Mainos

Muotovirhe sotki kansalliskirjaston johtajavalinnan

Helsingin yliopiston kirjaston ylikirjastonhoitajan eli Suomen kansalliskirjaston johtajan nimitys on mutkistunut virheellisen menettelyn vuoksi.

Yliopiston kirjaston johtokunta esitti keväällä virkaan dosentti Jussi Nuortevaa uusitun hakukierroksen jälkeen. Ensimmäisen kierroksen hakijoita ei pidetty riittävän pätevinä tehtävään. Lopullinen nimitys on yliopiston kanslerin vastuulla.

Kanslerinvirastosta kerrotaan, että uusi hakukierros olisi siksi voitu järjestää vain kanslerin päätöksellä. Nyt päätöksen teki esittelevä viranomainen eli kirjaston johtokunta yksin. Johtokunta tahtoo yhä virkaan Nuortevan, joka tällä haavaa toimii Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran pääsihteerinä.
Toisena vaihtoehtona johtokunta pitää hakukierroksen uusimista vielä kerran.

Kanslerilta odotetaan lähiaikoina ratkaisua siitä, miten muotovirhe vaikuttaa ja oliko uuteen hakukierrokseen edes lain mukaan riittävää syytä. Muuten virkaan olisi pitänyt valita joku seitsemästä alkuperäisestä hakijasta. Juridisen sotkun selvittely kuuluu käytännössä kanslerinsihteeri Heikki Pihlajamäelle.

Nimike on nykymaailmassa harhaanjohtava, kanslerinsihteeri on nimittäin kanslerin päätökset valmisteleva juristi. Pihlajamäki on myös oikeustieteellisen tiedekunnan yliassistentti.

Vaikuttajan virka

Osa hakijoista on kirjelmöinyt ratkaisusta kansleri Risto Ihamuotilalle. Ylikirjastonhoitajan virkaan pyrkivät mm. Jyväskylän yliopiston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm sekä kulttuuriasiainneuvos Hannele Koivunen opetusministeriöstä.

Johtokunta vakuuttaa kanslerille antamassaan selvityksessä, ettei uuden haun avulla pyritty syrjäyttämään ketään hakijoista. Helsingin yliopiston ylikirjastonhoitajan valinta ei ole aivan jokapäiväinen tapaus. Nykyinen ylikirjastonhoitaja Esko Häkli on hoitanut virkaa vuodesta 1976.

-Ylikirjastonhoitaja on kirjastonsa keulakuvana keskeinen vaikuttaja akateemisessa maailmassa. Uskottavuutta ja näkyvyyttä ylikirjastonhoitajalta odottaa myös suomalainen kulttuurielämä, kirjoittaa yliopiston entinen vararehtori, professori Arto Mustajoki viranhakijoita koskevassa lausunnossaan.

Uusi johtaja joutuu myös ottamaan kantaa kirjastonsa tulevaan asemaan, sillä kaksoisrooli toisaalta Helsingin yliopiston kirjastona, toisaalta Suomen kansalliskirjastona, on herättänyt keskustelua.

Henkilöstöosasto neuvoi

Kirjaston johtokunnan puheenjohtajana toimii poliittisen historian professori Seppo Hentilä. Johtokunta oli yksimielisesti Nuortevan valinnan kannalla. Myös uuden haun järjestämisestä päätettiin yksimielisesti. Samassa yhteydessä päätettiin lisäksi korottaa viran palkkaluokkaa uusien hakijoiden houkuttelemiseksi. Virkaan saatiinkin viisi uutta hakijaa, joista neljä pyydettiin haastatteluun.

Käytännössä viran avoimeksi julistamisesta huolehti yliopiston keskushallinto, jonka henkilöstöosastolta kirjaston johtokunta kertoo myös pyytäneensä neuvoa uuden haun suhteen. Yliopiston hallintojohtaja Sinikka Mertano totesi, ettei hän ole tarkkaan selvillä siitä, miten virhe pääsi syntymään.

Johtokunnan selvityksessä perustellaan uuden kierroksen järjestämistä juuri Helsingin yliopiston kirjaston poikkeusasemalla. Viralle on määrätty samat pätevyysvaatimukset kuin muidenkin yliopistojen ylikirjastonhoitajille eli lisensiaatin koulutus, perehtyneisyys alaan ja johtamiskokemus. Hakuilmoituksessa edellytettiin kuitenkin tohtorintutkintoa, kielitaitoa, johtamistaitoa ja toimintaympäristön tuntemusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.