Asiantuntija: Bidenista, 77, tulee todennäköisesti yhden kauden presidentti – povaa Harrisista seuraavaa presidenttiehdokasta: "Hän voi olla manttelinperijä"

Joe Biden on vanhin virkaanastuva presidentti Yhdysvalloissa:"Kamala Harris voi olla manttelinperijä" 5:02

Vastavalittu Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tulee todennäköisesti olemaan vain yhden kauden presidentti, arvioi Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Rani-Henrik Andersson.

Biden on valtaan noustessaan 77-vuotias eli Yhdysvaltain historian vanhin presidentti. Tämä tarkoittaa myös sitä, että jos hän pyrkisi jatkokaudelle neljän vuoden päästä, hän olisi tuolloin 82-vuotias.

– Demokraattipuolue kyllä tietää, että tuskin 82-vuotiaana Biden pyrkii uudelle kaudelle. Sillä tavalla politiikan teko ei voi olla ehkä niin pitkäjänteistä. Andersson arvioi MTV:n Kymmenen uutisissa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Anderssonin mukaan tulevan varapresidentin Kamala Harrisin, 56, merkitys korostuu tässä tilanteessa.

– Kuka tietää hän on manttelinperijä neljän vuoden päästä, Andersson pohtii.

Dosentin mukaan Harrisin valinnassa varapresidentiksi on myös muita merkittäviä näkökulmia.

– Kamala Harris on ensimmäinen nainen varapresidenttinä, maahanmuuttajataustainen ja tummaihoinen, Andersson listaa.

Hänen mukaansa Bidenin ja Harrisin tulee ensitöikseen saada Yhdysvaltain koronatilanne kuriin sekä parantaa työllisyyttä.

Muitakin ongelmia on edessä, muun muassa yhteiskunnan eriarvoisuus, mikä ei Anderssonin mukaan muutu yhden presidenttikauden aikana.

Andersson luonnehtii Bidenia pitkän linjan poliitikoksi.

– Hän on varmasti monella tapaa hyvä henkilö tähän hetkeen, jossa vaaditaan rauhallisuutta ja kansaa yhdistävää henkilöä.

Lue kaikki käänteet Yhdysvaltain presidentinvaaleista täältä!

Lue myös:

    Uusimmat