Washington Post: Keskilaidan demokraatit syyttelivät vasemmalla olevia puoluetovereitaan kongressivaalien tappiosta – "Meidän ei tule enää koskaan käyttää sanaa sosialismi"

3:33
Putositko kärryiltä Yhdysvaltojen vaaleista? Näin maan vaalijärjestelmä toimii.

Demokraattien kongressiedustajien kokouksessa puolueen keskilaitaa edustavat poliitikot ovat syytelleet vasemmalla olevia puoluetovereitaan siitä, että puolue ei saanut tarpeeksi paikkoja senaattiin.

Asiasta kertoo Washington Post, joka perustaa tietonsa useisiin nimettömiin lähteisiin. Yli kolmea tuntia kestäneessä kitkerässä sananvaihdossa osa demokraattiedustajia syytti tappion olleen heidän puoluetovereidensa "äärivasemmistolaisen" ajattelun syytä. Syyttelijöiden mukaan republikaanit pystyivät liian helposti maalamaan puolueesta kuvaa "sosialismin ja äärivasemmiston" edustajina esimerkiksi siksi, että osa puolueen edustajista oli antanut poliisin rahoituksen katkaisuun liittyviä lausuntoja Black Lives Matter -protestien yhteydessä.

– Meidän ei tule enää koskaan käyttää sanaa sosialisti tai sosialismi. Menetimme hyviä puoluejäseniä tämän vuoksi, lehti raportoi edustajainhuoneen jäsenen Abigail Spanbergerin sanoneen.

– Jos pidämme tiistaita menestyksenä, meidät revitään v-tun kappaleiksi vuonna 2022, hän lehden mukaan sanoi. Yhdysvalloissa järjestetään tuolloin kongressin välivaalit.

Demokraattien sisäisistä jakolinjoista on puhuttu jo pitkään. Joe Bidenin vastaehdokas demokraattien esivaaleissa oli Bernie Sanders, joka keräsi kannatusta etenkin puolueen vasemmalta laidalta ja nuorilta ehdokkailta.

Toinen puoli syytti "valkoisten lähiössä asuvien ihmisten" miellyttämisestä

Puolueen liberaalimpaa siipeä edustava Pramila Jayapal taas sanoi, että puolueen ei tulisi kohdella eri tavoin ihmisiä, jotka ovat voineet energisoida puoluetta ja sen kannattajia. Toinen edustaja Rashida Tlaib taas syytti puolueen olevan kiinnostunut vain "valkoisten lähiössä asuvien ihmisten" miellyttämisestä.

Yhdysvaltain kongressi on jaettu kahteen kamariin: senaattiin ja edustajainhuoneeseen. Näissä vaaleissa valta edustajainhuoneessa pysyy demokraateilla. Puolue oli toivonut enemmistöä myös senaattiin, mutta se näyttää pysyvän republikaanien hallussa.

Tämä tarkoittaa, että vaikka Joe Biden voittaisi presidentinvaalit, voi hänen olla hyvin vaikea viedä haluamiaan lakialoitteita republikaanienemmistöisen senaatin läpi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja