MTV Uutisten koronavappuseuranta: Näin tyhjänä et ole Helsingin Kaivopuistoa ennen vappuna nähnyt

Ikoninen vappupaikka kumisee vappuaattona tyhjyyttään – MTV paikalla typötyhjässä Helsingin Kaivopuistossa 3:28
MTV Uutiset paikalla: näin tyhjältä näyttää kaivopuistossa vappuaamuna!

Vappua vietetään tänä vuonna poikkeuksellisissa olosuhteissa koronavirusepidemian vuoksi. MTV Uutiset seuraa historiallista tapahtumaa tässä artikkelissa hetki hetkeltä.

Vapun päivä 1.5.

11.16: MTV Uutiset vieraili perinteisessä vapunpäivän juhlapaikassa Helsingin Kaivopuistossa. Jututimme myös Heikki ja Anna-Maija Julinia, jotka lähtivät aamutuimaan todistamaan Kaivopuistoon eriskummallista vapputunnelmaa.

7.19: Suuri joukko nuoria kokoontui Porissa viettämään vappuaattoiltaa paikallisen huoltoaseman parkkipaikalle. Lounais-Suomen poliisin mukaan joukossa oli myös humaltuneita alaikäisiä, joista tehdään lastensuojeluilmoitus. Lounais-Suomen poliisi kertoo kuitenkin, että vappuaaton vietto sujui varsin rauhallisesti.

6.25: Poliisilla oli hurja takaa-ajotilanne Kittilässä vappuaattoiltana. Takaa-ajon aikana pakoauto kaahasi jopa 175 km/h. Mieskuljettaja ehti ajaa lähes 70 kilometriä ennen kuin matka tyssäsi piikkimattoon.

5.57: Tänä vuonna vapunpäivän liputus omistetaan erityisesti kaikille koronaviruksen vastaisessa työssä toimiville. Asiaa suosittanut Sisäministeriö painottaa, että terveydenhuollon henkilöstö työskentelee päivittäin koronaviruksen torjunnan etulinjassa, samoin vanhustenhuollon henkilökunta. Myös esimerkiksi poliisit, rajavartijat, opettajat, julkisen liikenteen työntekijät, siivoojat ja kassatyöntekijät tekevät työtä olosuhteissa, joita koronavirus on vaikeuttanut. Liput nostetaan salkoon vapunpäivänä eli suomalaisen työn päivänä aamulla kello 8 ja lasketaan kello 21.

5.43: Vappuaattona Juuassa kadonnut vanhus löytyi yöllä, kertoo poliisi. Vanhuksen löysi Rajavartiolaitoksen helikopteri.

4.46: Vapun juhlinta on ollut yön aikana rauhallista ympäri Suomen, kerrotaan poliisin tilannekeskuksista. Ihmiset ovat noudattaneet korona-ajan henkeä, sanoo Lounais-Suomen poliisista rikoskomisario Pertti Läksy.

Juhlinta on näkynyt katukuvassa vähän, kerrotaan muun muassa Sisä-Suomen poliisista. Sisä-Suomen poliisi on saanut jonkin verran hälytyksiä häiritsevästä metelistä yksityisasunnoissa. Poliisista ei voitu vielä aamuyöllä verrata niiden määriä aikaisempiin vappuihin. Viranomaiset ovat pyytäneet ihmisiä viettämään vappua kodeissaan ja etänä koronaviruksen takia.

4.38: Lounais-Suomen poliisi kertoi Twitterissä, että Porin ABC Tikkulan pysäköintialueelle kerääntyi runsaasti nuoria suosituksista huolimatta. Poliisi kertoo, että joukossa oli myös humaltuneita alaikäisiä.

4.32: Myös Sisä-Suomen poliisi kiitti vapun juhlijoita rauhallisuudesta. Poliisi jatkoi valvomista läpi yön.

Vappuaatto 30.4.

23.11: Helsingin poliisi kiittää vapun viettäjiä rauhallisuudesta ja toivoo juhlinnan jatkuvan myös huomenna virtuaalisesti.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

21.31: Vapunvietto näyttää tänä vuonna huomattavasti erilaiselta, mihin normaalisti on totuttu. MTV Uutisten toimittajat Outi Airola ja Joni Piirainen jalkautuivat Kokkolaan ja Turkuun katsomaan paikkakuntien vapputunnelmat.

Lue koko juttu täältä.

Näin vappua juhlitaan eri puolilla Suomea – viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä juhlimaan etänä 5:57

21.28: Senaatintorin poikkeuksellisen vapun ikuisti MTV Uutisten kuvaaja Santtu Suvitaival.

21.24: Poliisi valvoo tiedotteensa mukaan järjestystä ja turvallisuutta näkyvästi vappuna. Huomiota kiinnitetään erityisesti kokoontumisia ja ravintoloita koskevien rajoitusten noudattamiseen. Ravintoloiden toimintarikkomuksia ei ole havaittu. Oulun alueelta tosin on saatu yksi salakapakkavinkki.

Lue koko juttu täältä.

19.11: MTV Uutiset lähti katsomaan Helsingin Haagassa käynnissä olevan munkkimaniaa, sillä siellä on tänään leipomon edessä nähty aamusta lähtien pitkä jono ihmisiä jonottamassa herkkuja.

Kaikista vapun perinteistä ei ole kuitenkaan tarvinnut luopua ja yksi sellainen on vappumunkki. Tämän ovat ihmiset päässeet todistamaan Haagassa.

Lue koko juttu täältä.

19.04: Jos Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren virtuaalisesti pitämä vappupuhe meni ohi, voi sen katsoa alta.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

19.02: Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki on liittynyt pääkaupungin tyhjien vappukatujen ihmettelijöiden joukkoon.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

18.43: Koronavirus pyyhkäisi ilmapallojen myynnistä merkittävän sesongin, johon kuuluvat niin vappu kuin valmistujaisetkin.

Kevään juhlakausi ja vappu ovat espoolaisen Ilmapallokeskus Balloon Center Oy:n tärkeintä sesonkia. Toimitusjohtaja Petri Niemisen mukaan muutaman kuukauden aikana tehdään noin 40 prosenttia koko tilikauden liikevaihdosta.

Lue koko juttu täältä.

18.03: Vappuaatto on sujunut alkuiltaan mennessä eri puolilla Suomea rauhallisesti. 

Puistoihin ei ole toistaiseksi kokoontunut suuria ihmisjoukkoja, vaan vapunviettäjät vaikuttavat noudattaneen viranomaisten lukuisia pyyntöjä viettää vappua tänä vuonna kotoa käsin.

–  Toistaiseksi näyttäisi siltä, että tilanne on hyvin rauhallinen ja ihmiset ovat noudattaneet hyvin suosituksia välttää lähikontakteja, kertoi komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista STT:lle myöhään iltapäivällä.

Lue koko juttu täältä.

17.48: Helsinkiläisleipomon munkit menivät kuumille kiville.

Helsinkiläisleipomo valmisti 3 000 munkkia myyntiin vappuaatoksi – jonot kolmen korttelin mittaiset heti aamutuimaan 3:18

16.26: Vapun viettäjille virusvaroitus: Suomalaisen tutkimusryhmän mallinnus osoittaa, kuinka koronavirus leviää ilman välityksellä.

Video näyttää, kuinka virukset leviävät ilmassa – tutkijat varoittavat: ”Kokoontumisia kannattaa välttää" 1:40

Lue koko juttu täältä.

16.17: Valtioneuvoston Twitter-tilillä hallituksen edustajat antavat pääministeri Sanna Marinin johdolla omat vinkkinsä poikkeuksellisen vapun juhlintaan.

16.02: Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) ilmoitti Twitterissä olevansa valmis etävappuun. Kärnä toivoo, etteivät ihmiset riko määräyksiä, vaan tekevät erikoisesta vapusta elämyksen.

15.20: MTV Uutiset Live haastatteli teekkareita, joiden perinteisen riehakas vappu vaihtui nyt virtuaalivapuksi. Katso lisää videolta!

Riehakas teekkarivappu vaihtui poikkeustilan virtuaalivappuun – MTV paikalla Otaniemessä seuraamassa Wappuriehan julistusta 5:42

15.14: Vappu vaikuttaa monien palvelujen aukioloaikoihin. MTV Uutiset kokosi vapun jättilistan, josta voit tarkistaa aukioloja. Lisäksi koronaepidemia voi vaikuttaa palveluihin. Esimerkiksi Alkot saattavat rajoittaa myymälöissä kerrallaan asioivien asiakkaiden määrää.

15.06: Katso alla oleva video: Tältä näyttää Helsingin kauppatorilla vappuaattona iltapäivällä.

Tältä näyttää vappu Kauppatorilla pandemian aikaan 0:49

15.03: Helsingin poliisi kertoi aiemmin tällä viikolla, että se varautuu hillitsemään vappujuhlintaa jopa joukkojenhallintajoukolla. Katso alla olevalta videolta poliisitarkastajan ohjeet turvalliseen vapun viettoon!

Poliisi varautuu hillitsemään vappujuhlintaa jopa joukkojenhallintajoukoilla – poliisitarkastaja:"Sinnitellään nyt siellä kotona" 5:01

15.02: Kunnon vappuun kuuluvat tietysti olennaisena osana myös vitsit. Niinpä legendaarisen teekkarien vappulehden toimitus vieraili MTV:n Uutisaamun vieraana kertomassa suosikkivitsinsä. Katso videolta, pystytkö kuuntelemaan nauramatta!

"Optikkoliikkeen avajaisissa jaettiin ilmaisia sankoja"– legendaarisen teekkarien vappulehden toimitus paljastaa suosikkivitsinsä 8:30

15.01: Helsingin keskustassa vapun vietto näyttää aiempiin vuosiin verrattuna todella erilaiselta, sillä mitään vapputapahtumia ei järjestetä, eikä puistoihin saa kokoontua suurina ryhminä. Helsingin kaupunki järjestää perinteisen Havis Amanda -patsaan lakituksen virtuaalisesti. Kurkkaa jo nyt kulissien taakse alla olevalta videolta!

Helsinki järjestää perinteisen vapun tänä vuonna virtuaalisesti – kurkkaa kulissien taakse ja näe, kuinka Mantan lakitus toteutetaan 4:33

15.00: MTV Uutisten seuranta koronavapun vietosta alkaa.

Lue myös:

    Uusimmat