MTV Uutisten kysely: Piiriaktiivit uskovat keskustan pysyvän hallituksessa – kolmasosan mukaan kuntavaalitulos kuitenkin vaikuttaa päätökseen

MTV Uutisten kyselyn perusteella keskustan piiriaktiivit uskovat puolueensa pysyvän hallituksessa, mutta kuntavaalien tulos arveluttaa 2:05
Näin keskustan piiriaktiivit ajattelevat puoluuen hallitusjäsenyydestä ja tulevista kuntavaaleista.

MTV Uutisten teettämän kyselyn perusteella keskustan piiriaktiivit uskovat puolueensa pysyvän hallituksessa vaalikauden loppuun asti, mutta kuntavaalien tulos arveluttaa.

Keskustassa on iso huoli siitä, että kovassa nosteessa oleva oppositiopuolue perussuomalaiset pyrkii tekemään kuntavaaleista hallitusvaalit. Se tekee kampanjaa valtakunnallisilla yleispoliittisilla teemoilla, esimerkiksi EU-elvytyspaketti, maahanmuutto ja polttoaineiden verotus. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho on sanonut, että Marinin hallituksen voisi kaataa äänestämällä kuntavaaleissa perussuomalaisia, jolloin kovan tappion kärsinyt keskusta lähtisi hallituksesta.

MTV Uutisten Corefiner-yhtiöllä keskustan piiriaktiiveille teettämässä kyselyssä 89 prosenttia vastanneista katsoo, että keskusta pysyy hallituksessa vaalikauden loppuun täysin tai melko varmasti.


Joka kolmas vastaaja katsoo, että kuntavaalien tuloksella on asiaan ainakin jonkin verran vaikutusta. Kaksi kolmesta on sitä mieltä, että tulos ei vaikuta hallituksessa pysymiseen lainkaan tai juurikaan.

"Keskusta on aina ollut kunnissa vahva. Jos nyt valta vaihtuu, kepun PITÄÄ lähteä hallituksesta", kirjoittaa eräs vastaaja.

"Huono tulos lisäisi tuskaa, silti moni asia voi kannustaa jatkamaankin. Eli mitä se hallituksesta lähtö muuttaa? Millaisia päätöksiä sen jälkeen hallituksessa syntyisi?", pohtii toinen.

Vastaajat, joiden mielestä vaikutusta ei ole perustelevat, että kuntavaalit eivät ole eduskuntavaalit eivätkä ne liity hallitustyöskentelyyn.

"Kuntavaalit ovat paikallisvaalit, eivät valtakunnan politiikan gallup. On puolueiden tehtävä osoittaa kantavansa vastuuta paikallisen itsehallinnon asioista. On tässä suhteessa vastuunpakoilua väistellä kuntakohtaisiin haasteisiin kannanottamista viemällä keskustelua valtakunnan metatasolle", kirjoittaa eräs puolueaktiivi.

Huhtikuun kuntavaalien jälkeen hallitusyhteistyön toimivuutta ollaan punnitsemassa puoliväliriihessä, josta odotetaan uusia työllisyys- ja ilmastotoimia.

Tutkimus tehtiin  1.–5.2. välisenä aikana. Osallistumiskutsut lähetettiin 380 Keskustan piiriaktiiville. Vastaaminen tapahtui verkossa. Kyselyyn vastasi 187 henkilöä, jolloin vastausprosentiksi muodostui 49 %. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lue myös:

    Uusimmat