Näin suomalaispoliitikot reagoivat vaalitulokseen ja Trumpin puheeseen "äänestyksen" lopettamisesta: "Vuosi 2000 näyttää toistuvan"

5:40
Suomalaisedustajat eivät yllättyneet tiukasta presidenttikisasta – päättäjien toiveet tulevalla USA:n johtajalle

Republikaanien ehdokkaan, istuvan presidentin Donald Trumpin puhe kirvoitti kommentteja suomalaispolitiikoilta.

Trump sanoi keskiviikkona aamulla Suomen aikaa pitämässään puheessa voittaneensa vaalit ja aikovansa pyytää korkeinta oikeutta lopettamaan "äänestyksen".

Sanavalintojen merkitys jäi kuitenkin epäselväksi, sillä äänestys oli jo ohitse Trumpin puhuessa. Yhdysvaltalaisessa mediassa ja muualla tulkittiin Trumpin tarkoittavan postiäänten laskemisen keskeyttämistä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi Twitterissä, että vihjaus ääntenlaskun lopettamisesta oli "kummallisesti sanottu".

– Onneksi ääntenlaskua ei lopeteta, vaikka Trump sitä pyytäisi, hän vastasi erääseen kysymykseen.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tviittasi, että ikävä kyllä uutinen ei tullut "autoritaarisesta kehitysmaasta vaan demokratian ja vapauden maasta".

Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) tviittasi, että voittajaksi julistautuessaan Trump "ei todellakaan näyttänyt eikä kuulostanut ihmiseltä, joka tietää voittaneensa". Hassin mielestä suomalaisen korvissa puhe "liiallisesta ääntenlaskennasta" kuulostaa käsittämättömältä.

– Vaalitulostahan ei ole ennen kuin kaikki äänet on laskettu, hän sanoi Twitterissä.

SDP:n europarlamentaarikon Eero Heinäluoman mielestä taas sekä demokraattien Joe Biden että Trump olivat esiintymisissä epävarmoja.

– Trump lupasi vievänsä vaalit korkeimpaan oikeuteen. Vuosi 2000 näyttää toistuvan. Vaalitulosta saadaan odottaa. Oikeusvaltiokeskustelulle näyttäisi olevan tilaa myös Atlantin toisella puolella, Heinäluoma tviittasi.

Vuonna 2000 kisa oli erittäin tiukka demokraattien Al Goren ja republikaanien George W. Bushin välillä.

Niikko ennakoi likapyykkiä

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) ennakoi Twitterissä, että vaaleista tulee aikamoinen likapyykki. Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö puolestaan tviittasi, että vihjailu ääntenlaskennan lopettamisesta on "hurjaa".

– Demokratia on vaakalaudalla, jos valtaapitävät ilmaisevat halveksuntaansa vapaita vaaleja kohtaan. Epävakaus ja ääriliikkeet siinä vain kasvavat. Kokoomuksen Elina Lepomäki tviittasi englanniksi, että demokratiassa jokainen ääni lasketaan ja jokaisella äänellä on merkitystä.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja