Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Myytit oliiviöljystä hämmentävät – lue faktat!

Shutterstock
Julkaistu 15.08.2013 10:19

Oliiviöljyn terveyshyödyistä kohistaan usein, mutta hämäävätkö termit käyttäjää? Lue faktat myyttien takaa!

Ruoanlaittoon kehotetaan usein käyttämään rypsiöljyn sijaan terveydelle hyödyllistä oliiviöljyä. Oliiviöljyyn liittyy paljon eri termejä ja ihmeellisiä myyttejä, mutta mitkä ovat faktat?

Myytti #1: Jos ekstra-neitsytoliiviöljy jähmettyy jääkaapissa, se on "oikeaa tavaraa"

North American Olive Oil Associationin varatoimitusjohtaja Eryn Balchin mukaan tämä ei välttämättä ole totta. Monet öljyt hyytyvät kylmässä ja se, hyytyykö joku tietty ekstra-neitsytoliiviöljy, riippuu sen rasvahappokoostumuksesta. Koostumukseen vaikuttaa esimerkiksi se, millaisia oliiveja on käytetty ja milloin niiden sadonkorjuu on ollut.

Myytti #2: Käyttäessäsi ruoanlaittoon oliiviöljyä, käytä aina ekstra-neitsytoliiviöljyä

Monessa reseptissä kehotetaan käyttämään nimenomaan ekstra-neitsytoliiviöljyä ja se sopii hyvin, jos teet salaatinkastiketta tai leivot. Jos kuitenkin olet aikeissa ruskistaa, grillata tai paistaa ruokaa, tämä on todella huono neuvo. Ekstra-neitsytoliiviöljyn savuamispiste on noin 190 asteessa ja jos sen yli mennään, ruokasi menettää kaikki hyvät antioksidanttinsa ja tilalle tulee ikäviä kemikaaleja.

Käytä siis mieluummin jalostettua oliiviöljyä, jossa on korkeampi savuamispiste.

Myytti #3: Et voi paistaa ruokaa oliiviöljyn kanssa

Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa oliiviöljyä käytetään paljonkin ruoan paistamiseen. Mutta kuten sanottu, ei ekstra-neitsytoliiviöljy ole oikea valinta, vaan jalostettu oliiviöljy, jonka savuamispiste on noin 240 asteessa.

Myytti #4: Kevytoliiviöljyissä on vähemmän kaloreita kuin muissa oliiviöljyissä

Light- ja extra light -termit viittaavat öljyn makuun, joka on neutraalimpi kuin muissa oliiviöljyissä. Se ei siis anna viitteitä öljyn kalorimääristä. Kaikissa ruokaöljyissä on noin 120 kilokaloria per ruokalusikallinen.

Myytti #5: Puhdistettu oliiviöljy on parempaa kuin ekstra-neitsytoliiviöljy

Puhdistetusta oliiviöljystä on eri menetelmin poistettu hajuja ja makuja. Siitä katoaa tällöin rasvahappoja ja antioksidantteja, joita ekstra-neitsytoliiviöljy on puolestaan pullollaan. Puhdistettu oliiviöljy ei maultaan houkuttele, mutta sopii kuitenkin ruoan paistamiseen paremmin korkeamman savuamispisteensä vuoksi.

Myytti #6: Palkittu oliiviöljy on varma valinta

Vaikka oliiviöljypullo olisi täynnä palkinnoista kertovia merkkejä, ei kyseinen öljy välttämättä ole nimenomainen palkinnon saaja. Ainoastaan Mario Solinasin nimellä markkinoitu öljy kertoo luotettavasti, että kyseessä on laadukas öljy.

Myytti #7: Vihreä oliiviöljy on huonoa

Oliiviöljyn väri vaihtelee sen mukaan, milloin oliivit on noukittu ja minkä tyyppistä oliivia on käytetty. Vihreissä öljyissä on voimakkaampi ja kitkerämpi maku, mutta ne ovat täysin käyttökelpoisia.

(MTV3)

Lähde: The Daily Meal

Lisää aiheesta:

Valmistaja väittää: Yksi oleellinen seikka pullossa paljastaa, onko oliiviöljysi huonompaa laatua – löytyykö sinun kaapistasi?Voi, margariini vai öljy? Asiantuntijat: Tämä on paras rasva paistamiseenOliivi, rypsi, rapsi vai kookos? Näin valitset oikean öljyn eri tarkoituksiinTiesitkö tätä oliiviöljystä? Lue teksti pullon kyljestä – voi paljastaa, oletko ostanut huonoa öljyäEthän osta kaupasta tietämättäsi huonoa oliiviöljyä? Yksi erityinen seikka paljastaa laadunHenri Alén tyrmää suomalaisten suosikkirasvan: "Mautonta"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 14:11
    Toyota

    Toyota kutsuu Suomessa yli 1 250 autoa tarkastukseen

  • 14:05
    Ilmiöt

    Verkkosanakirja valitsi vuoden sanan – onko 67 jo tuttu?

  • 13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja

  • 11:26
    Ruoka

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • 09:31
    Ruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!