Muusikkopari Eva & Manu: Riitely puhdistaa ilmaa!

Kovassa nousukiidossa oleva muusikkopariskunta ja duo Eva & Manu tietää, että paremman puoliskon kanssa uran luominen ei aina ole helppoa, vaan taipaleelle mahtuu myös ryppyjä. Miten pariskunta selättää ongelmansa?

Suomalainen Eeva Louhivuori ja ranskalainen Emmanuel Laudic, eli Eva ja Manu tapasivat ollessaan kummatkin opiskelemassa musiikkia Bostonissa Berklee College of Musicissa. Pariskunta on pitänyt nyt yhtä jo yli kolme vuotta, josta puolet on käytetty yhteisen musiikin tekemiseen. Eva & Manu duo on matkustellut ennen Suomeen rantautumistaan muun muassa ympäri Eurooppaa kirjoittaen kappaleita tapahtumista, tarinoista ja ihmisistä ympärillään.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme pysyneet jossain paikassa näin kauan. Pidämme muutoksesta, mutta olemme kaivanneet omaa kotia: hyvää äänentoistoa, kaunista keittiönpöytää – pieniä asioita. On ihana olla yhdessä paikassa hetki. Voimme ostaa vaikka mehulingon! pariskunta hehkuttaa AVAn haastattelussa.

Ympäri maailmaa matkustellut kaksikko aikoo luoda uraansa Suomessa nyt tovin. Manun mielestä on parempi keskittyä 200-prosenttisesti yhteen paikkaan kuin 20-prosenttisesti moneen eri.

Duo on erityisessä asemassa sen vuoksi, että yhteisen uran lisäksi he jakavat myös kotinsa ja ovat pariskunta. Pariskunta kertoo tekevänsä kappaleensa yhdessä. Usein toinen aloittaa projektin, jonka toinen sitten viimeistelee omalla näkemyksellään. Kiellettyjä aiheita – edes parin omasta elämästä kertovia – ei ole, kunhan kappaleet ovat rehellisiä ja kertovat kiinnostavan tarinan. Heidän omaa tarinaansa käsittelee esimerkiksi kesällä 2012 julkaistulta debyyttialbumilta löytyvä If Only.

Millaista on työskennellä rakkaansa kanssa?

Eva: Olemme oppineet elämään sen kanssa. Alussa ongelmia oli enemmän, mutta nykyään osaamme selvittää ne. Joskus päädymme riitelemään työasioista. Näissä riidoissa varsinainen asia saattaa unohtua, mutta riiteleminen jatkuu. Kenellekään ei ole luonnollista olla toisen kanssa jatkuvasti!

Manu: Vaikeaa, mutta hyvällä tavalla. Se, että on toisen kanssa 24 tuntia vuorokaudessa on aina hankalaa. Kesti kauan ennen kuin tajusimme, että tarvitsemme omaa aikaa. Tämä ei tosin ollut mahdollista, kun matkustimme asuntoautollamme ympäri Ranskaa ja esiinnyimme, koska olimme jatkuvasti toistemme läheisyydessä. Tuo kokemus opetti kuitenkin kummallekin hirveästi toisesta. Ilman tätä pakkoa emme olisi tutustuneet niin hyvin ja yhtä nopeasti.

Mistä riitelette?

– Tyhmistä, pienistä asioista, Eva ja Manu vastaavat yhteen ääneen.

Manu: Emme ikinä riitele merkittävistä asioista, vaan vaikkapa johdosta, jonka toinen unohti ottaa mukaan keikalle. Ranskalaiset riitelevät suureleisesti, mutta puhuvat sen jälkeen riidasta puhdistavasti. Meissä on hitunen tällaista asennetta.

Eva: Matkustellessa riitely oli hyvä keino puhdistaa ilmaa. Saatoimme puida esimerkiksi sitä, syömmekö tänään tonnikalaa vai kasviksia. Ennen esityksiä saatoimme olla todella vihaisia ja riitaisia, mutta keikan aikana unohdimme kaiken. Lavalle astuessa tällaisia asioita ei enää mieti.

Miten sovitte?

Eva: Minulle paras keino on vain lähteä hetkeksi ja olla yksin tovi, mennä vaikka puistoon kävelemään viideksi minuutiksi. Me molemmat rakastamme ruokaa, joten yksi syy sille, miksi olemme äkäisiä on se, että olemme vain nälkäisiä. Tällöin syömme yleensä ensin ja pohdimme sitten asioita uudestaan, täydellä vatsalla. Koko riita on saattanut jo unohtua. Minulle lisäksi oma tila on tärkeä asia.

Manu nyökkäilee ja toteaa pilke silmäkulmassa, että 95 prosenttia pariskunnan riidoista saa alkunsa silloin, kun kummatkin ovat nälkäisiä. Mies lisää vielä innokkaana, että hänelle hyviä lepytyskeinoja ovat suklaa ja tietenkin oma aika.

Mitä etuja yhdessä työskentelevällä parilla on?

Eva: Kun olemme lavalla, tunnen välittömästi, jos Manulla on jokin hätänä. Voin esimerkiksi laulaa enemmän osuuksista, jos huomaan, että Manu ei ole juuri tänään sillä tuulella. Minulle on tärkeää myös, että toiseen ihmiseen voi todella luottaa työelämässäkin. Kumppani pysyy aina vierelläsi. Kun olemme pari, meidän ei tarvitse salailla ajatuksiamme toisiltamme, vaan voimme puhua suoraan. Emme jää hautomaan asioita, kuten vieraan kanssa saattaisi tapahtua.

Manu jatkaa avopuolisonsa lausetta ja lisää pariskunnan välillä vallitsevan jonkinlaisen telepaattisen yhteyden.

Manu: Olemme monesta asiasta samaa mieltä. Tämä helpottaa myös töiden tekemistä yhdessä. Ajattelemme asioista niin samalla tavalla, että päätöksiä on helpompi tehdä, kun tietää, mitä toinen haluaa.

Mitä duolle tapahtuu, jos eroatte?

Eva: Emme ole ajatelleet asiaa. Toivottavasti niin ei tapahdu! Tätä on mielenkiintoista kuitenkin miettiä.

Manu: Jos niin tapahtuisi, lopettaisimme varmasti musiikin tekemisen yhdessä. Tapamme tehdä on niin läheinen tällä hetkellä. Pysyisimme kuitenkin varmasti ystävinä.

Pariskunta haaveilee tällä hetkellä yksinkertaisista asioista, kuten siitä, että he saavat tulevaisuudessakin soittaa, esittää musiikkiaan, matkustella ja tehdä lisää albumeita.

Suomessa ainakin vielä jonkin aikaa pysyttelevän pariskunnan ulkomaalaisvahvistus Manu on selättänyt arkiset ongelmat uudessa maassa: nykyään mies löytää nykyään asioita kaupastakin paremmin.

– Nautin Suomesta talvella, kun on todella kylmää ja lumista, oikein talvista, hän kehuu.

Sulhasehdokas on ollut haluttua seuraa Louhivuoren perheelle, sillä hänelle on jo annettu tuttavallinen suomalainen lempinimikin; Eva kertookin kutsuvansa Manua nykyään miltei aina Maunoksi.

– Ehkä tulevaisuudessa aloitamme sivuprojektin Mauno laulaa, jossa Manu laulaisi suomeksi kappaleita ymmärtämättä niistä mitään! kaksikko hihkuu.

Katso duon musiikkivideo alta!

Lisää AVAn artistihaastatteluita:


AVA

Teksti: Jenni Junkala

Kuvat: Warner Music Finland

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja