Trump vaati presidentinvaalien laskennan keskeyttämistä – Georgiassa laskematta vielä kymmeniätuhansia ääniä

Yhdysvalloissa Georgian osavaltion ääntenlaskun tilanne pysyi torstaina erittäin tiukkana kalkkiviivoille asti. Osavaltion vaaleista vastaava virkamies Brad Raffensperger sanoi, että illansuussa Suomen aikaa laskematta oli vielä yli 61 000 ääntä.

Osavaltio tuo voittajalle 16 valitsijaa. Jos demokraattien Joe Biden saa ne taakseen ja pysyy johdossa Arizonassa, on hänen valintansa jo lähellä. Eri arvioiden mukaan Bidenilla on takanaan nyt joko 253 tai 264 valitsijaa, kun valintaan tarvitaan 270.

Presidentti Donald Trump osallistui vaalikeskusteluun tviittaamalla isoin kirjaimin, että ääntenlasku pitäisi keskeyttää kokonaan. Trump oli aamulla paikallista aikaa Georgiassa noin 18 000 äänen johdossa. Suuri osa vielä laskemattomista äänistä tulee alueilta, joilla demokraatit ovat vahvoja.

Lisäksi Trump tviittasi, että vaalipäivän jälkeen saapuneita ääniä ei lasketa. Twitter lisäsi tähän väitteeseen varoituksen harhaanjohtavasta sisällöstä.Georgian Raffensperger selvitti, että ääntenlasku ja äänien oikeellisuuden varmistaminen vie aikaa, eikä antanut vielä lupausta, kuinka kauan tuloksen lopullinen varmistaminen kestää. Hän vakuutti, että vaikka vaalityötä tehdään pienin voimavaroin ja suuressa paineessa, se tehdään huolella.

– Nopeus on hieno juttu, ja me arvostamme sitä. Mutta arvostamme tarkkuutta vielä enemmän, hän sanoi.

Georgian lisäksi auki ovat myös Pohjois-Carolina, Pennsylvania, Nevada ja Alaska. Arizonan osalta tilanne on vielä jossain määrin epävarma.

Ennusteissa ei löydy yhteistä linjaa

Esimerkiksi CNN:n ennusteen mukaan Biden johtaa Trumpia valitsijaäänin 253–213.

CNN on ollut ennusteissaan varovaisempi kuin jotkin toiset yhdysvaltalaismediat. Uutiskanava ole vielä katsonut Bidenia Arizonan osavaltion voittajaksi, toisin kuin esimerkiksi Fox News ja uutistoimisto AP ovat tehneet. Sen takia niiden luvut näyttävät Bidenille suurempaa johtoa, 264–214.

New York Times puolestaan arvioi tilanteeksi 253–214.Trumpin kohdalla yhden valitsijan ero CNN:n ja muiden välillä selittyy sillä, että hän on saanut muiden medioiden mukaan taakseen Mainessa jaossa olleen viimeisen valitsijan.

Trumpin kampanja on tarrautunut kiinni voiton mahdollisuuksiin kaikin voimin. Se on käynnistänyt useita oikeusprosesseja eri osavaltioissa, joilla se pyrkii vaikuttamaan ääntenlaskuun. Torstain aikana odotettiin vielä uusia prosesseja.

Lue myös:

    Uusimmat