Nahkatakkiset dopingtestaajat ilmestyivät hotellille – Pekka Koskela etsi epätoivoisesti nettiyhteyttä: "Se oli venäläisten kusetusta"

Pekka Koskela kuvailee uutuuskirjassaan Jäätävä kone (Tammi), miten paljon järjestelyitä dopingtestaaminen vaati luistelu-uralla. Jopa Sotshin vuoden 2014 talviolympiakisat olivat vaarassa. 

Eikä kyse ole leikin asiasta. Urheilija saa vähintään vuoden kilpailukiellon, jos hän missaa 18 kuukauden sisällä kolme testiä.

Maailman antidopingtoimisto Wadan järjestelmään pitää syöttää olinpaikkatiedot urheilijan tavoittamiseksi.

Koskelan lento oli myöhässä maaliskuussa 2013, kun hän oli matkalla Sotshiin. Koskela oli ilmoittanut kisajärjestäjille myöhästymisestä, mutta tieto ei vaikuttanut venäläisiin testaajiin, jotka herättivät valmentajana toimineen veljen Pasi Koskelan hotellissa.

– Alakerrassa on neljä nahkatakkista miestä ja Rusadan eli Venäjän antidopingtoimiston virkailija. Käteen tungetaan paperi, jossa on reilusti asiaa venäjäksi. Ohessa on lista nimiä. Yksi niistä on Pekka Koskela.

Pekka Koskela yritti saada Pietarin lentokentällä yhteyden Adams-järjestelmään, mutta hän ei saanut nettiä toimimaan. Hän lähetti tekstiviestin Suomen antidopingtoimikunnan testauspuhelimeen.

Koskela sai kuitenkin virhemerkinnän, kuten muutkin listalla olleet urheilijat. Kukaan heistä ei ollut ehtinyt Sotshiin ajoissa.

− Se oli venäläisten kusetusta, jossa puutteellisesti toimivaa tietojärjestelmää käytettiin hyväksi, hän kertoi Riku Korkin kirjoittamassa kirjassa. 

Olympiakisat vaarassa

Tilanne meni vakavaksi, kun Koskela sai toisen merkinnän unohdettuaan muuttaa osoitteensa Seinäjoella. Kolmas virhe tarkoittaisi sitä, että Sotshin olympialaiset jäisivät väliin.

– Kilpailukielto olisi vetänyt koko urani pöntöstä alas. Muutenkin huutelijoita riitti sen jälkeen, kun olin tuupannut maailmanennätyksen. Osa lajiväestä oli aivan varma, että tulos on tehty dopingilla.

Kolmatta merkintää ei tullut, ja Koskela pääsi Sotshin olympiakisoihin. Hän joutui kuitenkin tulemaan toimeen testaajien kanssa vielä monta kertaa.

Testaajat mukaan elokuviin

Koskela arvioi kirjassa, että hänelle tehtiin testejä uran aikana yli 400. Hän uskoo olevansa yksi Suomen kaikkien aikojen testatuimpia urheilijoita.

Kerran Ruotsista tullut testaaja oli jäänyt nukkumaan kerrostalon rappukäytävään, kun hän odotti testausajan alkamista.

Testaajat tulivat kerran jopa mukaan elokuviin.

– He sitten seurasivat leffaa ja tarkkailivat samalla, etten lorota pulloon tai vedä elokuvan aikana neljää litraa nestettä laimentaakseni näytettäni.

Lue myös:

    Uusimmat