Näin avi vastaa rajoitusten kiertäjille: Laki ei rajaa, miten iso yksityisryhmä voi esimerkiksi kylpylässä vierailla poikkeusluvalla

Tämä uusista koronarajoituksista tulee tietää – katso tietopaketti 1,5 minuutissa 1:38
Katso videolta 1,5-minuuttinen infopaketti: Näin koronapassin käyttöä rajoitettiin jo jouluna ja näin käyttöä rajoitetaan pyhien jälkeen. 

Tartuntatautilain 58 g -pykälä on jälleen nostettu työpöydälle taistelussa koronaepidemiaa vastaan. Aluehallintovirastot kytkivät päälle tiukempia rajoituksia, sillä tartunnat eivät ota talttuakseen. Osa toimijoista on kuitenkin pyrkinyt kiertämään voimaan tulleita rajoituksia.

Ikaalisten kylpylä on ollut Aamulehden mukaan jouluna auki. Kylpylä vetosi siihen, etteivät "rajoitukset koske majoitus- ja ravitsemislain piirissä olevia toimijoita." Etelä-Suomen aluehallintovirasto myöntää, ettei tartuntatautilaki selkeästi rajaa, miten iso ryhmä kylpylässä voi sulkutilan aikana vierailla poikkeusluvalla.

Kapinallisiakin löytyy ja huomion keskipisteeksi nousi hiljattain Ikaalisten kylpylä, joka vaikutti kiertävän avien antamia rajoituksia: kylpylöiden allasosastot määrättiin suljettavaksi joulupäivästä alkaen. Ikaalisten kylpylä kuitenkin sittemmin Helsingin Sanomien mukaan tiedotti sulkevansa altaansa käytyään keskustelun Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kanssa.

"Raja ei ole selkeä"

Esimerkiksi Etelä-Suomen aluehallintoviraston joulun alla antama ja tänään voimaan tuleva tartuntatautilain 58 g §:n mukainen päätös koskee muun muassa uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastiloja sekä niiden välittömässä yhteydessä olevia pukuhuonetiloja. 

Nämä tilat tulee siis lähtökohtaisesti sulkea asiakkailta ja osallistujilta. Sillä, harjoitetaanko tilassa ravitsemistoimintaa ja soveltuvatko niihin myös ravintoloita koskevat rajoitukset, ei ole määräyksen soveltamisen kannalta merkitystä. 

Tartuntatautilain 58 g §:n mukaiseen päätökseen sisältyy soveltamisen kannalta joitakin poikkeuksia, toteaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Oona Mölsä.

– Päätös ei esimerkiksi koske yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa. Yksityis- ja perhe-elämään liittyvän käytön raja ei ole niin selkeä, että olisi mahdollista määritellä, miten iso ryhmä voi kerralla olla kyseessä, Mölsä kommentoi MTV Uutisille sähköpostin välityksellä.

– Kylpylää on kuitenkin siis sen perusteella mahdollista käyttää suljetusti esimerkiksi niin, että tila on kerralla yhden perheen tai pariskunnan käytössä, Mölsä jatkaa.

Hän kertoo aluehallintoviraston tiedostavan, että sulkupäätös rajoittaa voimakkaasti toimijoiden elinkeinonharjoittamisoikeutta. 

– Päätökset on kuitenkin nähty tässä vaiheessa välttämättömiksi vakavasta epidemiatilanteesta johtuen, ja uskomme ja toivomme, että toiminnanharjoittajat kantavat vastuunsa siitä, että määräyksiä noudatetaan, eikä niitä pyritä kiertämään. Päätökset kumotaan heti, kun se on mahdollista, Mölsä muistuttaa.

Länsi- ja Sisä-Suomen avin lakimies Jenni Mustonen kommentoi asiaa lyhyesti.

– Ikaalisten kylpylän kanssa on keskusteltu aluehallintoviraston päätöksestä ja mitä se tarkoittaa kylpylän toiminnan suhteen eli käyty läpi juridiset perusteet allasosaston sulkemiselle, Mustonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat