Toisinaan kermajuuston pinnalle ilmaantuu valkoisia pisteitä. Ovatko ne hometta?
Selvitimme aiemmin, voiko huoneenlämpöön jätettyä juustoa syödä. Säilytysolot luonnollisesti vaikuttavat juuston olemukseen, mutta toisinaan myös jääkaapissa omassa pakkauksessaan säilytetyn kermajuuston pinnalle ilmaantuu valkeita pisteitä. Miksi?
Mitä ovat juuston valkoiset pilkut?
– Avaamisen jälkeen juuston pinnalla oleva suola voi kuivua. Pilkut ovat siis kuivunutta suolaa. Tämä on todennäköisesti se, mitä tässä on kyse, markkinoinnista ja viestinnästä vastaava johtaja Niklas Keski-Kasari Juustoportilta kuvaa.
Kalsiumlaktaattia esiintyy juuston pinnalla säilytysolosuhteista riippumatta.
– Juuston pintaan ilmestyvät valkoiset pilkut ovat yleensä kypsytyksen ja käytön aikana syntyviä niin sanottuja kalsiumlaktaatti-kiteitä eli maitohapon kalsiumsuoloja, kuvaa Valion juustoliiketoiminnasta vastaava johtaja Sini Hämäläinen.
Hämäläisen mukaan nämä suolat eivät ole terveydelle mitenkään haitallisia, pikemminkin päinvastoin, sillä niissä on nimensä mukaisesti paljon kalsiumia.

