Musiikkitoimittaja: Kriitikoiden vihaama iskelmä osa suomalaista kulttuuria

25:00

Studio55.fi -lähetyksessä vieraillut musiikkitoimittaja Pekka Laine toivoo, että iskelmästä puhuttaisiin enemmän.

Musiikkitoimittaja Pekka Laineen mukaan iskelmämusiikki on aina ollut tavallisten ihmisten, niin sanotun suuren yleisön musiikkia. Sen sijaan kriitikoilta musiikki ei ole koskaan saanut suuremmin kehuja.

– Se (iskelmä) ei ole ikinä ollut - ihan viime vuosia lukuun ottamatta - sellaisten, voisiko sanoa kulttuurin portinvartijoiden sydämen asia, vaan pikemminkin päinvastoin. Iskelmää on syytetty milloin siitä, että se pilaa suomalaisen musiikkimaun ja milloin siitä, että se on kaupallista, sanoo Laine.

Kritisoinnista huolimatta iskelmä on Laineen mukaan merkittävä osa suomalaista kulttuuria. Laine on yksi Ylen TV1:llä esitetyn Iskelmä-Suomi -sarjan tekijöistä. Laineen mukaan yksi syy sarjan tekemiseen on se, että huolimatta merkityksestään kulttuurissa, iskelmä on suhteellisen vähän käsitelty musiikkilaji.

– Sehän (iskelmä) on esillä paljon, mutta järkevää puhetta iskelmästä on todella vähän verrattuna esimerkiksi siihen, kuinka paljon rockista kirjoitetaan ja puhutaan, kuinka paljon sitä analysoidaan, Laine kertoo.

– Aika monet ihmiset ilmoittavat inhoavansa iskelmää. He kuulevat pelkästään iskelmä-sanan ja alkavat jo vähän kiemurrella epämukavasti.

Iskelmä-Suomi sarjassa ei edetä kronologisesti, vaan teemoittain. Laineen mukaan erilaisella käsittelytavalla haluttiin muun muassa tavoittaa niiden ihmisten mielenkiinto, jotka eivät tavallisesti olisi kiinnostuneet aiheesta.

Laine uskoo suomalaisen iskelmän tulevaisuuteen.

– Varmasti on sellaista musiikkia, joka tekee sen, mitä iskelmä on tehnyt. Mutta se (iskelmä) tulee muuttamaan muotoaan, niin kuin se on aina muuttanut muotoaan, toteaa Laine.

Mitä Laine kertoo suomalaisen iskelmän legendoista Laila Kinnusesta, Jamppa Tuomisesta ja Irwin Goodmanista? Katso Laineen haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja