Mainos

MTV3 tutustui F22-häivehävittäjän inspiroimaan tietokoneeseen

Mikä on väriltään musta, lähes viiden kilon painoinen ja muotoiltu F-22 -häivehävittäjän inspiroimana? No, kyseessä on liikkuville tosipelaajille suunniteltu Asus ROG G750JH -pelikannettava.

G750 erottuu monin tavoin tavallisista nykykannettavista, jotka pyrkivät olemaan mahdollisimman kevyitä ja kompakteja.

Ensinnäkin G750 on todella isokokoinen ja painava kannettavaksi tietokoneeksi. Laite on 41 senttiä leveä ja 31,8 senttiä syvä. Takaosastaan laite on lähes kuusi senttiä paksu. Tämän kokoluokan kannettaviin törmäsi joskus 1980- ja 90-lukujen vaihteessa; silloin, kun pikkutakin hihat pitivät olla käärittyinä ylös ja povitaskun kohdalta roikkuva takki paljasti, että käyttäjällä saattaa olla ihka aito NMT-kännykkä mukanaan.

Mutta G750-kannettavan kohdalla ei todellakaan ole kyse mistään retrofiilistelystä, vaan jostain aivan muusta. Kääritäänpä siis hihat ylös ja katsotaan tarkemmin, mistä on kyse.

Ärhäkkä muotokieli

Asus G750 on näyttävästi ja äreällä fiiliksellä muotoiltu. Yhtiön mukaan vaikutteita on otettu F-22 -häivehävittäjästä, ja kieltämättä laitteen terävissä linjoissa ja etenkin takaosan suurissa tuuletusaukoissa on selvästi nähtävissä hävittäjäkoneesta tuttua muotokieltä.

Tuuletusaukot ovat käytännöllisesti sijoitettu takaosaan siten, että ne eivät jää peittoon tietokoneen ollessa sylissä tai vaikkapa sängyn päällä.

Laitteen kuoriosa on kumipinnoitettua ja miellyttävän samettisen tuntuista muovia. Näppäimistötaso on puolestaan mustaksi maalattua harjattua alumiinia. Täysikokoinen näppäimistö on tyylikkäästi taustavalaistu, mikä on suorastaan välttämättömyys aktiivisessa pelikäytössä.

Näppäimistötuntuma on napakka ja täsmällinen. Monikosketusta tukeva hiirialusta on erittäin suurikokoinen, ja samoin kosketusalustan alapuolella olevat hiirinäppäimet ovat kookkaita. Myös hiiripainikkeet ovat kosketustuntumaltaan sopivan napakat. Suuresta koostaan huolimatta hiirialusta ei tuntunut olevan pahasti kämmenten tiellä tekstiä kirjoitettaessa.

Jykevät ominaisuudet tosipelaajalle

G750:n massiivinen koko selittyy sillä, että laite on kehitetty jykevään pelibittien murskaukseen. Kyseessä onkin ominaisuuksiltaan lähinnä pöytäkone, joka on muutettu kannettavan tietokoneen muotoon. Tämä kannettava ei siis ole tavalliseen toimistokäyttöön suunnattu.

Vääntöä menoon tarjoaa Intel Core i7 4700HQ 2,4 GHz -suoritin. 13,3-tuumainen 3D-näyttö on mattapintainen, ja se tarjoaa käyttäjälle mukavan laajat katselukulmat ilman häiritseviä heijastuksia. Näytön tarkkuus on 1920x1080 eli Full HD. Näytön yläreunaan on integroitu nettikamera.

Näyttöteknologia ei kuitenkaan tue kosketusteknologiaa, mikä on harmi, sillä G750:n käyttämä Windows 8 -käyttöjärjestelmä on suunniteltu juurikin kosketuskäyttöä ajatellen. Windows 8 on kieltämättä paikoitellen turhan kankea käyttää ilman kosketusnäyttöä.

Muistia testilaitteessamme on 8Gt. Tallennustilaa tarjoaa 750 Gt:n kiintolevy.

Hieno äänenlaatu kannettavaksi

Nykyään laitevalmistajat ovat onneksi alkaneet kiinnittää huomiota myös äänenlaatuun, eikä G750 ole pettymys äänentoiston osalta. Laitteessa on käytössä Asus SonicMaster -äänentoistojärjestelmä, ja kuuntelutestimme perusteella G750 tuottaa kannettavaksi tietokoneeksi melko ponnekkaan äänentoiston.

Laitteen pohjaan on lisäksi sijoitettu suurehko kaiutin, joka tuottaa potkua matalampiin taajuuksiin. Mutta jos haluat todella nauttia kristallinkirkkaista äänistä, niin piuhat kannattaa suosiolla kiinnittää ulkopuoliseen äänentoistojärjestelmään.

Toisaalta laitetta voi tietenkin kuunnella kuulokkeilla, ja tätä varten G750:n mukana on kuulokkeiden vahvistin, joka tuottaa lisää puhtia kuulokkeille.

Ei oikeastaan kannettava, vaan pikemminkin raahattava

G750 on erikoinen ja samalla piristävä kokonaisuus kannettavien tietokoneiden joukossa. Tämän koneen ei ole tarkoitus sulautua esteettisesti toimistopöydälle, vaan tarkoitus on nimenomaan erottua räväkästi arkisesta puurtamisesta.

Asus G750JH

Kyseessä ei ole järkevin vaihtoehto vaikkapa junassa reissaavalle työntekijälle jo siitä yksinkertaisesta syystä, että laitetta on painava raahata mukana eikä se edes mahtuisi junan pienelle pöydälle. Onneksi laite kuitenkin toimii sylikäytössä kokoisekseen koneeksi melko hyvin.

Toki G750 soveltuu myös vaikkapa videoeditointiin tai aivan tavalliseksi työkoneeksikin. Ja jos haluat töissä olla kokoushuoneen kunkku, niin iskepä pöydälle G750 samalla kun muut hipsuttelevat pikku taulutietokoneitaan. Enempää puheita ei kaivatakaan.

Kokeilussamme ollut G750JH-versio maksaa noin 1 800 euroa, eli mistään halvasta lystistä ei ole kyse. Hieman heikommalla GTX 770M 3 GB -näytönohjaimella varustettu malli maksaa noin 1 500 euroa, ja GTX 760M 2GB -näytönohjaimella varustettu versio maksaa 1 400 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.