MTV Uutisten tiedot: Uusi koronastrategia käyttöön ehkä vasta lokakuussa – hallitus haluaa vahvan rokotekattavuuden ennen yhteiskunnan avaamista

Hallitus kokoontuu torstaina iltapäivällä neuvottelemaan koronalinjauksista sekä uudesta hybridistrategiasta Säätytalolle.

Suomessa riehuva deltavariantti vaikuttaa hallituksen koronasuunnitelmiin. MTV Uutisten tietojen mukaan uusi hybridistrategia voitaisiin ottaa käyttöön todennäköisesti lokakuussa. Perusperiaatteena on pystyä avaamaan yhteiskuntaa reippaasti vasta, kun rokotekattavuus on saatu riittävän korkeaksi ja tauti olisi hallinnassa. 

Tällä hetkellä asiantuntijoiden laskelmissa pyritään 80 prosentin rokotekattavuuteen. Esimerkiksi nuorempien ikäluokkien eli 12–15-vuotiaiden rokotukset ovat käynnistymässä hallituksen viime viikkoisen linjauksen mukaisesti.

Huomisessa neuvottelussa pyritään sopimaan strategiset linjaukset, mutta valmistelu jatkuu edelleen sosiaali- ja terveysministeriössä.

Lisäksi hallitus käy läpi myös keinoja, joilla alueet saavat lisää vastuuta ja keinoja puuttua paikallisiin koronatautiryppäisiin. Myös sairaalahoidon määrä ja tehohoidon tarve määrittävät rajoituksia tartuntalukuja enemmän. 

Hallituksen suunnitelmista kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. 

Tänään Suomessa on raportoitu 844 uutta koronatartuntaa. 

Huomenna hallituksen neuvotteluissa on paikan päällä myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), joka on keskeyttänyt kesälomansa hybridistrategian päivittämisen vuoksi. 

Koronapassista ei nopeaa apua

Hallitus jatkaa myös koronapassin valmistelua. Tässäkin asiassa koordinaatiovastuu on sosiaali- ja terveysministeriöllä, mutta keskeisessä roolissa ovat Mika Lintilän (kesk.) työ- ja elinkeinoministeriö sekä tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) virkamiehineen.

Kurvinen arvioi aamulla MTV:n Uutisaamun haastattelussa, että koronapassi voidaan saada Suomessa käyttöön aikaisintaan syyskuussa. Lakimuutoksiin tarvitaan muun muassa perustuslakivaliokunnan käsittely sekä hyväksyntä eduskunnalta, joka palaa kesätauolta vasta syyskuun alussa.

– Voisiko sanoa, että valitettavasti koronapassin käyttöönotto on mahdollista varmaankin aikaisintaan syyskuussa eli sitä ei ihan parissa päivässä saada aikaan ja tiedän, että se on pettymys ja ongelma tapahtuma-alan kannalta, Kurvinen totesi Uutisaamussa.

Koronapassia ovat vaatineet ja kiirehtineet erityisesti tapahtumajärjestäjät, yrittäjät ja elinkeinoelämä. Koronapassilla voidaan mahdollistaa tapahtumien järjestäminen, esimerkiksi teatteriesitykset, joko koronan sairastaneille, täysin rokotetuille tai negatiivisen testituloksen saaneille.

Monen alan toimijan mielestä hallitus on myöhässä koronapassin valmistelun kanssa, eikä se auta alan hankalaa ja epävarmaa tilannetta. 

Kulttuuriministeri kiirehti aamun haastattelussa edullisempia, matalan kynnyksen koronatestejä helppttamaan tapahtumajärjestäjien tilannetta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja