Niinistö muisteli yhteistyön Trumpin kanssa sujuneen hyvin: "Aivan toinen, kuin mitä hänen julkinen kuvansa on" – ei usko Bidenin vaalivoiton vaikuttavan merkittävästi suhteisiin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Joe Bidenin valintaa Yhdysvaltain presidentiksi sunnuntaina aamupäivällä Presidentinlinnassa. MTV seurasi tilaisuutta hetki hetkeltä.

11.50: Niinistö ei usko, että Bidenin vaalivoitto vaikuttaa merkittävästi Yhdysvaltain ja Venäjän suhteisiin tai Ukrainan tilanteeseen. 

– En usko, että presidentin vaihtumisesta seuraa suuria muutoksia. Toivottavasti asevalvontaneuvottelut jatkuisivat, että auki olisi edes yksi pää, josta yritettäisiin keskustella ja rakentaa rauhaa.

– Euroopassa toteamme koko ajan, että Minskin sopimuksen täyttäminen on edellytys sanktioiden poistamiselle, ja Yhdysvallat luultavasti samassa lukinnassa. En usko, että löytyy yhtäkkistä suurta ratkaisua.

11:45:  Niinistö ei kommentoinut suoraan siihen, mitä hän ajattelee Trumpin reaktioista vaalipäivän jälkeen. Niinistö kertoo kuitenkin Trumpin olleen heidän tavatessaan varsin erilainen, kuin mitä hänen julkisuuskuvansa on antanut ymmärtää.

– Aivan toinen, kuin mitä hänen julkinen kuvansa on. Hän hyvin avoimesti keskusteli ja esitteli omat näkökulmansa. Ehkä välillä mittaili, miten hänelle vastataan, mutta kykenimme hyvin puhumaan asioista ja konkreettisista asioista, mikä helpotti kanssakäymistä.

11:40: Niinistön mukaan Yhdysvaltain ympäristö- ja ilmastopolitiikka tulee Bidenin kaudella muuttumaan, mikä voi heijastua myös Suomen teknologiaosaamisen kysyntään.

– Suomalaisen cleactech-sektorin tulisi olla tarkkana, että pystyy tarjoamaan osaamistaan, Niinistö kehottaa.

11.35: Niinistö sanoo, että ei usko merkittävää muutosta tapahtuvan Suomen ja Yhdysvaltain suhteissa.

– Jo vuosina 2014 - 2015 Suomen ja Yhdysvaltain suhteissa siirryttiin lähemmäs konkretiaa. Käynnistävinä tekijöinä olivat Venäjän toimet ja Itämeren tilanne. Suomi alkoi kiinnostaa Venäjä-tietämyksen vuoksi. Kaikki nämä asiat ovat edelleen liikkeellä.

11.25: Niinistö kuvailee Bidenin olevan politiikko, jolla on hyvä Suomi-tuntemus. Niinistö arvelee Bidenin muistavan hyvin Suomen vierailunsa vuodelta 2011.

– Hän on tavannut paljon meikäläisiä poliitikkoja. Kannattaa katsoa vuoden 2017 onnitteluvideo, jossa Biden onnittelee satavuotista Suomea. Se on painavaa tekstiä ja osoittaa että hänellä on syvä tuntemus tähän suuntaan, Niinistö kertoi.

11.18: Niinistön mukaan Suomen ja Yhdysvaltain suhde tulee olemaan toimiva. Niinistö muistuttaa, että Suomen ja Yhdysvaltain suhde tiivistyi jo Trumpin kaudella muun muassa hävittäjähankintojen vuoksi.

– Ei passaa unohtaa sitä, että saattaapi hyvin olla, että HX-hankinta (hävittäjähankinta) on asia, joka suhdetta on tiivistänyt.

Niinistön mukaan Suomella on myös esimerkiksi teknologista osaamista 5g-teknologioista, mikä kiinnostaa Yhdysvalloissa. 

11.10: Niinistö arvioi puheessaan, että vaalien jälkeiset tunnelmat pitävät Yhdysvaltojen huomion maan sisäisissä asioissa. Samalla Niinistö kuitenkin arvioi, että Yhdysvallat tulee nyt selkeästi palaamaan järjestäytyneen kansainvälisen yhteistyön piiriin.

– On sanottu, että nyt tapahtuu paluu pöytiin. Ensisijaisesti toivoisin näkeväni Yhdysvaltojen paluun Pariisin ilmastosopimukseen, Niinistö sanoi.

– Uskon, että Euroopan unionista tulee selkeämmin Yhdysvaltain kumppani viime vuosiin verrattuna, Niinistö jatkoi.

11.05:  Niinistö kertoo Suomen onnitelleen Yhdysvaltain uutta presidenttiä ja varapresidenttiä. Niinistön mukaan nyt näyttää siltä, että että Yhdysvaltain vaalitulos on valitsijoiden lukumäärän perusteella selkeämpi, kuin mitä usean päivän jännitysnäytelmä on antanut olettaa.

Demokraattien Joe Biden julistautui aamuyöllä Suomen aikaa presidentinvaalien voittajaksi.

Biden on Yhdysvaltain 46. presidentti.

Useat entiset ja virassa olevat valtiojohtajat ovat onnitelleet Bidenia. Myös Niinistö kertoi eilen onnitelleensa Bidenia tämän valinnasta.

– Odotan mahdollisuutta jatkaa vahvan kumppanuutemme rakentamista hänen ja Kamala Harrisin kanssa, Niinistö kertoi presidentin kanslian tviitissä.

Lue myös:

    Uusimmat