Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi juuston pintaan ilmestyy valkoisia pilkkuja? Tästä on kyse

Kermajuustoa. Kuvituskuva.
Kermajuustoa. Kuvituskuva.
Julkaistu 04.08.2025 09:32

Maria Aarnio

lifestyle@mtv.fi

Toisinaan kermajuuston pinnalle ilmaantuu valkoisia pisteitä. Ovatko ne hometta?

Selvitimme aiemmin, voiko huoneenlämpöön jätettyä juustoa syödä. Säilytysolot luonnollisesti vaikuttavat juuston olemukseen, mutta toisinaan myös jääkaapissa omassa pakkauksessaan säilytetyn kermajuuston pinnalle ilmaantuu valkeita pisteitä. Miksi?

Mitä ovat juuston valkoiset pilkut?

– Avaamisen jälkeen juuston pinnalla oleva suola voi kuivua. Pilkut ovat siis kuivunutta suolaa. Tämä on todennäköisesti se, mitä tässä on kyse, markkinoinnista ja viestinnästä vastaava johtaja Niklas Keski-Kasari Juustoportilta kuvaa.

Kalsiumlaktaattia esiintyy juuston pinnalla säilytysolosuhteista riippumatta.

– Juuston pintaan ilmestyvät valkoiset pilkut ovat yleensä kypsytyksen ja käytön aikana syntyviä niin sanottuja kalsiumlaktaatti-kiteitä eli maitohapon kalsiumsuoloja, kuvaa Valion juustoliiketoiminnasta vastaava johtaja Sini Hämäläinen. 

Hämäläisen mukaan nämä suolat eivät ole terveydelle mitenkään haitallisia, pikemminkin päinvastoin, sillä niissä on nimensä mukaisesti paljon kalsiumia.

– Kalsiumlaktaatin tunnistaa usein sen tasaisesta, valkoisesta pinnasta ja siitä, että se ei haise pahalta.

Lue myös: Yhdessä pizzassa jopa 15 juustoviipaletta: "Melkein viikon käyttömäärä"

Toisinaan kermajuuston pintaan ilmestyneet valkeat pilkut ovat hiivaa. Sitäkin esiintyy juuston pinnalla luonnostaan.

– Hiiva voi alkaa kasvamaan juuston pinnalla, jos pakkaus on ollut avattuna hyvin pitkään. Yleensä hiivakasvuston kehittymiseen kuluu useita päiviä, myös säilytyslämpötilalla on merkitystä hiivojen kasvuun, Hämäläinen sanoo.

– Kiteytynyt kalsiumlaktaatti juuston pinnalla on lähinnä esteettinen haitta. Hiivakasvustolle taas tyypillistä ovat yleensä tahmeat tai kosteat laikut. Voimakas hiivakasvu aiheuttaa juustoon myös maku- ja hajuvirheitä. Vaikka hiivat eivät ole terveydelle vaarallisia, juuston ominaisuudet ovat kuitenkin heikentyneet, Hämäläinen jatkaa.

Lue myös: Juustohöylä hämmentää yllättävän monia: "Luulin sitä veitseksi"

Pilkullinen tuorejuusto tulee heittää pois

Tärkeää onkin huomata, että juustotyypistä riippuen pilkut voivat merkitä eri asioita.

– Valkoisilla pilkuilla tässä tarkoitetaan kovempiin ja pidempään kypsytettyihin juustoihin, esimerkiksi kermajuustoon ja kellaroituun juustoon, ilmestyviä pilkkuja. Jos puhutaan tuorejuustosta, kuten leipäjuustosta, ja sen pintaan tulee pilkkuja, tällaiset juustot tulee heittää pois, Keski-Kasari sanoo.

Lue myös: Mistä sulatejuusto oikeasti tehdään? Selvitimme

Voiko kermajuuston pilkkuja ehkäistä?

Kermajuustoa, jonka pinnalle on kiteytynyt suolaa, voi syödä, jos sen maku ja haju ovat kunnossa. Valkoisia suolapisteitä voi ehkäistä välttämällä juuston kuivumista.

– Meidän mielestämme paras tapa säilyttää juusto on jääkaapissa, alkuperäisessä pakkauksessa, ja avattu kohta voidaan suojata muovikelmulla. Se estää juuston kuivumista, Keski-Kasari sanoo.

"Kristalleja" goudan pinnalla.Kuvituskuvassa näkyy "kristalleja" goudan pinnalla.CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Jos juusto ehtii jatkuvasti pilkkuuntua, voi jatkossa kokeilla ostaa pienempiä pakkauksia. Näin juustoa ei tarvitse säilyttää pitkää aikaa avattuna.

– Juusto säilyy avaamisen jälkeen olosuhteista riippuen hyvänä noin viikon tai kaksi. Tämän jälkeen pinnalle voi muodostua esimerkiksi kittibakteeria, tai valkohometta. Ne tunnistaa voimakkaasta hajusta, ne eivät siis ole suolaa. Tällöin pinnan voi leikata pois, ja juustoa voi edelleen käyttää, Keski-Kasari jatkaa.

Valion silloinen juustoliiketoiminnasta vastaavan johtaja Tuukka Pastila kertoi MTV Uutisille vuonna 2023, että kovasta juustosta homekohdan "voi periaatteessa leikata pois". 

– Olisin kuitenkin siinä kohtaa varuillani juuston kanssa, haistelisin ja maistelisin, Pastila neuvoo.

Lue myös: 

Juuston kilohinta voi olla kymmeniä euroja – miksi?

Katso myös: Valmista vuustosi itse! Tällainen on kahden ainesosan "pikajuusto" eli vuusto

0:50Kahden ainesosan "pikajuusto" eli vuusto yllättääVegaanista "juustoa" eli vuustoa pystyy valmistamaan kotona todella helposti vain muutamasta ainesosasta.

Artikkelia muokattu 4.8.2025 klo 13.57: muutettu "Valion juustoliiketoiminnasta vastaavan johtaja Tuukka Pastila" muotoon "Valion silloinen juustoliiketoiminnasta vastaavan johtaja Tuukka Pastila". 

Lisää aiheesta:

Kuinka kauan tuorejuusto säilyy jääkaapissa?Huoneenlämpöön jätetyn juuston syömäkelpoisuus mietityttää: "Riippuu siitä, että..."Ethän tee mozzarellajuustolle näin? Asiantuntija muistuttaa suomalaisia: "Ei koskaan kannata"Voiko juuston kuoren syödä? Näissä tapauksissa se on enemmän kuin sallittua – ja näissä se ei missään nimessä kannataJuustomyymälän toiminta herättää hämmennystä kauppakeskus Redissä – Evira vastaa: Säilyvätkö juustot todella huoneenlämmössä? Näin kauan avattu juusto säilyy jääkaapissa – juustoasiantuntija: Tätä hygieniaan liittyvää seikkaa ei moni ole tullut ajatelleeksi!
RuokaJuustoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 16:46
    Ravintolat

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • Eilen16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä

  • Eilen11:05
    Suklaa

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"

  • Eilen08:15
    Aamiainen

    Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suosittelee