Näin Helsingin putkirikot etenivät: Kartta näyttää poikkeuksellisen laajan ketjureaktion

Helsingissä sattui tänään useita putkirikkoja, jotka aiheuttivat vesikatkoja ja haittasivat liikennettä. Helsingin pelastuslaitoksen mukaan vettä tulvi myös kiinteistöihin ja maata sortui paikoin.

Oheisessa kartassa näytetään tämänpäiväisten tapahtumien kulku. Ensimmäinen putkirikko havaittiin Fleminginkadulla kello 6.40. Kello kahdeksalta tapahtui kaksi uutta putkirikkoa Violankadulla sekä Bulevardin ja Hietalahdenkadun risteyksessä. Ketjureaktio jatkui Kumpulanlaaksossa, jossa havaittiin putkirikko kello 8.40. Viimeinen putkirikko tapahtui Rautalammintiellä aamupäivällä kello kymmeneltä.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) mukaan putkirikossa oli kyse jatkumosta, jolla tarkoitetaan tässä yhteydessä tilannetta, jossa samassa painepiirissä tapahtuvat virtaussuunnan muutokset aiheuttavat paineiskuja putkistossa.

Putkirikon tapahtuessa kaikki vesi putkistossa työntyy putkirikkopaikkaan.

–  Se on kuin juna tai autoletka, joka yhtäkkiä vaihtaa suuntaa. Kun iso autoletka kääntää suuntaa, niin jossain toisessa suunnassa seuraava heikko putki hajoaa, josta aiheutuu seuraava paineisku, kuvailee Aalto-ylipiston insinööritieteiden korkeakoulun vesihuoltoverkostojen hallinnan työelämäprofessori Markus Sunela.

Tilanne pahenee, kun vuotavan putken venttiili suljetaan nopeasti, ja sen seurauksena putkistossa aiheutuu jälleen uusi paineisku.

Tämän kaltainen ketjureaktio selittää sen, miksi vuodot tapahtuivat lähes samanaikaisesti Helsingin eri kaupunginosissa.

Auto vajosi kuoppaan, kun katu sortui alta – päivystävä palomestari haastattelussa 3:32
Auto vajosi kuoppaan putkirikon seurauksena Fleminginkadulla Vallilassa.

Lue myös:

    Uusimmat