Musta ja sateinen joulu on toteutumassa suuressa osassa maata – vasta välipäivinä saadaan pakkasia, mutta nekin ovat vain väliaikaisia

4:05
Tämä video näyttää karulla tavalla pääkaupunkiseudun joulun surkeuden.

Joulun väri on eteläisessä Suomessa ja rannikolla musta, maan keskiosissa harmaa ja pohjoisessa valkea, tiivistää Forcan meteorologi Joanna Rinne joulun sään.

– Aattona meille leviää sateita ja päivä on pilvinen koko maassa. Rannikolla sateet tulevat vetenä, mutta muuttuvat lumeksi pyöreästi sata kilometriä sisämaahan mentäessä.

Rinteen mukaan sateita on tiedossa myös jouluyölle ja jossain määrin joulupäivälle. Valkoinen joulu jää silti suuressa osassa maata mustaksi, sillä lumi sataa lämpimälle maalle ja lämpötilat ovat pitkälti plussan puolella sekä päivällä että yöllä.

– Lämpötilan nollaraja menee Vaasa-Jyväskylä-Savonlinna -akselilla ja sen eteläpuolella yölämpötilatkin ovat plussalla. Vasta siitä pohjoiseen mentäessä on pakkasella ja sateet jäävät lumeksi.

Pakkasiakin tiedossa, mutta ei vielä

Meteorologin mukaan lumiraja kulkee tällä hetkellä Lappeenrannasta Jyväskylän eteläpuolelle niin, että Tampere jää juuri ja juuri lumettomalle puolelle.

– Tampereelta kun mennään sisämaahan päin pikkuisenkin, niin ollaan jo lumen puolella.

Välipäiviksi sen sijaan on tiedossa jo talvisempaa säätä. Meteorologin mukaan tulipalopakkasia ei ole tiedossa, mutta sää muuttuu väliaikaisesti kylmemmäksi.

Kylmän ilma on kuitenkin vähäsateista eikä pakkasilman odoteta tuovan mukanaan lumisateita.

– Kun uusivuosi lähestyy, meille onkin tulossa laaja sadealue, mutta sen mukana sää myös lauhtuu. Uusivuosi on vielä hyvin epävarma, sillä kylmempi massa ja lauhempi sää taistelevat siitä kumpi voittaa. 

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja