Korona vei ilman suomalaisen ilmapalloyrityksen liikevaihdosta – "korona ei tullut mitenkään hyvään saumaan, juuri keskelle kevätsesonkia"

Koronaepidemia on aiheuttanut talousahdingon lipputuloilla eläville kesäteattereille 1:17
Koronaepidemia on aiheuttanut talousahdingon myös lipputuloilla eläville kesäteattereille.

Koronavirus pyyhkäisi ilmapallojen myynnistä merkittävän sesongin, johon kuuluvat niin vappu kuin valmistujaisetkin.

Kevään juhlakausi ja vappu ovat espoolaisen Ilmapallokeskus Balloon Center Oy:n tärkeintä sesonkia. Toimitusjohtaja Petri Niemisen mukaan muutaman kuukauden aikana tehdään noin 40 prosenttia koko tilikauden liikevaihdosta.

– Jakso sisältää vapun lisäksi pääsiäisen, äitienpäivän, valmistujaiset sekä muitakin juhlia, joita ihmiset heräävät järjestämään talven jälkeen, Petri Nieminen sanoo.

Vapun valmistelut käynnistyvät yrityksessä heti edellisvuoden vappujuhlien tauottua.

– Laulun sanoin, meillä on ikuinen vappu. Yritämme ottaa opit mukaan seuraavaan vuoteen, Petri Nieminen sanoo.

Selvisi 90-luvun lamasta

Heti kiinalaisten viettämän uuden vuoden jälkeen näkyivät ensimmäiset koronavaikutukset tavarantoimitusten häiriöinä.

– Maaliskuussa koronasokki laajeni ja kuluttajakäyttäytyminen muuttui. Tapahtumat loppuivat, kauppakeskukset autioituivat. Parissa päivässä oman tapahtumakalenterin kaikki varaukset kahden kuukauden ajalta peruuntuivat tai siirtyivät.

Joanna Nieminen muistuttaa, että 1990-luvulla perustettu yritys on elänyt läpi laman ja finanssikriisin.

– Koronakriisissä halusimme ensiksi turvata henkilökuntamme ja asiakkaidemme terveyden. Heti sen jälkeen keskityimme kassan riittävyyteen ja yrityksen jatkuvuuden turvaamiseen, Joanna Nieminen sanoo.

Yrityksen tilikausi päättyy kesäkuun lopussa.

– Korona ei tullut mitenkään hyvään saumaan, juuri keskelle kevätsesonkia. Arviomme mukaan sillä on 20–25 prosentin negatiivinen vaikutus liikevaihtoon koko tilikauden osalta, Petri Nieminen toteaa.

"Koronan keskellä pieni murhevapaa"

Vaikka tapahtuma- ja kokoontumisrajoitukset muuttavat perinteisen vapun juhlintaa, riittää Niemisillä uskoa ilmapallokauppaan.

– Tuntuu siltä, että ihmisillä on toiveena pitää koronan keskellä pieni murhevapaa. On vain keksittävä uusia tapoja turvalliseen vapunviettoon, Joanna Nieminen sanoo.

– Kaupungilla on yhä ilmapallomyyntiä, mutta se on siirtynyt entistä enemmän kauppojen sisätiloihin. Vapputarvikkeet hankitaan ruokaostosten lomassa, Petri Nieminen jatkaa.

Samalla sään merkitys pallomyyntiin on vähentynyt.

– Jos palloja myytäisiin vain ulkona torikauppiaiden toimesta, olisi koronan vaikutus paljon radikaalimpi.

– Nykynuoret ovat löytäneet verkkokauppamme. Vappupallon valinta on odotettu juttu, ja nyt sen voi tehdä myös kotisohvalla.

Ilmapallokeskus Balloon Centerillä on itsellään kuusi myymälää ja verkkokauppa.

Epävarma syksy häämöttää

Siirretyt tai kokonaan peruutetut yritystapahtumat näkyvät myös espoolaisyhtiön liiketoiminnassa. Se on tehnyt näkyvyyttä kaikenlaisiin tapahtumiin kampanjoista messuihin.

Ovensa sulkeneet ravintolatkaan eivät nyt tarvitse somistuksia vappubrunsseilleen ja äitienpäivälounailleen.

– Syksyn tapahtumanäkyvyys sisältää valtavia epävarmuustekijöitä. Jos häiriö pitenee, se selkeästi alentaa kuluttajien aktiviteettitasoa, Joanna Nieminen sanoo.

 –Tapahtumapuoli on yleensä vilkastunut koulujen syyslukukauden alkaessa. Toivottavasti tilanne normalisoituu siihen mennessä. Joka tapauksessa autamme asiakkaitamme keksimään uusia ratkaisuja ja tapoja palvella omia asiakkaitaan. Uskomme vahvasti, että tästäkin selvitään, Petri Nieminen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat