MTV Uutiset Tukholman väkivalta-aallon viimeisimmällä murhapaikalla – näin poliisi puuttuu rikoskierteeseen

5:28
Katso video: MTV Uutiset raportoi Tukholmasta käsin, miltä tilanne näyttää tällä hetkellä.

Tukholmaan vyörytetään satamäärin poliiseja ympäri Ruotsia katkaisemaan jo viikkoja jatkunutta väkivaltarikosten kierrettä maan pääkaupungissa.

MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén raportoi Tukholmaa piinaavasta rikoskierteestä sen viimeisimmältä näyttämöltä, Solnan kaupunginosassa sijaitsevalta kauppakeskukselta. Vajaa vuorokausi sitten tällä samalla paikalla ammuttiin kuoliaaksi 40-vuotias mies. Paikalta pakeni tämän jälkeen kovaa vauhtia auto.

Murha on Tukholman viimeisin, ja tässäkään tapauksessa poliisilla ei ole ketään otettuna kiinni rikoksesta epäiltynä. Tekijä on siis karkuteillä.

Laajalti eristeylle kauppakeskukselle on tuotu muutama kynttilä, ja vieläkin sitä vartioidaan yhä tarkasti kauppakeskuksen pysytellessä kiinni.

Arviot: Käynnissä huumeisiin ja rikollisverkostoihin liittyvä sota

Solna on vain alle viiden kilometriin päässä Tukholman keskustasta. Se käykin esimerkiksi siitä, miten ongelmat ja väkivaltaisuudet ovat käynnissä olevassa konfliktissa laajentuneet muualle kuin Tukholman perinteisiin ongelmalähiöihin.

Esitettyjen arvioiden mukaan Tukholmassa on ilmeisesti käynnissä useampaan rikollisverkostoon ja huumekauppaan kytkeytyvä sota.

Väkivalta-aalto on jatkunut Tukholmassa erittäin pahana jo neljä viikkoa, ja tälläkin viikolla ammuskeluita sekä räjähdyksiä on ollut useita. Erityisen huomionarvoista on, että rikosten uhreista ja niistä epäillyistä yli puolet on alaikäisiä, vaikkakin rikosvastuussa olevia nuorukaisia.

Väkivalta on kohdistunut paitsi rikollisverkostojen jäseniin, myös näiden lähipiiriin ja perheisiin. Vaikka onnekkaasti erityisen moni ei ole kuollut väkivallanteoissa, on murhanyritysten aalto vakava.

Poliisi ryhtynyt poikkeuksellisiin toimiin

Poikkeuksellisessa tilanteessa on myös ryhdytty poikkeuksellisiin toimiin. Poliisi julisti Tukholmaan niin sanotun poikkeuksellisen tilanteen.

Se tarkoittaa sitä, että seuraavan kahden viikon ajan Tukholmassa on eri puolilta Ruotsia tuotuna useita satoja poliiseja, joiden tarkoitus on ottaa kiinni epäiltyjä ja pitää huolta siitä, että väkivallan kierre saadaan katkaistua.

– Tukholmaan tulee jopa satoja poliiseja ympäri Ruotsia auttamaan tilanteen ratkaisemisessa, Palmén kertoo.

4:03
Videolla MTV:n rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén vetää yhteen, mitä Tukholman rikosaallosta tiedetään, miten henkirikosten määrä on noussut ja miten Ruotsin poliitikot yrittävät tilanteeseen puuttua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja