Mainos

MTV3:n testissä Googlella täytetty Chromebook-läppäri

Edessämme nököttää siro, hopeanharmaa läppäri. Laitteen muotoilusta tulee mieleen vahvasti MacBook Air -kannettava, mutta kyseessä ei ole kuitenkaan Applen tuotos. Eikä kyseessä ole myöskään perinteinen Windows-kannettava.

Sen sijaan kokeilussamme on Googlen palveluita varten räätälöity Chromebook-läppäri, ja laite on kirjaimellisesti Googlea pullollaan.

Testissämme oleva Chromebook on korealaisen teknologiajätti Samsungin käsialaa ja laite sijoittuu tietokoneiden edulliseen hintaluokkaan.

Laitteessa olevan Chrome OS -järjestelmän käyttö tapahtuu verkon kautta ja eri sovelluksia käytetään verkkoyhteydellä Chrome-nettiselaimen kautta. Sovellukset ovat monille Googlen pilvipalveluita käyttäneille sangen tuttuja.

Chromebookin käyttö nojaa vahvasti Google Driven, YouTuben ja Docsin kaltaisiin Googlen verkkopalveluihin.

Plussaa:

Miinusta

Käyttäjän tuotokset tallennetaan pilveen: Esimerkiksi jos kirjoitat asiakirjaa Google Docsilla, niin tiedosto tallennetaan pilveen jokaisen tekemäsi muutoksen jälkeen. Joissakin sovelluksissa on käytössä myös offline-tallennusominaisuus, joten käyttäjä ei ole aina riippuvainen verkkoyhteydestä. Muutokset tallentuvat automaattisesti pilveen, kun laite on jälleen verkossa.

Pääsääntöisesti Chromebookin luonteva käyttö edellyttää verkkopohjaisuutensa ansioista kuitenkin toimivaa verkkoyhteyttä.

Samsungin Chromebookista tulee Suomen markkinoille kaksi eri versiota: Edullisemmassa, 349 euroa maksavassa mallissa ei ole sim-korttipaikkaa. Sim-korttipaikalla varustettu kalliimpi malli maksaa 399 euroa. Tässä mielessä viidenkymmenen euron panostus kannattaa, sillä mobiiliyhteys tulee Chromebookin kanssa usein tarpeeseen reissussa ollessa.

Helppokäyttöinen tietokone kevyisiin arkiaskareisiin

Täysin verkkoon ja pilvipalveluihin sidottu tietokoneen käyttö saattaa tuntua ajatuksena alkuun hieman vieraalta, mutta Chromebookin verkkopohjainen konsepti on kuitenkin sangen helppokäyttöinen ja toimiva. Järjestelmä tarjoaa käyttäjälle monia nettiselaimen kautta toimivia sovelluksia hyöty- ja huvikäyttöön.

Hintaansa nähden laitteen design on mukiinmenevä. Chromebook on käytössä hiljainen ja erittäin kevyt. Näppäimistön tuntuma ansaitsee hintaluokassaan erityiskiitoksen ja myös hiiren kosketuslevy toimii moitteettomasti. Valitettavasti näppäimistö ei ole kuitenkaan taustavalaistu.

Mattapintainen näyttö ehkäisee häiritsevien heijastuksien syntymistä, joskaan itse näytön laatu ei päätä huimaa. Kuvan katselukulmat ovat melko suppeat eikä näyttö muutenkaan edusta värien ja terävyyden sinfoniaa. Mutta siitä huolimatta näyttö ajaa asiansa peruskäytössä.

Chromebookia ei ole suunnattu kuvankäsittelyyn tai varsinaiseen työkäyttöön, vaan kysymyksessä on nimenomaan arkiaskareiden hoitamiseen tarkoitettu kompakti ja ominaisuuksiltaankin kevyt laite. Esimerkiksi Full HD-videoita katsellessa oli Chromebookin tapauksessa jo havaittavissa pätkimistä.

Sähköpostit, Facebook-päivityket, nettisurffailu, yksinkertainen tekstinkäsittely, tiedostojen tallennus verkkoon ja muut vastaavat askareet ovat sen sijaan Chromebookin heiniä. Eikä moni verkkosurffailija enempää kaipaakaan.

Ja nämä tehtävät sujuvat Chromebookilla kokonaisuudessaan erittäin mallikkaasti.

Kun tähän vielä lisätään hyvä akun kesto (Noin 6,5 tuntia), äänetön toiminta ja nopeat käynnistymisajat, niin kyseessä onkin oivallinen valinta esimerkiksi kodin kakkoskoneeksi tai opiskelijalle, mikäli esimerkiksi tabletkoneet tuntuvat vierailta.

Samsung Chromebook

Chromebookin kanssa pärjää peruskäytössä käytännössä koko päivän yhdellä latauksella, mitä ei voi sanoa läheskään kaikista pikkukannettavista.

Laitteen liitännät ovat niukat, vain SD-muistikorttipaikka, HDMI-liitäntä pari USB-porttia löytyy, eikä muovista tehty kuori vedä vertoja tyylikkäille metallipintaisille Ultrabook-tietokoneille.

Chromebookin puolesta puhuvat kuitenkin edulliseen hankintahintaan nähden mallikas toteutus ja hyvä näppäimistö.

Laitteen käyttöönotto on helppoa ja toiminta kaikin puolin yksinkertaista. Tämä läppäri on erittäin mukava kaapata sohvapöydältä käsiinsä ja alkaa surffailla netissä. Chromebook täyttää kevyessä paketissa monen perus-netinkäyttäjän tarpeet.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.