Näin juoksukomeetta Ilona Monosen SE-syntyi: "En minä ylimääräisiä metrejä tullut kiertämään"

Ilona Mononen loisti SE:llä Euroopan huippujen joukossa: "Olen sanoinkuvaamattoman ylpeä" 2:07
Ilona Mononen loisti SE:llä Euroopan huippujen joukossa: "Olen sanoinkuvaamattoman ylpeä".

Ilona Mononen paineli komean Suomen ennätyksen 3000 metrin estejuoksun finaalissa. Todella kypsä taktiikka siivitti suomalaisen kuudenneksi ajalla 9.23,28.

Monen vaihtoi täksi kaudeksi estejuoksuun ja tulokset ovat lyöneet ällikällä kaikki. Mononen avasi kauden kovalla ajalla 9.41,29, mutta EM-kisoissa siitä lähti peräti 18 sekuntia.

On kyllä aika uskomatonta, Mononen sanoo, kun hän saapuu kasvot loistaen haastattelupisteelle.

20-vuotias juoksija tiesi olevansa kovassa kunnossa, mutta SE-lukemia hän ei pari kuukautta sitten uskonut vielä rikkovansa.

EM-finaaliin ehkä uskoin, mutta tuo SE, en olisi uskonut, että näin nopeasti olisin päässyt noin koviin aikoihin, Mononen sanoo.

Taktiikka oli tänään selkeä. Mononen keskittyi omaan juoksuunsa.

En keskittynyt taaskaan yhtään siihen kellon. Juoksin sijoituksista ja menin ryhmän mukana.  Lopussa sitten kaikki irti, mitä jaloista lähti, Mononen kertasi taktiikkaansa.

Suomalainen juoksi myös erittäin fiksusti, eikä lähtenyt kiertelemään ulkoradoille.

– Käytin aika paljon käsiä. Vaikka ylitykset eivät ole täydellisiä, niin pystyn jatkamaan samalla vauhdilla. En minä ylimääräisiä metrejä tullut tänne kiertämään. Vikoilla kierroksilla lähdin hakemaan sitten paikkaa, Mononen kertaa menoaan.

Mononen oli mukana kärkiporukassa aina viimeisen kierroksen käynnistymiseen asti. Sitten kärki karkasi.

Totta kai yritys oli kova (päästä mukaan), mutta ei ihan riittänyt sinne. tunsin ennen vikaa 400 metriä vähän happoa jalassa, joten tämä oli selkeästi kovin estestartti mitä minulla on urallani ollut. Ehkä sitten tulevaisuudessa olen mitalikolmikossa.

Monosen saavutus on eittämättä komea, ja pieniin juhliinkin oli suunnitelmia, kunhan hän pääsee hotellille dopingkontrollin jälkeen.

– Katsotaan monelta ollaan hotellilla. Huomenna on aamulento, niin ei tässä ehkä sen kummempia juhlia, mutta ehkä jotain. Kyllä tätä pitää juhlistaa.

Juhla-ateria on jo selvillä.

– Aion syödä jätskiä, Mononen sanoo nauraen.

Juoksun voitti Ranskan Alice Finot. Hänet hylättiin ensin juoksun jälkeen, mutta ranskalaisen nimi ilmestyi taas hetken poissaolon jälkeen tuloslistan kärkeen.

Lue myös:

    Uusimmat