Trumpin oikeustoimet eivät asiantuntijan mukaan pitkälle kanna: "On aivan turha kuvitella, että korkeimman oikeuden porukka olisi jonkun presidentin talutusnuorassa"

3:17
Oikeushistorian professori lataa suoria sanoja pöytään Trumpin oikeustoimista.

Yhdysvalloissa ääntenlaskenta etenee hitaasti mutta varmasti. Demokraattien Joe Bidenin etumatka republikaanien Donald Trumpiin on kasvanut tasaisesti päivän aikana. Trump on uhkaillut oikeustoimilla, mutta MTV Uutisten haastattelema oikeushistorian professori ei usko niiden kantavan pitkälle.

– Kyllä täytyy sanoa ihan suoraan, että me todistamme hyvin harvinaista näytelmää, onhan vaaleihin joskus liittynyt epäselvyyksiä, mutta nyt mittasuhteet ovat aivan toisenlaiset. Kyllä maailma on muuttunut. Nyt tässä ollaan aivan oikeusvaltiokysymysten ytimessä, sanoo oikeushistorian professori Jukka Kekkonen MTV Uutisille.

Korkeimmasta oikeudesta tuskin on apua Trumpille

Trump on ilmoittanut että kanne ääntenlaskennan keskeyttämisestä ja uudelleenlaskennasta nostetaan jokaisessa osavaltiossa, jossa Biden on saanut enemmän ääniä. Kekkonen uskoo, että Trump käy poliittista peliä.

–  Etyj:n vaalitarkkailijat eivät ole nähneet mitään erityisiä virheitä tässä prosessissa ja vaikea niitä on nähdäkään. Tämä vaikuttaa epäreilun pelin käymiseltä.

Yhdysvaltain korkein oikeus on Trumpin viimeinen oljenkorsi, hän on itsekin jo väläytellyt tätä korttia.

– Korkein oikeus voi puuttua peliin silloin jos se katsoo, että tässä ollaan rikkomassa perustuslain peruskysymyksiä. Mutta jos Trumpin kannattajia ajatellaan, niin en laittaisi korkeimpaan oikeuteen kovinkaan paljon luottamusta. Siellä tuomarit ovat ansioituneita, kokeneita ja korkeatasoisia. On aivan turha kuvitella, että se porukka olisi jonkun presidentin, vaikka Trumpin talutusnuorassa, Kekkonen toteaa.

– Luottaisin tässä Yhdysvaltain oikeuslaitoksen järeimpään toimijaan, enkä usko että sieltä olisi Trumpille tulossa mitään ratkaisevia apuja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja