Mainos

MTV Uutisten kysely: Suomen syytä olla Saksalle kiitollinen sota-ajan avusta

Suomalaisten enemmistön mielestä Suomen on syytä olla kiitollinen Saksalle jatkosodan aikana saadusta avusta, ilmenee MTV Uutisten kyselystä.

Tätä mieltä on 55 prosenttia suomalaisista. Vajaa kolmannes, 28 prosenttia, puolestaan on sitä mieltä, ettei kiitollisuudenvelkaa ole.

Jatkosodan aikana Suomi sai Adolf Hitlerin Saksalta huomattavaa sotilaallista apua sekä elintarvikkeita.

– Ase- ja elintarvikeapu oli sitä luokkaa, että sotaa olisi ollut vaikeaa tai mahdotonta käydä ilman sitä, sanoo Helsingin yliopiston poliittisen historian professori Seppo Hentilä.

Hentilä huomauttaa, että saksalaiset kantoivat vastuuta Suomen maarajasta koko Pohjois-Suomessa. Saksan 20. vuoristoarmeija käsitti yli 200 000 miestä; sen vastuulla oli rintama Oulujoen korkeudelta Jäämerelle.

Erityisen tärkeää Saksan apu oli kesän 1944 torjuntataisteluissa.

– Se oli aivan välttämätöntä, Hentilä sanoo.

Viime vuosina esiin on nostettu ennen muuta Saksan ilmavoimien Luftwaffen merkitys. Suomeen saapunut lento-osasto Kuhlmey (nimetty komentajansa Kurt Kuhlmeyn mukaan) Stuka-syöksypommittajineen ja Focke-Wulf-hävittäjineen edesauttoi puna-armeijan hyökkäyksen tukahduttamista. Osaston pilotit tuhosivat panssarivaunuja, tykistöasemia ja ponttonisiltoja sekä tekivät lopun venäläisten ilmaherruudesta kannaksen yllä.

Aseavusta historiankirjoihin ovat jääneet Sturm-rynnäkkötykit sekä panssarivaunujen lähitorjunnassa tehokkaiksi osoittautuneet sinkoaseet panssarinyrkit ja -kauhut.

Suomi pyysi korvauksia Lapin tuhoista

Hentilää monen suomalaisen kokema kiitollisuudenvelka mietityttää.

– Kiitollisuuden tunteminen joistakin sotavuosien asioista on vähän abstraktia. En tiedä, onko siihen mitään erityistä syytä.

Saksalaisten apu nousi konkreettisesti esiin vielä 1970-luvun alussa. Tuolloin presidentti Urho Kekkonen keksi esittää Länsi-Saksalle, että sen pitäisi maksaa sotakorvauksia saksalaisten Lapissa tekemistä tuhoista Lapin sodan ajalta.

Saksalaisten reaktio oli tyly.

– He vastasivat, että he tekevät laskelman Suomen jatkosodan aikana saamasta avusta ja lähettävät laskun siitä, Hentilä kertoo.

– Siitä todella tehtiin laskelmia Bonnissa, ja sanottiin, etteivät Lapin tuhot vastaa tätä lähellekään.

Kyselyn teki MTV Uutisten toimeksiannosta Think If Laboratories Oy verkkopaneelissa. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.