MTV Tukholman viimeisimmällä ampumapaikalla: Naapurit kuulivat sarjan laukauksia rauhallisella asuinalueella

5:30
Videolla Tiia Palmén kertoo, mitä Tukholman viimeisimmästä ampuma-tapauksesta tiedetään ja miten poikkeuksellisin keinoin poliisi pyrkii katkaisemaan väkivallan kierteen.

Tukholman viimeisimmällä ampumapaikalla on nyt rauhallista, mutta poliisi työskentelee kovasti Ruotsin pääkaupunkia piinaavan väkivalta-aallon murtamiseksi.

MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén raportoi MTV Uutiset Livessä ampumavälikohtauksen tapahtumapaikalta Enskededalenin lähiöstä, vain joidenkin kilometrien päässä Tukholman keskustasta. Pääasiassa lapsiperheiden ja vanhusten asuttamalla alueella ei ole totuttu laukauksiin tai muuhun vastaavaan rikollisuuteen.

Eilen tapahtunut ampumavälikohtaus on Tukholmaa viikkoja ravistelleen väkivalta-aallon viimeisin. Ennen pimeän laskeutumista tapahtuneessa välikohtauksessa ei loukkaantunut tiettävästi kukaan, mutta poliisi otti myöhemmin lähistöltä autosta kiinni kolmikon, joiden liittymistä tapahtuneeseen selvitetään. Kaksi henkilöistä on alaikäisiä, ja autosta löytyi myös aseita.

Palménin haastattelemat naapuruston asukkaat eivät olleet todistaneet tapahtunutta, mutta kuusi laukausta kuullut asukas oli ikkunaan mennessään nähnyt kahden nuoren miehen juoksevan pakoon.

Väkivalta kärjistyi joulurauhan rikkouduttua

Tukholman vakava väkivallan aalto alkoi kärjistyä heti joulun jälkeen, kun joulupäivänä pahamaineisenakin pidetyllä Rinkebyn alueella tapahtui henkirikos.

Tämän jälkeen kuluneen neljän viikon aikana Ruotsissa on tapahtunut 27 vakavaksi tai törkeäksi luonnehdittavaa väkivaltarikosta, kuten ammuskeluja ja räjähdyksiä, joista osassa on tullut myös kuolonuhreja.

Viimeisin henkirikoksista tapahtui toissayönä Solnan kaupunginosassa.

Poliisi käy ongelman kimppuun jopa sadoin lisäpoliisein

Poliisi on vastannut tilanteeseen asettamalla Tukholmaan niin sanotun erityisen tilanteen, joka antaa poliiseille erityisiä resursseja tilanteen hoitamiseksi. Nyt Tukholmaan tulee poliiseja avuksi eri puolilta Ruotsia. Lisäpoliisien määrä lasketaan viranomaisten tiedotuksen mukaan peräti sadoissa.

Erityisen tilanteen julistaminen on verrattain harvinainen toimenpide. Sellainen on julistettu kaupungissa esimerkiksi vuoden 2017 Tukholman keskustan terrori-iskun yhteydessä, vuoden 2015 maahanmuuttajien määrän voimakkaan kasvun vuoksi sekä vuonna 2013, kun Yhdysvaltain silloinen presidentti Barack Obama vieraili Ruotsissa.

Poliisilla on lisäresurssit käytössään ainakin kahden viikon ajan. Niiden voimin se yrittää saada katkaistua väkivallan kierteet kaupungissa.

4:03

Videolla MTV:n rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén vetää yhteen, mitä Tukholman rikosaallosta tiedetään, miten henkirikosten määrä on noussut ja miten Ruotsin poliitikot yrittävät tilanteeseen puuttua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja