Näin aamukahvi vaikuttaa kehossasi – "Olisi hyvä, ettei kahvia joisi tyhjään vatsaan"

Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä 1:01
KATSO MYÖS: Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä.

Monen vatsa ärtyy kahvista, minkä takia sitä ei kannattaisi juoda tyhjään vatsaan. Se ei ole kuitenkaan ainoa syy, miksi aamupala kannattaisi nauttia ensin.

Voiko kahvin hörpätä aamulla kiireessä tyhjään vatsaan vai kannattaisiko kuitenkin syödä ensin aamiaista?

Terveystalon johtava ravitsemusterapeutti Päivi Lassila kertoo, että aika monella meistä kahvi ärsyttää vatsaa ja erityisesti kofeiini lisää mahahappojen eritystä. Tämä voi johtaa esimerkiksi refluksi-oireisiin ja monesti myös kiihdyttää vatsan toimintaa, joka saattaa johtaa löysään vatsaan.

– Syömällä jotain alle kahvin vaikutus on ilman muuta maltillisempi juuri näihin vatsaoireisiin, Lassila kertoo.

Vatsa ja ruoansulatus sietävät kahvia paremmin, jos syö esimerkiksi lautasellisen puuroa kahvin alle.

Ihmisten kahvinsietokyvyssä on toki yksilöllisiä eroja.

– Yleisesti ottaen olisi kuitenkin hyvä, ettei kahvia joisi tyhjään vatsaan, Lassila toteaa.

Nostaako kahvi kortisolitasoja huolestuttavasti?

Lassilan mukaan kahvin vaikutuksia kortisolitasoihin on tutkittu melko vähän.

Eräässä tutkimuksessa vähän kahvia juoville annettiin noin kolmea kahvikupillista vastaava annos kofeiinia, jolloin nähtiin syljen kortisolitason nousu.

Yleisempi tilanne on kuitenkin se, että kahvia kulutetaan melko tasaisesti, eikä kahvin vaikutuksia kortisolitasoihin olla niinkään tästä asetelmasta tutkittu.

– Kahvin vaikutukset tulevat yleensä paremmin näkyville sellaisilla henkilöillä, jotka eivät normaalisti juo paljon kahvia, Lassila selittää.

Kortisolitasojen nouseminen aamulla on muutoinkin oikeastaan täysin normaalia.

– Kortisolitasoissa on vuorokausikohtaista vaihtelua ja aamulla kortisolin eritys kiihtyy – se liittyy heräämiseen ja sen kuuluukin nousta, jotta ihminen pääsee liikkeelle päivän toimissa.

Aamukahvi voisikin olla Lassilan mukaan järkevää juoda vasta noin pari tuntia heräämisen jälkeen.

– Aamulla joka tapauksessa kortisoli nostaa vireystasoa ja vähän myöhemmin juotu kahvi nostaa vireystasoa sitten, kun kortisolin vaikutus jo vähenee.

Kahvin vaikutus hormonien tuotantoon

Kahvin hörppiminen voi aiheuttaa myös yleistä levottomuutta ja vapinaa joipa kahvia liikaa mihin aikaan päivästä tahansa.

Kahvi stimuloi adrenaliinin tuotantoa nimenomaan kofeiinin kautta. Adrenaliini saa sydämen sykkeen ja hengityksen kiihtymään, verenpaineen nousemaan ja kiihdyttää aineenvaihduntaa.

– Kyllähän se kahvi liikaa juotuna voi aiheuttaa vapinaa, silloin puhutaan ihan kofeiinimyrkytyksestä. Jos on kahville herkkä, niin se voi tulla jo 400 milligramman annoksella, Lassila kertoo.

Kofeiinimyrkytys voi näkyä vapinana, levottomuutena ja ahdistuneisuutena.

Kahvin piristävä vaikutus taas liittyy siihen, että kofeiini salpaa kehossa adenosiini-nimistä välittäjäainetta, joka liittyy nimenomaan väsymyksen tunteeseen.

Adenosiinia erittyy ihmisen ollessa aktiivinen ja energian kuluessa.

– Keho alkaa tuottamaan adenosiinia, jotta ihminen ymmärtäisi levätä ja hiljentää. Kun juodaan kahvia, kofeiini salpaa nämä adenosiini-reseptorit, jolloin adenosiini ei pääse luomaan väsymyksen tunnetta, Lassila kertoo.

Mutta väsymyksen tunnetta voi hyvin torjua Lassilan mukaan myös esimerkiksi palauttavilla hetkillä työpäivän aikana, kofeiinia ei ole mitenkään välttämätöntä saada.

Jos tuntuu, että ei pysy enää ilman kahvia virkeänä, on Lassilan mukaan hyvä pohtia, mistä jatkuva väsymyksen tunne johtuu, minkä verran nukkuu ja onko uni palauttavaa. Myös omia ruokailutottumuksia on hyvä pohtia, esimerkiksi säännölliset, monipuoliset ja kohtuukokoiset ateriat auttavat väsymyksen torjunnassa.

Katso myös: Halpa vs. kallis: Pärjääkö perinteinen kahvi maailman kalleimmalle kissankakkakahville? 

Halpa vs. kallis: Pärjääkö perinteinen kahvi maailman kalleimmalle kissankakkakahville? 6:16
Kahvit testissä! Tältä maistuu erittäin tyyris kissankakkakahvi.

Lue myös:

    Uusimmat