Mullistava suomalaiskeksintö – kameralla jo varhain ihosyövän kimppuun

Suomalaiskeksintö voi auttaa tunnistamaan ihosyövän varhaisessa vaiheessa ja välttämään turhia lisäleikkauksia.

Nuori Lääkäri -lehti kertoo uusimmassa numerossaan ihosyöpädiagnostiikkaa mullistavasta suomalaiskeksinnöstä, hyperspektrikamerasta. Studio55.fi haastatteli laitteen kehittäneessä tutkimusryhmässä mukana olevaa lääketieteen tohtori Noora Neittaanmäki-Perttua.

– Hyperspektritekniikka on uudenlainen kuvantamistekniikka, joka hyödyntää valon heijastumista. Hyperspektrikamera ottaa kuvan samanaikaisesti kymmenillä tai jopa sadoilla kapeilla aallonpituuksilla, kun tavallinen kamera käyttää kolmea leveää aallonpituutta. Näin hyperspektrikamera tallentaa tietoa myös aallonpituuksilla, joita normaali silmä ei näe, Neittaanmäki-Perttu sanoo.

Tekniikan on kehittänyt ja patentoinut Teknologian tutkimuskeskus VTT vuonna 2010. Ihosyöpätutkimukseen kameraa alettiin käyttää vuonna 2011. Tähän mennessä sillä on kuvattu reilut 300 potilasta.

– Kameran hyöty on siinä, että voidaan havaita jotain, mitä silmä ei kykene näkemään. Alustavissa tutkimuksissamme kamerasta voi olla hyötyä epätarkkarajaisten kasvainten rajojen löytämiseen lisäleikkausten välttämiseksi. Lisäksi on alustavaa näyttöä melanooman varhaisessa tunnistamisessa. Kamera myös havaitsee silmälle vielä näkymättömiä ihon okasolusyövän esiasteita.

Käsikäyttöinen kamera painaa 1,2 kiloa. Sillä voi kuvata kerralla 12 neliösenttimetrin kokoisen alueen.

– Kuvaus tapahtuu parissa sekunnissa. Kamera käyttää pääosin näkyvää valoa, joten kuvaaminen on täysin vaaratonta.

Tällä hetkellä kameroita on muutamia kappaleita ainoastaan tutkimuskäytössä. Kaupallistamisprosessi on aloitettu. Milloin kameroita saadaan potilaskäyttöön vastaanotoille?

– Toivottavasti lähivuosina, Neittaanmäki-Perttu sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat