Myllertävätkö tunteesi? Apua sydänsuruihin ja lemmenpuuhiin luonnosta

Luonto tarjoaa ihania keinoja hoitaa sydäntä ja mieltä. Mikä on sinun rohtosi hyvään oloon?

Kulttuuri- ja naishistoriaan keskittynyt filosofian maisteri Mari Kiistala on perehtynyt luonnon omaan kauneudenhoitoon kirjassaan Ruusuvettä ja koivunlehtiä. Kiistala kertoo vinkit romanttisiin ja lohduttaviin luonnon antimiin, jotka sopivat hyvin kesäpäivien piristykseksi.

Mustikka

Mustikka ei värjäävyytensä vuoksi sovi ulkoiseen kauneudenhoitoon, mutta tämä supermarja on loistava herkku sisäisesti nautittuna. Mustikat ovat tutkitusti antioksidanttipitoisia marjoja, jotka parantavat immuniteettia.

Ruusu

Aromaterapiassakin käytetään paljon eteerisiä öljyjä, jotka vaikuttavat tuoksuaistin kautta aivoihin. Kiistalan mukaan ei ole yhtään epäilyttävää, etteikö näin olisi. Teollisiinkin aineisiin lisätään hajusteita, jotka lisäävät tuotteen miellyttävyyttä.

– Uskon, että henkiseen tasapainoon voi vaikuttaa tuoksujen kautta. Laventeli rentouttaa ja nukuttaa, ruusun tuoksu auttaa murheisiin ja huoliin, luettelee Mari Kiistala.

– Ruusulla sanotaan olevan sydänsuruja korjaava tuoksu. Ja vaikkei asiaan perehtyisi, niin tiedostamattaankin mandariinia kuoriessa tulee ihanan pirteä ja piristävä tuoksu.

Lempeä nostattavaa afrodisiakkia löytyy muun muassa persiljasta ja nokkosista.

– Myös kesäorvokit ja ruusu vaikuttavat estrogeenitasoon. Hunaja on kaikissa kulttuureissa koettu himoja herättäväksi. Suklaa uppoaa naisiin ja sillä heitä liehitelläänkin, luettelee Kiistala romantiikkaa lisäävistä aineksista.

Suklaan sisältämä fenyylietyyliamiin vapauttaa kehossa esimerkiksi endorfiinia, joka on sama yhdiste, jota vapautuu myös seksin aikana.

Piharatamo

Omakotitalon pihalla kasvava, tuiki tavallinen piharatamo on vanhan ajan lääkintäkasvi. Piharatamon lehdet sopivat tunnetusti esimerkiksi haavojen hoitoon. Piharatamon kylmäuutteesta saa valmistettua kasvoveden, joka auttaa herkkään ja rikkoutuneeseen, esimerkiksi akneiseen ihoon.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Shutterstock, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja