aivojen rakenteeseen. Tutkijoiden mukaan valvottu yö johti siihen, että aivot näyttivät 1–2 vuotta vanhemmilta.

Aivojen tarkastelua erilaisten yöunien jälkeen

Tutkijat tarkastelivat 134 perustervettä vapaaehtoista, jotka olivat iältään 19–39-vuotta. Tutkimuksessa osallistujille tehtiin aivojen magneettikuvaus erilaisten univaiheiden jälkeen.

Tutkijat arvioivat seuraavia unitiloja:

  • täydellinen univaje (yli 24 tuntia valveilla oloa)
  • osittainen unenpuute (kolme tuntia sängyssä yhtenä yönä)
  • krooninen univaje (viiden tunnin unet joka yö viiden yön ajan)

Tutkimukseen kuulunut kontrolliryhmä nukkui kahdeksan tuntia joka yö.

Valvottu yö vanhensi, hyvin nukuttu palautti

Jokainen ryhmä nukkui ainakin yhden yön niin, että unta kertyi kahdeksan tunnin verran. Tätä nimitettiin tutkimuksessa perustason uneksi. Kaikille osallistujille tehtiin MRI-tutkimus aina yöunien jälkeen. Näin haluttiin verrata sitä, miltä heidän aivonsa näyttivät ennen univajetta ja sen jälkeen sekä sen jälkeen, kun he olivat nukkuneet kahdeksan tuntia.

Tutkijat kertovat havainneensa, että täydellinen univaje eli valvottu yö näytti joillain vanhentavan aivoja 1–2 vuodella verrattuna siihen, että he olisivat nukkuneet kahdeksan tunnin perustason unet.

Tämä ei tarkoita, että muutama uneton yö johtaisi peruuttamattomaan ikääntymiseen. Vaikka aivojen rakenne näytti vanhenevan nopeasti, kun ihminen on levon puutteessa, tutkijat huomasivat muutakin: levon puutteen vaikutukset kumoutuivat, jos seuraavana yönä nukuttiin hyvät yöunet.

– Mielenkiintoista on se, että yhden yön toipumisunien jälkeen aivojen ikä ei eronnut perustason yöunen tilanteesta, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksen mukaan unettomat yöt voisivat siis vaikuttaa aivoihin lyhyellä tähtäimellä. He kuitenkin lisäävät, että kroonisen unen puutteen pitkäaikaisista vaikutuksista aivoihin tarvitaan lisää tutkimusta.

Katso myös video: Jos nukut kyljelläsi, saatat sortua näihin virheisiin!

Kyljellään nukkuja: Ethän tee näitä virheitä sängyssä? 4:25
Videolla esiintyy fysioterapeutti ja koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija Tommi Närvänen.

Lue myös:

    Uusimmat