Muovijäte saa uuden elämän kukkaruukkuina ja muovikasseina – suomalaiset kierrättävät muovipakkauksia laiskasti

2:01

Suomalaisten into kierrättää muovipakkauksia on vielä laimeaa. Kierrätysmuoville olisi kuitenkin kysyntää. Kuluttajien kierrättämä muovi voi saada uuden elämän esimerkiksi muovikasseina, kukkaruukkuina, saaveina ja ämpäreinä.

Orthexin Lohjan tehtaalla valmistetaan kukkaruukkuja kierrätysmuovista. Raaka-aineena on kuluttajien kierrättämä muovijäte, josta valmistuu uudenveroinen muovituote. Muovia voidaan kierrättää useita kertoja.

– Puhutaan varmaan kymmenistä kerroista. Ja tietysti yritetään suunnitella tuotteet niin, että ne kestävät mahdollisimman pitkään ja voidaan käyttää pitkään, sanoo Orthex Groupin toimitusjohtaja Alexander Rosenlew.

Muovin kierrätys vielä tuntematonta

Vuosi sitten alkanut muovipakkausten keräys ei ole lähtenyt vielä kunnolla käyntiin. Suomessa syntyy muovipakkausjätettä noin 10-15 kiloa asukasta kohden vuodessa. Viime vuonna siitä saatiin kierrätykseen puoli kiloa per asukas. Suomessa on runsaat 500 keräyspistettä pakkausmuoville, mutta kansalaiset eivät vielä ole löytäneet uusia kierrätyspisteitä.

– Ihmiset eivät vielä tiedä, että Suomessa voi kierrättää muovia tai miten sitä kierrätetään. Siitä ei ole vielä muodostunut tapaa. Minä en olisi huolissani siitä, etteivätkö suomalaiset ryhdy kierrättämään yhtä aktiivisesti kuin ruotsalaisetkin. Ruotsissa on jo yli 10 vuoden tausta muovien kierrätyksestä, mutta me aloitimme vasta viime vuonna, toteaa Ekokemin kierrätys- ja energialiiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa.

Keräysastioista muovipakkaukset päätyvät Riihimäelle Ekokemin muovijalostamoon. Siellä niistä valmistetaan erilaisia granulaatteja eli muovirakeita muoviteollisuuden raaka-aineeksi. Kapasiteetti riittäisi isommankin muovijätemäärän käsittelyyn. Kierrätysmuoville ja siitä valmistetuille tuotteille olisi nyt kysyntää.

– Näyttää, että kysyntä on nousussa johtuen osittain EU:n kiertotalouspaketista ja positiivisesta viestinnästä, mikä on kierrätyksen ympärillä. Minun mielestäni siinä on nähtävillä kasvava trendi, uskoo Saarimaa.

Kierrätysmuovin osuus kasvaa

Kierrätysmuovista valmistetut tuotteet ovat vielä tällä hetkellä suunnilleen saman hintaisia kuin neitseellisestä raaka-aineesta valmistetut.

– Onneksi ei ole kalliimpaa. Uskon, että kun prosessit paranevat, niin hintakin laskee tulevaisuudessa, näin me toivotaan, sanoo Rosenlew.

Tällä hetkellä 10 prosenttia Orthexin tuotteista valmistetaan kierrätysmuovista ja määrää aiotaan nostaa nopeasti.

– Tavoitteemme on, että vuonna 2020 kaikki kukkaruukkumme ja parvekelaatikkomme on valmistettu kierrätysmuovista ja muissakin tuoteryhmissä kierrätysmuovin osuus on merkittävä, lupaa Rosenlew.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja