USA:n tuleva varapresidentti Kamala Harris on ollut monessa asiassa ensimmäinen – tyyni vastaus ihmettelijöille: "Olen varma, että mieskin voisi tehdä näitä hommia"

Kamala Harris on pesunkestävä poliitikko, jota on syytetty sekä liian konservatiiviksi että liian liberaaliksi.

Ensimmäinen nainen. Ensimmäinen musta. Ensimmäinen aasialaistaustainen.

Yhdysvaltojen tuleva varapresidentti Kamala Harris rikkoo pestissään useita lasikattoja. Mutta niin hän on tehnyt aiemminkin.

Vuonna 2003 hänet valittiin ensimmäisenä mustana naisena San Franciscon piirisyyttäjäksi. Seitsemän vuotta myöhemmin hänestä tuli ensimmäinen musta nainen Kalifornian oikeusministerinä.

Kun Kamala Harrisilta kysyttiin ennen vaaleja, miltä on tuntunut olla ensimmäinen nainen niin monessa asiassa, hänellä oli vastaus valmiina.

– En tiedä, kuinka vastaisin tähän, koska olen aina ollut nainen. Mutta olen varma, että mieskin voisi tehdä näitä hommia.

Monen vähemmistön summa

Kamala Harris syntyi vuonna 1964 Oaklandissa Kaliforniassa. Hänen äitinsä oli intialainen maahanmuuttaja, joka työskenteli rintasyöpätutkijana. Harrisin isä taas on jamaikalaistaustainen taloustieteen professori.

Harris valmistui yliopistosta vuonna 1989 ja meni töihin asianajajaksi Alamedan piirikunnan syyttäjän toimistoon. Sieltä hän lähti kipuamaan poliittisia portaita maan vallan huipulle saakka.

San Franciscon piirisyyttäjäksi hänet valittiin vuonna 2003. Kalifornian oikeusministeriksi Harris äänestettiin vuonna 2010. Vuonna 2016 Harrisista tuli historian toinen musta nainen, joka valittiin Yhdysvaltojen senaattiin.

Syytetty liian oikeistolaiseksi...

Kamala Harris pyrki myös demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi, mutta hänen kampanjansa epäonnistui. Hän aloitti vahvasti väittelemällä tulevan aisaparinsa Joe Bidenin maanrakoon ensimmäisessä vaaliväittelyssä kesäkuussa 2019.

Kampanjasta kuitenkin puuttui ydinviesti, ja Harris luopui kampanjastaan jo ennen joulua.

Presidenttikampanjansa aikana Kamala Harrisia pidettiin syyttäjätaustan vuoksi hieman oikeistolaisena. Syyttäjäuransa aikana Harrisia kovisteltiin siitä, ettei hän puuttunut tarpeeksi poliisiväkivaltaan.

... ja liian vasemmistolaiseksi

Toisaalta on myös pohdittu sitä, onko Harris ollut liian liberaali.

Vuonna 2019 Govtrack.us-verkkosivusto sijoitti Kamala Harrisin kaikista liberaaleimmaksi senaattoriksi ohi muun muassa supervasemmistolaisena pidettyjen Bernie Sandersin ja Elizabeth Warrenin.

Donald Trump muun muassa otti kyselyn heti aseekseen omassa presidentinvaalikampanjassaan.

Sanomalehti The Washington Post ei kuitenkaan analyysissaan pidä Harrisia kaikkein liberaaleimpana senaattoria. Itse asiassa Harrisia on kritisoitu tiukkojen kantojen puutteesta.

Se voi olla syy sille, miksi presidentti Joe Biden valitsi oikeaksi kädekseen juuri Kamala Harrisin. Biden on onnistunut pysymään demokraattipuolueen keskellä koko uransa ajan. Kun puolue on siirtynyt, samalla Biden on siirtynyt.

Harris ennen kaikkea muuttaa kuvaa, joka Yhdysvaltojen johdosta syntyy. Hän on ensimmäinen keulakuva hallinnosta, josta odotetaan historian monimuotoisinta.

Samalla Harris kuitenkin näyttää olevansa enemmän kuin vain vähemmistöjen keulakuva.

Kyllä, hän on monessa asiassa ensimmäinen. Mutta samalla hän on varapresidentti, joka on sydämenlyönnin päässä presidentinvirasta.

Siksi Harrisin toimia kannattaa seurata tarkalla ja kriittisellä silmällä.

Lue myös:

    Uusimmat