Oliiviöljyn terveyshyödyistä kohistaan usein, mutta hämäävätkö termit käyttäjää? Lue faktat myyttien takaa!
Ruoanlaittoon kehotetaan usein käyttämään rypsiöljyn sijaan terveydelle hyödyllistä oliiviöljyä. Oliiviöljyyn liittyy paljon eri termejä ja ihmeellisiä myyttejä, mutta mitkä ovat faktat?
Myytti #1: Jos ekstra-neitsytoliiviöljy jähmettyy jääkaapissa, se on "oikeaa tavaraa"
North American Olive Oil Associationin varatoimitusjohtaja Eryn Balchin mukaan tämä ei välttämättä ole totta. Monet öljyt hyytyvät kylmässä ja se, hyytyykö joku tietty ekstra-neitsytoliiviöljy, riippuu sen rasvahappokoostumuksesta. Koostumukseen vaikuttaa esimerkiksi se, millaisia oliiveja on käytetty ja milloin niiden sadonkorjuu on ollut.
Myytti #2: Käyttäessäsi ruoanlaittoon oliiviöljyä, käytä aina ekstra-neitsytoliiviöljyä
Monessa reseptissä kehotetaan käyttämään nimenomaan ekstra-neitsytoliiviöljyä ja se sopii hyvin, jos teet salaatinkastiketta tai leivot. Jos kuitenkin olet aikeissa ruskistaa, grillata tai paistaa ruokaa, tämä on todella huono neuvo. Ekstra-neitsytoliiviöljyn savuamispiste on noin 190 asteessa ja jos sen yli mennään, ruokasi menettää kaikki hyvät antioksidanttinsa ja tilalle tulee ikäviä kemikaaleja.
Käytä siis mieluummin jalostettua oliiviöljyä, jossa on korkeampi savuamispiste.
Myytti #3: Et voi paistaa ruokaa oliiviöljyn kanssa
