Mainos

MTV vertaili sähkönsiirtohintoja: Caruna ei lähelläkään kärkeä – toistaiseksi yksi halvimmista

MTV Uutisten selvitys sähköhinnoista paljastaa jättiyllätyksen: Caruna ei suinkaan ole kallein sähköyhtiö, vaikka juuri Carunan sähkön siirtohintojen maaliskuussa tulevista korotuksista on pidetty isointa meteliä.

Caruna Espoo siirtää helmikuussa maan halvinta sähköä esimerkiksi pientalossa asuvalle, alle 5 000 kilowattituntia vuodessa kuluttavalle. Caruna Espoon hinnat ovat edullisimmasta päästä itse asiassa kaikille sähkönkäyttäjätyypeille. Tämä käy ilmi Energiamarkkinaviraston tilastoista.

Emoyhtiö Carunan siirtohinnat liikkuvat yllättäen myös keskihintaluokassa koko maassa. Hintoihin tulee kuitenkin muutos ensi kuun alussa, kun Caruna toteuttaa suurta paheksuntaa aiheuttaneet siirtohinnan korotukset.

1:15

Carunalla taajama- ja maaseutuverkot

Carunan verkkosivujen mukaan kahden Carunan omistaman yrityksen hinnoittelu on erilaista johtuen toimintaympäristöstä.

Caruna Espoo tarjoaa edulliset sähkönsiirtohinnat, koska sen asiakkaat asuvat taajamassa. Caruna taasen on suurimmalta osalta maaseutuverkkoa, missä kulut ovat suuremmat.

Nämä tulokset selviävät Energiamarkkinaviraston helmikuun 2016 tilastoista, johon on tilastoitu tyyppikäyttäjien keskihinnat. Hintaan on sisällytetty arvonlisä- ja sähkövero sekä huoltovarmuusmaksu.

Missä kalleinta sähköä?

MTV Uutiset tarkasteli sähkönsiirtohintojen osalta erityisesti kahta sähkökuluttajatyyppiä, johon suurin osa talouksista Energiamarkkinaviraston mukaan kuuluu.

Kuten alla olevista vertailuluvuista näkyy, voi ero kalleimman ja halvimman välillä olla jopa kolminkertainen. 

K1) Kerrostalohuoneisto, ei sähkökiuasta, pääsulake 1 X 25 A sähkönkäyttö 2000 kWh/vuosi. 

Kolme kalleinta:

Lankosken Sähkö Oy19,39
Karhu Voima Oy18,68
Loiste Sähköverkko Oy

17,03

Kolme halvinta:

JE-siirto Oy6,60
KENET OY7,11
Caruna Espoo Oy7,27

L2) Pientalo, osittain varaava sähkölämmitys, pääsulake 3 X 25 A sähkönkäyttö 20 000 kWh/vuosi.

Kolme kalleinta:*

Parikkalan Valo Oy8,56
Lankosken Sähkö Oy8,21
Kuoreveden Sähkö Oy7,70

Kolme halvinta:*

Jakobstads Energiverk4,75
Turku Energia Sähköverkot Oy5,11
KENET OY5,13

8:59

Caruna jättänyt siirtomaksuja perimättä

Sähkön hintojen vertailu on vaikeaa. Energiamarkkinaviraston verkkoinsinööri Joel Seppälän mukaan virastokaan ei vertaile sähkönsiirtohintoja suoraan eri yhtiöiden välillä.

– Jotkut verkkoyhtiöt liikkuvat kohtuullisen hinnoittelun ylärajalla eli ottavat kuluttajilta irti sen, mitä voi ottaa. Toiset taas hinnoittelevat maltillisemmin ja liikkuvat hinnoittelun alarajoilla.

– Esimerkiksi vähän sähköä käyttävän kerrostaloasukkaan siirtohinta voi olla pieni, kun taas kuukausittainen perusmaksu voi olla iso. Eri sähköyhtiöt hinnoittelevat sähkön siirtohinnan kuluttajille eri tavoin.

Seppälän mukaan kohuttu Caruna on jättänyt aiemmin siirtomaksuja jopa perimättä.

– Caruna on jättänyt siirtomaksuja viime valvontajaksolla jopa perimättä. Tästä syystä, ja koska myös korotuksia on aiemmin jätetty tekemättä, tulee kerralla nyt isompi korotus. Caruna on tehnyt edelliset korotukset muutama vuosi sitten, muistelee Seppälä.

Caruna Espoosta kerrotaan, että vertailussa esiintyvän kerrostalokäyttäjän keskihinta on nyt 7,27 senttiä kilowattitunnilta. Maaliskuun alussa hinta nousee reilut kaksi senttiä, yhteensä 9,47 senttiin.

Carunan kerrostalokäyttäjän hinta puolestaan on nyt 10,46 senttiä kilowattitunnilta ja maaliskuussa hinta kohoaa 13,56 senttiin. 

Näiden korotusten jälkeen yhtiö ei vieläkään peri kalleinta siirtohintaa esimerkkitapauksissa.

Mihin oma sähköyhtiösi sijoittuu?

Listasimme kaikki Suomen sähköyhtiöt ja niiden siirtohinnat kerrostalokäyttäjän K1 ja pientalokäyttäjän L2 kohdalta. 

Vaihteluväli on hurja, esimerkkilaskelman kerrostalohuoneston osalta haitari liikkuu 19 sentin ja 6,6 sentin välillä sähköyhtiöstä riippuen.

Klikkaamalla tummennettua "kerrostalohuoneisto-" tai "pientalo-"otsikkopalkkia luettelointi vaihtuu kalleimmasta halvimpaan ja halvimmasta kalleimpaan.

Taulukon tyhjä kohta merkitsee sitä, ettei yhtiöllä ole asiakkaita näissä käyttäjäryhmissä.

Hinnat alla olevassa taulukossa on ilmoitettu sentteinä kilowattituntia kohti.

Taulukossa on muutettu 9.2.2016 kello 13.30 Energiaviraston tietoihin jäänyt virhe, Jakobstads Energiverketin kohdalla L2 hinta.

*Hinnan muutos muutti myös halvimpien ja kalleimpien yhtiöiden järjestyksen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja